Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kadzidełko

Pytanie do krótkowidzów...

Polecane posty

Ostatnio bardzo pogorszył mi się wzrok. Dotąd nie nosiłam okularów ale teraz chyba bede musiała zacząc:( Czy to jest konieczne zebym nosiła te okulary bez przerwy czy moze wystarczy jesli bede zakładała np. w szkole kiesy nie widze co pisze na tablicy?? Czy tym ze nie bede ich nosic non stop mogę jeszcze bardziej pogorszyc wzrok??

lepiej noś okulary cały czas, wtedy nie pogorszy ci się wzrok. niektórzy wstydzą się chodzić w okularach...wiem po sobie, dla mnie okulary to była totalna porażka, ale dobrałam sobię cudowne okulary i jes mi w nich ślicznie, wszyscy mi to mówią, nie wyobrażam sobie aby ich nie nosić... kup ładne okulary i noś calutki czas!!

Gość zapytanaa...c
rozumiem cie ja tez musze nosic okularki ale nosze je własnie tylko do szkoły żeby widzeć z tablicy :):) po lekcjach ich w ogóle nie zakładam i wzrok mi sie ani troszke nie pogorszył :)

Narazie nie jestem do okularów przekonana ale moze to własnie dlatego że nigdy nawet nie mierzyłam czy by mi wogole pasowały. Moze znajde jakies odpowiednie dla siebie:)

Gość to zalezy od wady ...
i od tego co zadecyduje okulista ...

Gość klort
mozesz , ale nie musisz nosic , to nie ma znaczenia . Jak nie bedziesz nosic wzrok ci sie nie pogorszy bardziej niz gdybys nosiła

Gość klort
u dalekowidzow wzrok sie polepsza jak nosza okularow u krotkowidzow nie polepsza sie

Gość volunteer
ja zakładałam tylko w szkole, kiedy przepisywałam coś z tablicy, no i do komputera i telewizora, wzrok mi skoczył z -0,5 do -2, teraz noszę okulary dzień w dzień, a i tak coraz gorzej widzę, nie wiem co się dzieje w ogóle :o

Gość już dziś jest mniej niż
a może pomyśl o soczewkach?

Soczewki to świetne rozwiązanie :) Są wygodne i nawet nie drogie (ja mam trzymiesięczne Bausch&Lomb - kosztują ok. 60 zł + płyn do soczewek, duży za ok 60zł też starcza na 3 miesiące - więc to wydatek 120zł na 3 mies.)

przede wszystkim nalezy pojsc do okulisty. i on wtedy stwierdzi :) porade medyczne na forach internetowych to kiepska sprawa pozdrawiam i zycze szybkiej wizyty u lekarza

Gość v9
dobrze radzą, idź do okulisty. z małą wadą nie opłaca Ci się nosić soczewek; chyba, że *wstydzisz* się okularów. nie masz kompletnie czego. i jeśli już inwestujesz, to zainwestuj dobrze -- obowiązkowo antyrefleksy do komputera. [u mnie z -5.5 okulary ważą po prostu za dużo, dlatego też bardzo chwalę sobie soczewki ;P]

Gość klort
nie nos okularów cały czas , bo i tak ci wzrok sie nie poprawi . Do czytania mozesz bez okularów.

Gość klort
u krotkowidzow jest tak ze noszenie olularow nie poprawia wzroku .