Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jacuxd

Zostałam mamą ale czy mi zabiorą Dziecko?

Polecane posty

Gość Jacuxd

Cześć mam na imię Monika mam 16lat od 14roku mam nadzór kuratora (mojej mamy tak przyznał sąd)mam chłopaka w wieku prawie 19lat zaszłam z nim w ciąże... nie ubolewam nad tym wręcz przeciwnie stało się i chce zostać mama... ale mój problem się opiera na tym : po 1 nie wiem czy moja mama nie będzie miała problemów że jako mój kurator mnie nie upilnowała (niewyziązanie się z obowiązku) po 2 i czy wrazię czego mogą mi odebrać prawo do wychowywania dziecka? po 3 jeśli mi odbiorą prawa to czy mój chłopak będzie mógł swobodnie go wychowywać?

Gość Magdaleeena
a ile Twój chłopak ma lat?

Gość sdfg.lki
nikt ci dziecka nie zabierze ,moga kontrolowac jak sie nim zajmujesz ale zeby zabrac musza miec porzadne podstawy :) tak wiec jak sie urodzi opiekuj sie malenstwem dobrze :)

Gość Jacuxd
a czy sąd może nałożyć jakaś kare na moją meme? za to ze nie upilnowała mnie jako kurator?

Gość sdfg.lki
nie wiem ale nie sadze nawet najlepszy rodzic, opiekun czy tez policjant przed tym nie upilnuja :

Gość Jacuxd
masz rację ale np kurator z sądu sie wywinie a mama to zawsze matka dziecka wiec powinna wiedzieć choć w tych czasach żadko się to zdaża xD tak ogołem Dzięki za wsparcie

Gość pedagog reso
nie bój się, dziecka Ci nie zabiorą. Sąd opiekuńczy przydzieli wam kuratora zawodowego, a ten społecznego. Mama nie będzie pewnie już kuratorem. Do 18 r. ż będziesz mieć kuratora, chyba że wyjdziesz za mąż i sąd się na to małżeństwo zgodzi. Powodzenia:)

Gość Jacuxd
Czyli po urodzeniu najlepszym wyjściem jest odrazu Związek przez sąd

Gość pegagog reso
a dlaczego mam kuratora?

Gość pedagog reso
to zależy od Ciebie i od Twojego chłopaka, wg mnie jednak tak,

Gość pedagog reso
a czy Ty masz już dokładnie 16 lat? bo zgodnie z przepisami cywilnymi, musisz mieć 16 lat

Gość Jacuxd
w Marcu przyszłego roku bd miała już 17 a jak urodze czyli koło lipca to bd prawie połowa do 18 :)

Gość Jacuxd
Kuratora mam bo w wieku 14 lat poszłam na sylwestra i tam wypiłam zaduzo wylądowałam w szpitaku no i sprawa w sądzie dali mi albo kuratora od nich albo mama bd wiec wolalam mame

Gość i to nazywa sie patologią

Ja też zaszłam w ciążę gdy miałam 16 lat, urodziłam mając 17. Nikt nawet nie wspominał o tym, żeby mi dziecko odebrać. Jedynie moja mama musiała mnie ze szpitala odebrać, bo byłam niepełnoletnia. Ale ja nie miałam kuratora więc nie wiem jak to jest w takim przypadku. Ale myślę, że nie powinnaś się obawiać, nie zabierają dziecka matce tak hop siup. Przecież nie pochodzisz z patologicznej rodziny i w razie co twoja mama chyba będzie mogła przejąć nad dzieckiem opiekę do czasu twoich 18 urodzin. Tyle, że do czasu ślubu twoje dziecko będzie musiało mieć twoje nazwisko, nawet gdy ojciec je uzna i zostanie wpisany do aktu urodzenia.