Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alpen_gold888

Dziwne tabletki...

Polecane posty

Gość Alpen_gold888

Witam... Byłam wczoraj u ginekologa z podejrzeniami ze jestem w ciazy. lekarz nic takiego nie stwierdziła kazała zrobic test... i przepisała mi FOLIK i LUTEINA. jezeli któras z was wie mnij wiecej po co sa te tabletki i czemu maja słuzyc bardzo prosze napisac bo ja nie rozumiem nic z tych ulotek. martwie sie. pozdrawiam

Folik jest bardzo wazny podczas pierwszego trymestru ciazy... nalezy go przyjmowac nawet przed planowanym zajsciem w ciaze... jego przyjmowanie pozwala na parwidlowy rozwoj plodu a w szczegolnosci jego uklad nerwowy:)

Gość Do Alpen_gold...
W sumie troszkę mi nie pasują te dwa środki do siebie. Folik zaleca się brać kilka miesięcy przed planowaną ciążą, ale również w jej trakcie dla zdrowia płodu. Do do luteiny to znalazłam takie zastosowanie: -Stany niedoboru endogennego progesteronu pod postacią zaburzeń cyklu miesiączkowego, bolesnego miesiączkowania,cykli bezowulacyjnych, zespołu napięcia przedmiesiączkowego, czynnościowych krwawień macicznych. -Endometrioza -Zapłodnienie in vitro -Niepłodność związana z niedomogą lutealną -Poronienia nawykowe i zagrażające na tle niedoboru progesteronu -Niewydolność fazy lutealnej okresu przedmenopauzalnego -Hormonalna terapia zastępcza (Progesteron jest stosowany u kobiet po menopauzie z zachowaną macicą, otrzymujących hormonalna terapię zastępczą, celem ochrony endometrium)

Gość Alpen_gold888
tak tylko ze lekarz nie stwierdził u mnie ciazy. dodam jeszcze ze LUTEINA mam zazywac 2 labletki 1raz dziennie pod jezyk przez 5 dni.

po tej luteinie albo dostaniesz okres, albo jak jestes w ciąży będzie działała podtrzymująco - takie działanie tego hormonu. folik mozesz sobie brać i dla siebie. nie martw się - wszystko w normie.

Gość Do Alpen_gold...
Poza tym luteinę podaje się żeby wywołać miesiączkę.

Gość Alpen_gold888
Lekarz kazał zrobic mi test jezeli wyjdzie pozytywny to mam za tydzien sie do niego zgłosic. Usg nie wykazało ze jestem w ciazy,ale czy moze przez badanie cos tam zauwazył. jutro zamierzam zrocic badabie krwi beta HCg. waszym zdaniem co jest bardziej wiarygodne test ciazowy czy badanie krwi????