Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szrekowa

Przepis na gołąbki

Polecane posty

Gość szrekowa

Kto poda dobry przepis na gołąbki, chodzi mi o tradycyjne czyli z ryżem. Jakie proporcje ryżu i mięsa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szrekowa
Jest dużo przepisów z kaszągryczaną lub manną, ale wolę z ryżykiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja daje na kilogram miesa jedna torebeczke ryzu suchego . Sa jednak rozne szkoly i rozne proporcje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tyska123
standardowo 1/2 kg mięsa mielonego + 2 torebki (po 100 g) ryzu ugotowanego. Surowe mięso +ryż urotowany i ostudzony + przyprawy jak tko lubi. Do zawijania jak dla mnie jest najlepsza sparzaona kapusta włoska. A proporcej ryżu i mięsa - jak kto lubi. ja akurat daje takie jak napisałam powyżej Innni dją bardzo mało ryżu a więcej mięsa, a znam też takich którzy z oszczedności dają bardzo mało mięsa a masę ryżu. Tu nie ma jednego przepisu. Metodą prób i błędów na pewno znajdziesz proporcje które tobie będą najbardziej odpwoeidac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkhhaa
Dodaję więcej ryżu, bo moi domownicy tal lubią. Nie oszczędzam w ten sposób, robię to co lubię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szrekowa
Dzięki, faktycznie każdy ma inne podniebienie. Powiedzcie jeszcze na 5 osob to ile trzeba farszu? Robię pierwszy raz i wolę się upewnić. Czy do farszu dajecie cebulkę podsmażoną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eeeeeeeeeee
ja do kilograma mięsa dodaję dwie torebki ryżu, podsmażona cebulkę, 1-2 ząbki czosnku, jajko, sól i pieprz do smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szrekowa
Tak, widac cebula konieczna. Lepiej piec w piekarniku czy lepiej na gazie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szrekowa
I jeszcze pytanie o mięso? Wołowo-wieprzowe czy tylko wieprzowe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
co do mięska to zawsze daję wołowo-wieprzowe i obowiązkowo podsmażona na szklisto cebulka a jeszcze bardziej obowiązkowy jest u mnie majeranek:-) a jaja też nie daję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zróbcie kiedyś
zamiast ryżu kasza jęczmienna pyszne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kwestia gustu
kazdy robi jak chce pod swoj smak:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×