Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcekolegium

Nauczycielskie Kolegium JEzykow Obcych- kto wie??

Polecane posty

Gość dldldldld
No to wyrazy współczucia, jaki uniwersytet dał ci ten tytuł!

Gość olejzpierwszego
ponawiam opinie... ogolnie zapierdol jak cholera... metodyki duzo (nie sama teoria tylko przydatne zyciowe rzeczy)... fajny klimat i atmosfera choc na imprezownaie rzadko jest czas... niektore NKJO trzymaja naprawde wysoki poziom... m.in. moj Lowicz i SIeradz... ogolnie kolegia maja opinie szkol latwiejszych niz uniwerki o nizszym poziomie itp. ale to bledne myslenie ludzi po uniwerku... znam paru takich... wrzuceni do klasy z dziecmi wybiegaja z placzem... :-D

Gość dldldldld
A wracając do pytania autorki, kolegium jest tak samo dobre jak studia licencjackie (no, może jeszcze jakie kolegium) i nie prawda, że kolegia powstały jaki jakieś zapchaj dziury. Kolegia powstały tak samo jak nieco później na wszystkich kierunkach studia licencjakie, żeby skrócić ścieżkę edukacji i umożliwić szybsze zdobycie kwalifikacji zaowdowych. W kolegiach uczą często dokładnie ci sami wykładowcy co na studiach (wiem, bo byłam dyrektorem takiegoż koledżu). Rzecz w tym tylko, że kolegium kończy się z dyplomem ukończenia kolegium, a licencjata trzbea zdawać na jakimś uniwerku.

Gość chcekolegium
Dzieki wszystkim dziewczynom za odp. Wywiazala sie tu "lekka" kłótnia ;) Ja myslalam zeby po licencjacie z pedagogiki eduk. elem. z j. ang zrobic dziennie 3 letnie kolegium z ang i w tym samym czasie zrobic zaocznie mgr z pedagogiki ;) wiec idac uczyc do szkoly tytul mgr bede miala.. Nam od ang mowili, ze owszem trzeba miec tytul mgr w szkole sredniej zeby uczyc, ale mgr mozna miec z czegos innego niz licencjat (np tak jak ja myslalam zeby zrobic kolegium z ang ale mgr w tym czasie dokonczyc z pedagogiki i bede "pania mgr" z uprawnieniami do nauczania w szkole)

Gość dldldldld
Wracając natomiast do niedoinformowanej pani anglistyki, a wiesz ty pannico, że na na studiach magisterskich (np na UJ) w ogóle można nie mieć do czynienia z metodyką, innymi słowy, można dostać magistra z przygotowaniem pedagogicznym kończącym się na etapie kolegium? BTW no patrz, a ja mam napisane "we wszystkich typach szkół":)

jak juz wspomnialam wczesniej, moi znajomi na roku z powodzieniem pracuja w gimnazjach, liceach, techniku i szkolach jezykowych...wiec chcyba jednak mozna