Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niekatoliczka

ślub kościelny osób dwóch wyznań

Polecane posty

Brat niedziwedz, poczytaj lepiej jakie znaczenie ma bierzmowanie i co to w ogole jest zanim zaczniesz wypisywac dlasze farmazony.

brat, bierzmowanie nie jest potrzebne do slubu ( jedynie chcrzest ) tylko ludzie daja sie nabrac na to duchownym - proboszczom ktorzy nie chce psuc sobie statystyk :)

brat, bierzmowanie nie jest potrzebne do slubu ( jedynie chcrzest ) tylko ludzie daja sie nabrac na to duchownym - proboszczom ktorzy nie chce psuc sobie statystyk tez mi sie tak wydawało dopoki znajomych nie spotkałem ktorzy zalili sie ze nie chce ksiadz dac im slubu własnie z braku bierzmowania u chłopaka

A ja wam powiem tak: jesli ktos deklaruje sie, ze jest katolikiem, protestantem, hindusem itd. to jego obowiazkiem jest zycie wedlug jego wiary i praktykowanie jej w taki sposob, w jaki ona to nakazuje. Jesli ktos mowi, ze jest katolikiem, a nie ma bierzmowania i zali sie, ze przez to kosciol nie chce dac mu slubu, to jest to zwykly hiporyta, ktory chce slubu skoscielnego, bo: 1. wymaga tego od niego rodzina, 2. taka jest polska tradycja i \"glupio\" brac tylko cywilny. 3. z jakis inny durnych powodow... Birzmowwanie tojeden z podstawowych sakramentow, ktory COS znaczy, wiec nie piszcie mi, ze to bzdura i tak dalej...

Gość niekatoliczka
bilardzistka, no ok, ale ślub to sprawa dwóch osób! I jedna może być zaangażowana mocno w wiarę a inna wcale.. i co wtedy?

I wtedy te 2 osoby same miedzy soba musza dojsc do porozumienia. I dodam, ze u mnie taka sytuacja byla i jest nadal i jakos nigdy nie wchodzilismy sobie nawzajem w droge :)

Ja uwazam, ze w wierze nalezy byc konsekwentnym. Jestes katolikiem, badz nim do konca, jestes ateista, hindusem, jehowym...to samo. Twoja sprawa, ale rob to konsekwentnie bez hiporkyzji.

Gość niekatoliczka
wg. mnie zdrowe podejście + głęboka wiara jest ogromnym plusem człowieka bo jest wykładnikiem jego wysokiej jakości wewnętrznej. Większe zaufanie mam do ludzi, dla których sprawy duchowe sa bardzo ważne niż do tych, którzy mówia , że wierzą a robią coś innego....

Ja uwazam, ze w wierze nalezy byc konsekwentnym. Jestes katolikiem, badz nim do konca, jestes ateista, hindusem, jehowym to odpwiedz mi na jeszcze na to pytanie...bo tak tu pojechałas o tyym bierzmowaniu....i hipokryzji... jak sie zapatrujesz na takie sluby katolika z hindusem czy tez z jehowym? przeciez taki hindus czy swiadek jeh wchodzac w zwiazek katolicki i biorac slub koscielny w tym momencie przeczy sam sobie odsuwajac własna religie na boczne tory tylko dlatego zeby spelnic zachcianke tego katolika...:( to jest dopiero hipokryzja

Nie zgodze sie z toba, ze to hipokryzja. 2 ludzi, ktorzy biora ze soba slub i decyduja sie na bycie z soba sami o tym musza zadecydowac gdzie, kied i jak biora slub. Poza tym wsrod chrzescijan to jest o tyle latwiejsze, ze mamy jednego Boga i tak mozna do tego podejsc, ze przyrzekasz przed NIm, bez wzgledu w jakim kosciele. Zreszta mozliwy jest podwojny slub :) I w wierze katolickiej i hinduskiej (znam taki przypadek, ze ludzie mieli 2 oddzielne ceremonie wlasnie w 2 roznych wiarach)

Gość niekatoliczka
no własnie, co wtedy gdy przy podwójnej ceremonii drugi kościół stawia podobny warunek??? wychowania dzieci w tej wierze?

Gość niekatoliczka
dzieki wielkie wszystkim za odpowiedzi 🌻

Gość mała1990
jest mozliwy slub koscielny gdy religie nie sa sprzeczne tzw stanista z katoliczka nie moze wziasc slubu koscielsnego a np muzułmanin moze z katoliczka ale tylko wtedy gdy zgodzi sie podpisac dokument ze zwiazek bedzie taki jak nakazuje religia czyli ze bedzie wierny itd. no i ze dzieci beda wychowywane w tej religii

Gość j_ko
Adwokat kościelny Diecezji Włocławskiej udziela bezpłatnych porad, a w sprawach powyższej Diecezji udziela bezpłatnej pomocy. tel. 661 437 833

Gość gość
A ślub katolicki z ewangelikiem. Mam pytanie do osób które wzięły taki ślub mieszany w kościele katolickim. Wiem że osoba będąca innego wyznania musi podpisać oświadczenie że przyjmuje do wiadomości iż dzieci powinny być wychowane w wierze katolickiej, ale czy ksiadz jeszcze podczas mszy również w obecnośc***astora przy pytaniach o zgodność małżeńska oprócz pytania o to czy zawiera się małżeństwo z własnej woli i czy będzie się szanować do końca życia zadaje jeszcze raz wtedy pytanie o to czy wychowie się potomstwo w wierze katolickiej? Czy podczas ślubu mieszanegow czasie mszy w kościele jeszcze o to pyta obie osoby czy już o to nie pyta podczas mszy?