Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dukawo

tabletki antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość dukawo

do tej pory jakos sie tego wystrzegalam nie bralam ich i myslalam ze tak juz bedzie do czasu az zdecyduje sie na dziecko wzykle to facet dbal o srodki bezpieczenstwa i bylo ok ale teraz jestem z kims z kim moge sie kochac na okrągło i ostatnio zabraklo nam gumek hehe / niezly steres ;) / wiec musielismy sie chamowac i zabawa juz nie byla tak fajna :( kobietki powiedzcie mi czy nadal tak jest ze przy braniu tych pigulek sie tyje jak mam dorzucic sobie pare kg to juz wole sie chamowac i co z innymi objawami o jakich sie slyszy czy to prawda czy tylko brednie a szczegolnie te 1% przypadkow ciązy mimo wszystko czy ktoras zaszla biorąc tabletki ??????????????????????

Gość jeśli dobierzesz tabsy
odpowiednie dla siebie to nie utyjesz.Każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na pigulki,ja biorę Cilest od kilku lat i u mnie sprawdza się dobrze.

Skuteczność metod regulacji poczęć (Liczba nie planowanych ciąż na 100 kobiet rocznie) Metoda Liczba ciąż Stosunek przerywany 10-38 Igrygacja pochwy 21-36 Krążek gumowy z maścią 4-36 Maść albo tylko galaretka 7-42 Prezerwatywa 4-19 Kalendarz 6-14 Środki wewnątrzmaciczne 3-5 Mierzenie temperatury 0,5-1,3 Metoda objawowo-termiczna do 0,7 Pigułka 0,7-1 witam, ja niestety jestem przykładem osoby która ma poważne skutki uboczne. przede wszystkim spadek libido ale to jest niczym w porownaniu z innymi. standardowo cellulitis i rozstępy, miałam także (bo teraz odstawiłam) problemy z sercem, ciągłe zakażenia grzybiczne, a co najgorsze nabawiłam się przewlekłej niewydolnośc żylnej, w skrócie mam problem z nogą bo mi krew nie chce płynąc tylko stoi (wg badania dopplera), teraz odczuwam problemy w drugiej nodze. dodatkowo pojawiły się w czasie brania tabletek nagłe zasłabnięcia, uderzenia ciśnienia, i poczucie jak by na chwile coś cię z nóg ścinało, tak jakby utraty świadomości trwające dosłownie sekundę. ponadto straszne osłabienie, dosłownie butelkę z wodą ciężko bylo podnieść. pierwsze obijawy pojawiły się po tabletkach Yasmin, potem brałam novynette i było strasznie. ostatnio brałam Yasminelle i niby czułam się dobrze ale z nogą mi się pogorszyło więc jestem 4 dzień po odstawieniu cała szczęśliwa że juz tego świństwa brać nie będę. Powrót do góry to jedna z wypowiedzi o skutkach ubocznych http://www.regional.pl/forum/viewtopic.php?t=4601 bardzo często traci się ochotę na seks. Może warto potrudzić się o naturalne metody i kochać się z kimś, z kim nie będziesz się bać.

Gość Klaudia111
Następstwa medyczne związane z użyciem hormonalnych środków antykoncepcyjnych często okrywa zmowa milczenia. A. Spagnolo stwierdza, iż wiele koncernów farmaceutycznych nie dopuszcza do przeprowadzenia na szerszą skalę badań nad wpływem pigułek hormonalnych na rozwój raka piersi oraz raka szyjki macicy. Nie sposób jednak twierdzić, że estrogeny (które wchodzą w skład pigułki antykoncepcyjnej), nawet w minimalnej dawce, nie powodują negatywnych skutków w organizmie kobiety. Nie można ukrywać faktu, iż hormony wprowadzane do organizmu kobiety (w celu wywołania stanu niepłodnego) w pigułce antykoncepcyjnej są związkami silnie aktywnymi. Ich zadaniem jest zniszczenie naturalnego rytmu płodności u kobiety, oraz równoczesne utrzymanie stanu niepłodnego. Tego rodzaju działanie nie może pozostać obojętne dla zdrowia. Spagnolo przypomina wyniki obserwacji H. Olssona, który wraz z zespołem przeprowadził w Szwecji badania nad wpływem hormonalnych środków antykoncepcyjnych na rozwój raka piersi u kobiet pomiedzy 30 a 40 rokiem życia, które do 25 roku życia używały tychże środków antykoncepcyjnych i nie były wcześniej w ciąży. Rozwój komórek nowotworowych przebiega u tych kobiet w sposób bardzo agresywny oraz występują liczne przerzuty. Ponadto zauważono wpływ hormonalnych środków antykoncepcyjnych na występowanie anomalii chromosomalnych. Na 175 kobiet poddanych badaniu, 58% posiadało komórki aneuploidalne (brak albo nadmiar jednego lub kilku chromosomów w stosunku do liczby podstawowej danego gatunku; dla człowieka liczba podstawowa wynosi 46 chromosomów). W 81% anomalie chromosomalne występowały u kobiet, które zaczęły stosować pigułki antykoncepcyjne jeszcze przed 20 rokiem życia. Znaczącym jest fakt, że u kobiet z anomaliami chromosomalnymi znacznie częściej występuje aborcja spontaniczna. Oprócz ryzyka wystąpienia raka piersi oraz anomalii w strukturze genetycznej, z używaniem hormonalnych środków antykoncepcyjnych związane jest ryzyko powstania chorób naczyniowych. Na ironię zakrawa fakt, że w momencie wypuszczenia na rynek pigułek antykoncepcyjnych, nikt wcześniej nie zadał sobie trudu przeprowadzenia badań w celu określenia wpływu środków hormonalnych na choroby naczyniowe. Dopiero pod koniec lat 60-tych, jak pisze Spagnolo, zajęto się tym problemem, gdy coraz więcej młodych kobiet zaczęło uskarżać się na dolegliwości związane z układem krążenia (zakrzepica). Nawet zredukowanie dawki estrogenu, hormonu zawartego w pigułce antykoncepcyjnej, nie zmniejszyło częstotliwości występowania zakrzepicy żył. Według danych, na które powołuje się Spagnolo, ryzyko wystąpienia zakrzepicy u kobiet, które używają hormonalnych pigułek antykoncepcyjnych wynosi 1:1000 kobiet/rok (według niektórych "optymistycznych danych" ryzyko to wynosi 1:5000 kobiet/rok). W związku z występowaniem zakrzepicy żył i alarmu podniesionego przez rząd brytyjski, firma farmaceutyczna Schering (pod kierunkeim prof. W. Spitzera z McGill University of Montreal) przeprowadziła badania na 6000 kobiet zażywających antykoncepcyjne środki hormonalne. W lipcu 1995 roku, Światowa Organizacja Zdrowia potwierdziła w sposób oficjalny wpływ hormonalnych pigułek antykoncepcyjnych (nawet tych "ostatniej generacji") na powstawanie zespołu zakrzepicowo-zatorowego w żyłach. Równoległe badania nad tym problemem, oprócz firmy Schering, prowadził również Instytut Poczdamski w Berlinie oraz Uniwersytet Bostońsk

Gość ktossssssssssss
Ja nie poleceam bralam tabletki 6 lat a teraz mam powazne problmey hormonane . Jestem juz ponad rok od odstwaienia a organizm za nic nie chce sie unormowac :( naprawde jesli tylkko mozesz uniknac antykoncepcji w formie tabletek zrob to !!!!

Gość dukawo
rany kobitki piszecie tu takie straszne rzeczy ze i seksu powoli mi sie odechciewa :( najgorsze ze lekarze nie mowią takich rzeczy bo skąd facet ma to wiedziec jedynie ulotki czyta i jakies artykuly medyczne co innego sprobowac na sobie - a ginekologa kobiety u mnie w miejscowosci nie uwidzisz:( wiec chyba zrobie roczny zapas gumek

Gość w.w.w.
bez przesady jakby to bylo takie szkodliwe to polowa Polek by wymarła. normalne jest że odezwą się zawsze osoby które miały kłopoty- chcą przestrzec przed powtórką. a ja jade na tabletkach od lat. pierwsze nie byly najlepiej dobrane, zmienialam ze trzy razy, aż wreszcie znalazłam moje i bylo OK. potem zmienilam je na jeszcze lepsze dla mnie. waga zmieniała się od zarcia, a nie od pigułek, libido normalne, badania w normie. robiłam kilka razy przerwy po 3-6 miesięcy, wszystko ładnie się normowało, łącznie z płodnością. wiec ja jestem pozytywnym przypadkiem "pigulary". nie powiem co bralam bo bedzie ze reklamuje :) kwestia znalezienia sobie odpowiednich pigulek, a nie trwania przy jednym rodzaju. wygaśnięcie libido to skutek niepożądany, nalezy to zgłosić lekarzowi prowadzącemu tak samo jak to że nogi bolą...

Gość przeziebionaaaaa
klaudia 111 sluchaj a jak przerwalas to bol nog ustapil????????/ prosze odpisz