Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mamutek78

miłośnik prawego cycuszka. karmienie ---- HELP!!!!!

Polecane posty

Mój prawie 3 tygodniowy synek chce jeść tylko z prawej piersi. ni jak nie mogę go zachęcic ani nawet zmusić do lewej. Jak wkładam sutek na siłę to zaczyna płakać, denerwuje sie i nawet jeżeli possie to góra 3-4 razy i wypłuwa sutek. Moja lewa pierś od początku laktacji jest sporo mniejsza od prawej mimo że karmilam do tej pory raz jedna a następnym razem drugą. Nie wiem co mam z tym zrobić. Boję się że zaniknie mi pokarm w lewej piersi i bede musiała przestac karmić piersią. Jak pobudzać do laktacji lewą pierś? Słyszałam że odciaganie na niewiele może się zdać.

stan taki moze byc spowodowany tym ze w brzuszku twoj maluch moze lezal na lewym boku i w takiej pozycji jedzac prawa piers mu poprostu wygodniej... jedyny sposob to dostawiac go jak najczesciej do tej nielubianej piersi... sprobuj roznych pozycji karmienia... moze spod pachy to wtedy dziudzius bedzie lezal na ulubionym lewym boku... moze na lezaco... w razie czego nie przejmuj sie bo mozna z powodzeniem karmic tylko jedna piersia choc ja bym na twoim miejscu jeszcze powalczyla o karmienie i ta druga piersia...

Też to miałam:) Przy lewej piersi był ciągle płacz, więc przystawiałam młodą w nocy do niej na śpiocha. Męczyłam się czasami pół godziny zanim złapała ją porządnie ale jakoś to szło. W dzień przy każdym karmieniu chociaż próbowałam jej dawać tą lewą (zaczynałam zawsze od niej). Teraz młoda ma dwa msc i od jakiegoś czasu je już na przemiennie raz z prawej raz z lewej chociaż i tak widzę że prawa dalej bardziej jej się podoba. Konsekwentnie ciągle przystawiaj może i Tobie się uda. Im szybciej Ci się to uda tym lepiej ja dostałam zapalenia prawej piersi po tym jak młoda najpierw napędziła w niej mega laktacje a później ssała już z drugiej piersi a do tego zaczęła przesypiać noce. Powodzenia

spróbuj oszukać maluszka - podłóż sobie poduszkę pod lewy bok, ułóż synka na tej poduszce tak, byś mogła karmić spod pachy a on żeby leżał na lewym boczku. U mnie to się sprawdziło :)

asia-k--> z powodzeniem karmić tylko jedną piersią?? Ja miałam prawą pierś o rozmiar większą od lewej i to było bardzo widać, nie wyobrażam sobie co byłoby później jak ta pierś produkowałaby coraz więcej mleka i pierś rosła by jeszcze bardziej

I tak jak Catarinka : w nocy na śpicha podawałam faworyzowaną pierś a w ciągu dnia pierwszy głód córka zaspokajała z ulubionej piersi a po chwili dostawiałam ją do tej mniej lubionej ;-) Mała ma 3 miesiące i juz nie ma problemu

ze zmęczenia pokręciłam: miało być że w nocy podawałam na śpiocha ta mniej lubianą a w ciągu dnia najpierw faworyzowaną a po chwili tą nielubianą :) zmykam spać :-D

Catarinka71 ja powiedzialam ze mozna karmic a nie ze te piersi beda ladnie wygladac w trakcie czy po zakonczeniu karmienia ale mysle ze jest to sprawa rowniez indywidualna... u mnie np. nie ma zadnej roznicy w rozmiarze piersi miedzy tym jak sa pelne a jak sa puste (pozostaja caly czas takie same)...

asia-k ---> u mnie między pełną piersią w sensie przed karmieniem a po też nie ma różnicy jednak kiedy młoda jadła tylko prawą pierś to była ogromna różnica. Wiesz dziecko wiadomo że przeżyje tylko na jednej piersi ale jeśli mama zamierza karmić dziecko wiele msc to później może być tak że całe życie będzie wstydziła pokazać się w bikini przez różnice piersi. Ja uważam że nawet pomimo wielu niepowodzeń nie powinna odpuszczać nauki ssania lewej piersi... no chyba że jej wygląd w ogóle jej nie obchodzi, ja byłabym na siebie zła do końca życia że przez to że kiedyś mi się nie chciało teraz mam taka różnicę w piersiach. I wiadomo że to sprawa indywidualna ale autorka zaznaczyła że już teraz jest różnica w piersiach

Catarinka71 i dlatego napisalam ze ja bym jednak walczyla o karmienie i ta druga piersia...

Gość Obserwuj synka
czy czasem ogolnie nie trzyma glowki najczesciej w lewa strone, bo to moze byc tez przykurcz miesni kregow szyjnych i dlatego trzymanie glowy w prawa strone go boli.

moj synek tez uwielbial lewa piers ale juz w szpitalu walczylam z nim o ta prawa i pielegniarka od maluszkow doradzila mi karmienie z gory tzn maly lezy na ulubionym prawym boczku a ja praktycznie nachylam sie nad nim z prawa piersia i on tak nauczyl sie pic prawa ;) z czasem zaczelam go klasc na lewy bok i tak maly zaczol pic z prawej piersi tez. twa to juz 6 miesiecy wiec skutkuje )

Gość Obserwuj synka
No i jak sprawa wyglada?? Pare dni juz minelo a Ty nawet nie odpowiedzialas nam jednym postem co u was...

witaj, moja 7 tygodniowa gwiazda też wolała prawa pierś. Jadła tylko zniej. Ale na siłe niemal dostawiałam do lewej żeby nie stracic w niej pokarmu. Pozycja spod pachy aby leżała na swoim ulubionym boczku. Teraz dojakiś 3 tygodni kiedy jest wieksza łatwiej jest ją dsotawiać do lewej a i onaładnej z niej je. Nie tyle co z prawej bo tam jest mniej pokarmu ale je. Jak zaczynam ją karmić daje jej najpierw lewą. Tak aby na spiocha z niej nie jadła. Bo po dłuższym ssaniu lubi sobie kimnąć. Potem daje prawą. No chyba że jest strasznie głodna i wywołuje awanturkę to daje z prawej bo lewa wtedy jej nie idzie. Ale przy lewej piersi ładnie już leży i nnie przeszkadza jej to. Problem jest taki że tam jest mniej papu. Z dnia na dzień jest coraz lepiej, tylko dostawiaj do lewej eby pokarm Ci nie zanikł. Będzie dobrze. Uwierz mi początki sa \\trudne ale warto powalczyć, wiem że ejstes zmęczona i masz dość ale naprawde warto będzie dobrze.

Gość No rzeczywiscie.....
co jest z autorka??

Gość Hukniemy
Upupup co z wami? Nieladnie tak sie nic nie odzywac, ludzie sie produkuka, gdybaja, rady daja a autorka olala kompletnie

Autorka nie olała... Autorka ma małe dziecko za to nie ma za duzo czasu. Dziękuję za rady. Efekt jest taki że maluch ssie juz lewa pierś (samo cos mu sie odwidziało) ale nie possie za długo bo mamie pokarm zanika :( ... i ma z tego tytułu mego dała :(