Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam do Was pytanie

Byc moze one juz padlo ale ja nie znam odpowiedzi chodzi o ALIMENTY!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość mam do Was pytanie

Witajcie, mam pytanie do mam ktore sie znają otoz na starszego syna mam zasadzone i przyznane alimenty - otrzymuje je obecnie z funduszu alimentacyjnego i czy jesli wyjde za mąż za " nie ojca" dziecka to czy nadal te alimenty bedą mi sie nalezaly czy juz nie?

Gość a wiecie ze..
tak beda ,bez wzgledu na to czy wyjdziesz za maz.jesli na ciebie bys pobierala alimenty od bylego meza to po ponownym wyjsciu za maz je tracisz.a tak to alimenty naleza sie dziecku do ukonczenia 18 roku zycia lub studiow

Gość mam do Was pytanie
tak tylko ze to nie ojciec dziecka mi placi a panstwo i nie wiem czy to ma jakies znaczenie:)

Dokładnie jak wyżej. Alimenty nie mają nic wspólnego z ponownym wyjściem za mąż. Inna sprawa jest chyba gdyby twój przyszły mąż chciał syna przysposobić ( czy jak to się tam nazywa) wtedy chyba ojciec dziecka musiałby się zrzec praw i chyba już by alimentów nie płacił, ale nie wiem na pewno.

Ale fundusz alimentacyjny to tylko pośrednik. przecież oni z ojca dziecka ściągają potem te alimenty.

Gość mam do Was pytanie
tak powinni sciągac tylko ze ten delikwent robi wszystko by z niego niesciągano :( jesli chodzi o przysposobienie to oczywiscie mamy taki zamiar ale jak narazie sprawa w sadzie o pozbawienie praw rodzicielskich i cos dluggooooo trwa:( wiem ze jesli obecny mąż adoptuje syna to juz on jest jego prawnym opiekunem i wowczas od tamtego mi sie nic nie nalezy nawet alimenty. A pytam o te alimenty bo w grudniu wychodze za mąż i nie wiem czy mam isc zglosic to do Ops i przedstawic dochody męża czy moge to zrobic dopiero we wrzesniu przy nastepnym wniosku ?

Nie wiem dokładnie. Musisz zasięgnąć porady u kogoś kto sie na tym zna. Ale wydaje mi się, że w dalszym ciągu twój ślub nie powinien niczego zmienić do czasu, kiedy ojciec dziecka nie zostanie pozbawiony praw. A co do tego ściągania alimentów z ojca to ty się o to martwić nie musisz. Skoro dostałaś pozytywną decyzję z funduszu alimentacyjnego to już ich głowa w tym, żeby to potem odzyskać. Najwyżej pójdzie siedzieć do więzienia albo coś.

Gość mam do Was pytanie
Decyzje mam oczywiscie. I raczej nie martwi mnie to jak z niego sciągną to co im zalega ale bardziej chodzi mi o te papierkowe sprawy czy musze im zglaszac zaraz po slubie itd. Jak sobie pomysle ze znow sterte papierow dostane do wypelnienia to az mnie skreca!

No ja nie mam pojęcia czy musisz papiery składać. Lepiej się dowiedzieć w tym urzędzie, bo potem jak czegoś nie złożysz to będą problemy robić jak to w urzędach.

Gość mam do Was pytanie
tez tak mysle - pozniej bedą kazali zwrocic to co wzielam a pozniej znow bedą musieli mi to wyplacic hehehe moze lepiej nie robic dodatkowego zamieszania.

dokładnie. potem istne kongo wychodzi. życzę ci powodzenia w załatwianiu spraw i oczywiście szczęśliwego i udanego związku z nowym mężem:)

Gość mam do Was pytanie
EMI BARDZO CI DZIEKUJĘ :D:D:D