Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Elanta

CHOMIK

Polecane posty

ja miałam syryjskiego - podobno jest mniej dziki, niż dżungarski i łatwiej go oswoić. ale i tak chomiki są trochę nieobliczalne, to takie samotniki, aktywne w nocy, w dzień lubią spać. chomik nie przywiązuje się w żaden sposób do właściciela, co najwyżej się do niego przyzwyczaja, kiedy już zaczai, że właściciel nie chce zrobić mu nic złego, to nie reaguje agresją i pozwala się brać na ręce. ale głównie po to, żeby szukać okazji na ucieczkę. chomik zawsze dąży do wolności i niezależności, nie lubi tak naprawdę życia w zamknięciu, zawsze czmychnie w jakąś dziurę, jeśli tylko trafi mu się okazja. jakbym miała teraz znów mieć jakiegoś gryzonia, wybrałabym raczej świnkę morską. świnki są spokojniejsze, może strachliwsze, ale też bardziej potrafią się przywiązać, cieszą się, kiedy właściciel przychodzi do domu i w ogóle. i nie szukają tylko okazji, żeby zwiać, niewola im tak nie przeszkadza, raczej są zadowolone, że mają wszystko podstawione pod nos i nie muszą się wysilać.

Gość dorośli ludzie wiedzą
chomiczki są super! Tylko wiadomo, jak z każdym zwierzęciem, trzeba o niego dbać, znać zwyczaje i potrzeby. Początkującemu hodowcy lepiej będzie z chomikiem syryjskim. Może nie merda ogonem jak pies ;), ale można się znim fajnie bawić

Dobra a jak to jest z czystością takiej świnki? Miałam kiedyś króliki miniaturki i były strasznymi bałaganiarzami, do tego mimo porządkowania klatki zapach w domu był kiepski... Fakt króliki wcale miniaturkami nie zostały tylko się nieco rozrosły :I

właśnie chomiczek jest mały i nie może za wiele napaskudzić, ale jak te świnki takie towarzyskie to już sama nie wiem! :(

Gość cho.mik
Z własnego doświadczenia wiem, że najbardziej sympatyczną rasą są chomiki syryjskie, i samce bo są bardzo spokojne w stosunku do dzieci, i łatwo się oswajają,

syryjskie a nie dżungarskie? doradzano mi tez żeby kupić samiczkę bo one są łagodne i czyste. słyszałam, że niektóre chomiki gryzą! nie chce takiego dzikusa!