Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

magda0004

mieszkanie

Polecane posty

Witam mam pytanie dotyczące domu w którym obecnie mieszkam dlatego że właścicielem jest mój wujek ja w tym domu mieszkam od urodzenia i mam meldunek stały wujek teraz chce sprzedać ten dom mojemu bratu i czy mój brat jak kupi ten dom to czy może zażądać ode mnie czynsz za to że tu mieszkam bo jak się już dowiadywałam to wyrzucić mnie nie może chyba że zapewni mi mieszkanie to wtedy tak ale nie wiem jak z tym czynszem proszę o odpowiedzi-dziękuje

bardzo bym prosiła o odpowiedz dlatego ze jak sie dowiedziałam to brat chce ode mnie zażądać 500 zł czynszu + media za jeden pokój a mnie na to nie będzie stać gdyż mam 2 małych dzieci w tym jedno z astmą a sama je wychowuje i nie wiem na prawde co mam robić

Gość birggggg
a dlaczego twój brat chce od ciebie pieniądze ? czyj byl ten dom wczesniej .... troche jakas dziwna sytuacja?

Gość nie wierze po prostu
to jest Twoj brat? za czynsz chce? ja bym podziekowala za takiego brata :O

Gość wydaje mi sie
ze z takim pytaniem nie powinnas zwracac sie na forum przeciez kto Ci tutaj pomoze

Gość dzieki
HMMM.....teraz to mi nasunelas dobra mysl! Ja kupuje dom od ciotki, a ona ma zameldowanego fikcyjnie mojego szwagra (mial klopoty z zona,a jego matka go wymeldowala ze swojego domu).Jakos sie nie kwapi do wymeldowania, moze jak postrasze go czynszem, to sie wymelduje.

od 3 lat żyje z bratem w konflikcie i nie rozmawiam z nim ten dom był mojej mamy i wujka ale wujek mame wydziedziczył ze spadku po rodzicach i on stał sie właścicielem a że mieszka w Niemczech to chce go sprzedać a mój brat chcę ten dom kupić i żeby mnie się pozbyć chce zarządać czynszu

Jakie to mieszkanie? Wlasnosciowe czy lokatorskie? (jesli lokatorskie to kto jest lokatorem) - ale skoro chce sprzedac to chyba wlasnosciowe? Powiem tak - moze zadac czynszu - a nawet powinien. Powiem wiecej - bez wzgledu na to czy placisz czy nie to US przyczepi sie - byly juz odpowiednie wyroki SN. Bo Polska to jest taki dziwny kraj ze wszedzie chca kase - i jesli mieszkasz tam za darmo - to oznacza ze UZYSKUJESZ KORZYSC W WYSOKOSCI SREDNIEJ CENY WYNAJMU - a wiec musisz zaplacic za calosc podatek - tzn placic co miesiac podatek do US (19%, jak od dochodu. Co wiecej - US ma prawo Cie scigac o ten podatek, nalozyc na ciebie mandaty + sprawa skarbowa (o zalegle podatki). Dobry adwokat moze i Cie wybroni (ze wzgledu na powiazania rodzinne, ze wujek traktuje CIe jak corke itd - wiec podatek sie nie nalezy) - ale to roznie bywa. Teoretycznie prawo wlasnosci jest nizej niz prawo posiadania - a wiec np wlasciciel nie moze wejsc do mieszkania w ktorym mieszkasz (jesli mialas jakas umowe, chocby ustna, nawet jesli zostala wypowiedziana i juz nie jest wazna - chodzi o fakt ze MIALAS KIEDYS UMOWE-pozwolenie) bez twojej zgody - mozez np wezwac Policje. Eksmitowac \"na bruk\" nie mozna - wiec najpierw sprawa do sadu, potem komornik, musza znalesc (obowiazek gminy lub tego kto chce Cie wyeksmitowac) mieszkanie zastepcze itd. W teorii to wszystko zalezy od szczegolow - pamietaj ze nie moze zadac duzo wiecej niz srednia rynkowa - to wtedy latwo ustalic w sadzie jaka powinna byc prawidlowa wartosc czynszu. Pyt - jaki masz kontakt z bratem, jakie masz mozliwosci wyprowadzki, czy mozesz mu placic czynsz w sredniej wysokosci? Dlaczego myslisz ze zechce CIe wyrzucic?

Gość jesli dom bedzie jego
to moze zadac czynszu

@ dzieki "HMMM.....teraz to mi nasunelas dobra mysl! Ja kupuje dom od ciotki, a ona ma zameldowanego fikcyjnie mojego szwagra (mial klopoty z zona,a jego matka go wymeldowala ze swojego domu).Jakos sie nie kwapi do wymeldowania, moze jak postrasze go czynszem, to sie wymelduje." Meldunem nie ma nic wspolnego z prawem posiadania. Nawet wiecej - jak nie mieszka to mozesz - a nawet musisz (inaczej popelniasz wykroczenie) go wymeldowac - nie musisz miec jego zgody - mozesz to zrobic na podstawie decyzji administracyjnej (musisz tylko udowodnic ze nie mieszka tam wiecej niz 3 miesiace - np zeznania swiadkow) (niby musi sie zameldowac w miejscu pobytu po 3 dniach, ale przyjmuje sie ze jak nie mieszka przez 3 miesiace to znaczy ze juz nie wroci tam )

Aha - zmiana wlasciciela nie zmienia twojej umowy - tzn nadal jest wazna. A wiec masz prawo posiadania i wszystko co z niego wynika. W razie czego poczytaj o trudnosciach w exmisji, mozesz sobie poczytac kodeksycywilny o tym - zeby byc gotowym, mozesz wydrukowac sobie przepisy - tak zeby w razie czego byc gotowa, i nawet wezwac Policje.

@ jam to jest [zgłoś do usunięcia] A czemu wujek Tobie tego nie chce przepisać - tzn. sprzedać. Bo jej nie stac za bardzo na czynsz, a co mowic na np 300k za dom. A brat widocznie ma kase. Wujek potrzebuje kasy, poza tym moze mysli ze jak sprzeda swojemu to pomoze siostrzenicy - ze lepiej tak niz obcemu, ew sprzedac dom obcemu z lokatorem wcale nie jest latwo - a swoj kupi.

jest to dom własnościowy a mam jeszcze jedno pytanie jeżeli moje dochody nie przekraczają to czy mogę sie starać o dotacje jeżeli mam meldunek stały

do ELKAPENTELKA tak ale podatku na rok jest 800 zł za ten dom a ja co miesiące mam płacić 500 zł media

Gość jego wlasnosc wiec on
ustala czynsz. Ciesz sie, ze tak malo...