Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niekatoliczka

ślub kościelny osób dwóch wyznań

Polecane posty

Gość niekatoliczka

czy możliwy jest taki ślub kościelny? np. Buddysta i katoliczka?

mozliwy, moja kolezanka katoliczka wziela taki slub z hindusem; dowiedz sie w swojej parafii

byłam na ślubie katoliczki i muzułmanina, niczym prawie sie nie róznił od katolik+katolik, z tym, że muzułmanin pomijał częśc przysięgi (zmiana dotyczyła może 3 zdań, w zasadzie, jakby ktoś nei wiedział o tym, to by nie zauważył)

chce ci powiedziec ze jest to niemozliwe...przynajmniej ja nie słyszałęm o takim przypadku... ale wiesz w dobie wszechmogacego euro wszystko jest mozliwe:D

Gość niekatoliczka
ej, brat ,ze czegoś n ie widziałeś, nie znaczy ,ze nieistnieje :D Ewa33, czyli nie jest tak, że informacja o wyznaniu jest podana wyraźnie do wiadomości publiki? A słyszałaś coś może o przygotowaniach do ślubu- od strony kościoła? jak to wyglada w takim przypadku? spowiedź, nauki przedmałżeńskie- jest wymagana? itp.?

ej, brat ,ze czegoś n ie widziałeś, nie znaczy ,ze nieistnieje wiesz...wiem na pewno ze nie udzielaja slubów katolikowi i wyznawcy jehowemu... byłem swiadkiem ze ksiadz nie zgodził sie na takowy slub inne wiary ..nie wiem?

Gość BRACIE A CZYM TłUMACZYł
ksiądz swoją odmowe w przypadku swiadka jehowy i katolika?

nie wiem bo sie zagłebiałem w ta sprawe:( to nie moja sprawa i nie pytałem znajomych...z tego co pobieznie sie dowiedziałem była odmowa przystapienia do komuni sw...bo to wyznanie nie przyjmuje komuni w opłatku

Gość niekatoliczka
Ewa a ten Hindus przyjmował komunie świeta???

nie, ksiądz nei wspomniał o tym, że teraz biorą ślub osoby róznych wyznań nie wiem dokładnie, jak wyglądały przygotowania do tego ślubu, wiem tylko, że facet-muzułmanin musial sie zgodzić na regułkę, że dzieci "zrodzone z tego związku" będą sie wychowywały w wierze katolickiej. Ale z niego był taki muzułmanin jak z niej katoliczka ;), więc nie było problemu

z tego co wiem to zwykły katolik z katolikiem ma wielkie problemy przystapienia do koscielnego slubu jezeli jedno z nich nie miało bierzmowania...wiec co tutaj gadac o innych wyznaniach co w swojej wierze nie mieli ani chrztu ani komuni... no ale...pieniadz jest wielki wiec wszystko jest mozliwe

Gość niekatoliczka
wydaje mi sie , ze warunkiem przyjęcia komunii świetej jest szczera spowiedź. Czy to dotyczy osób innej wiary?

Gość niekatoliczka
ksiądz w mojej parafii odmówił pogrzebu katolickiego człowiekowi , który 15 lat przed śmiercią nie przyjmował kolędy. Miał to skrupulatnie zapisane w kajecie i wyciągnął tego asa w ostatecznej rozgrywce.... :O

Gość niekatoliczka
rodzina musiała podbić stawkę i jakoś poszło... :O

Nie ma żadnego problemu z takim ślubem. Osoba, która nie jest katolikiem, w treści przysięgi pomija słowa \"tak mi dopomóż Bóg\" i nie przyjmuje Komunii. Ale musi zgodzić się na wychowanie potomstwa w wierze katolickiej.

Gość niekatoliczka
Bilardzistka i jak u Ciebie to wyglądało w szczegółach? spowiedź była obowiązkowa? przystąpienie do komunii też?

Gość PYTJAJNIK
a moze orientujecie sie co trzeba przebrnac/zalatwic/zaplacic gdzie i jak w sprawie bierzmowania? Ja nie mam bierzmowania a moj przyszly maz to ewangelik.On sie uparl zeby w kosciele katolickim brac slub,a mi to wisi,ja chce tylko zalozyc biala suknie:P No to wiecie jak to z tym bierzmowaniem jest?

niekatoliczko, no pomyśl trochę jak moze się spowiadać człowiek, który nie jest wiary katolickiej, czyli spowiedź dla niego nie ma znaczenia spowiedzi spowiedź jest dla katolików, i to nie wszystkich

Nie ma żadnego problemu z takim ślubem. Osoba, która nie jest katolikiem, w treści przysięgi pomija słowa "tak mi dopomóż Bóg" i nie przyjmuje Komunii. to powiedz mi skad sie biora problemy z udzieleniem slubu tym katolikom co nie maja bierzmowania?

brat- jeżeli ktoś deklaruje bycie katolikiem, ma mieć sakrament bierzmowania. Proste i logiczne. Więc trzeba ten sakrament uzupełnić. W innym przypadku kosciół traktuje Cię jak nie - katolika. A żeby wziąć ślub katolicki przynajmniej jedna strona katolikiem musi być. Zakładając, ze jedna osoba ma pełne sakramenty, a druga nie ma bierzmowania, ale upiera się, ze jest katolikiem, ksiądż nie chce udzielić w pełni katolickiego slubu i ma rację.

U protestanow nie ma spowiedzi (tzn. jest, ale taka ogolna calego zgromadzenia podczas nabozenstwa, nigdy indywidualna), takze moj maz nie musial sie spowiadac, ani takze nie przyjmowal komunii. Przysiegal normalnie i poza komunia i spowiedzia uczestniczyl normalnie w calej mszy.

Gość niekatoliczka
Ewo pytam, bo widzisz w moim życiu nie miałam okazji trafić na inteligentnych księży i mam bardzo złe doświadczenia z kościołem.... i słyszałam też niejedno od bliskich mi osób. (typu odmowa pochowania "szczątków"- czyli dziecka katolików, które urodziło się martwe w 9-tym miesiącu, ale przecież płód 5 tyg. to już ŻYCIE POCZĘTE, itd... ) :O albo : odmowa bycia chrzestnym ojcem rozwodnikowi, za to kawaler kurwiarz co ma religie i wartości gdzieś- jest jako ojciec chrzestny jak najbardziej (bo zawsze sie moze wyspowiadać itd itd.)

Co do formalnosci to musielismy wystapic o zgode do biskupa o udzielenie nam slubu plus moj maz musial podpisac taki swistek, ze nigdy nie bedzie mi przeszkadzal w praktykowaniu wiary katolickiej i, ze nasze dzieci bede wychwane wlasnie w tej wierze.

prawdopodobnie dlatego, ze kalwiniści wierza jednak w tego samego Boga, wiec może dlatego była formułka. Moja przyjaciólka jest ateistką zupełna, nie miała chrztu, komunii, wyszła w zeszłym roku za mąż za chłopaka z bardzo katolickiej rodziny i slub wyglądał właśnie tak jak pisałam. Taki sam ślub miał tez mój wujek 0 ateista z ciotką, jakieś 20 lat temu już.

Kawlinisci to chrzescijanie, ale dla katolickiego ksiedza nie ma znaczenia czy to chrzescijanin czy nie, bo wiara i tak inna. Tak nam tlumaczyl nasz ksiadz. Formulka mojego meza i tak byla inna, bo jest on Holendrem i uzywal formulki holenderskiej, w ktorej nie ma takiego zdania "Tak mi dopomoz Bog".

trzeba bedzie u biskupa podpisac pisemka ze dzieci wychowa sie w wierze katolickiej, jak to sie pospisze to biskup wtedy daje zgode na slub a sam slub jak juz wczesniej tu wspomnieli tylko bez kilku sformulowan ze strony osoby innego wyznania.

borutka dzieki z odp..nie znam sie na tym... ale dla mnie to jest chore ze osoba nie ma bierzmowania to slubu nie dostanie a innemu katolikowi to i z mnichem udziela slubu:(