Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy musi tak być

cytologia i nadżerka

Polecane posty

Gość czy musi tak być

mam pytanie-wczoraj byłam u gina i powiedził że mam nadżerkęi że lekko krwawi czy to już coś powarznego??pobrał oczywiście cytologię no i kazał czekać na wyniki.ale ja się już strasznie boję

Gość czy musi tak być
dodam że jestem w ciąży koniec 2 mies

nie denerwuj się na razie. lekarz dostanie wyniki i pewnie cię wyśle na wymrożenie tej nadżerki. ja też mam malutką, co prawda nie krwawi, ale każda nadżerka powinna być usunięta jak najszybciej.

Ja też miałam nadżerkę, ale przed ciążą się jej pozbyłam...kiedy miałaś robioną ostatnio cytologię????? Ja myślę, że możesz mieć stan zapalny jakiś z powodu tej nadżerki....

aaa no to w ciąży to co innego ja też jestem w ciąży 7 miesiąc, dowiedziałam się o nadżerce na początku ale ponieważ w ciąży i w czasie karmienia piersią nie można nadżerek usuwać, więc musisz poczekać. Na pewno lekarz ci powie co i jak.

Gość czy musi tak być
ale powiedział mi że zajmiemy się nią dopiero po porodzie.czy nie tzrba tego zrobić wcześniej??

Gość A tam można razem
ale nie w ciąży :) Usunięta zostanie pewnie po porodzie. Możliwe też, że sama się zagoi :) Nie martw się, większość kobiet ma lub miała nadżerki :)

malwina29 albo po prostu sama nadżerka krwawi, bo jeśli jest na szyjce to wiadomo, szyjka w ciąży się trochę rozpulchnia i jest bardziej ukrwiona i mogło dojść do małego otarcia w tym miejscu albo coś.

W ciąży nie można usuwać nadżerki. Dopiero po porodzie i to też chyba tylko wtedy jeśli nie karmisz piersią. Mi moja lekarz powiedziała, że moja jest mała i można poczekać do końca karmienia piersią i tak też zamierzam zrobić.

ja tez dowiedziłam sie na poczatku ciazy ze mam nadzerke ale w cizy nadzerki sie nierusza ja juz urodziłam 8 tyg po porodzie miałam wypalanke i juz jest ok .Bedzie dobrze

Gość czy musi tak być
tak powiedział mi że to nadżerka krwawi.bo robiłam bad .moczu i w wynikach wyszła krew w moczu i wczoraj miałam wizytę i gin jak zobaczył szyjkę to powiedział że to z niej ta krew

Gość czy musi tak być
na czym polega ta wypalanka.bo pytałam się gina to się rozesmiał że mi prądem wezmą albo ogniem wypalą

Gość czy musi tak być
ponad rok temu robiłam cytologię dokładnie chyba w lipcu lub sierpniu.

to już musisz poczekać na te wyniki i się lekarza zapytać. ja np. miałam leciutkie plamienie raz jak sobie irygację zrobiłam ( i się dowiedziałam od lekarki, że w ciąży absolutnie nie wskazane) i powiedziała, że prawdopodobnie tą nadżerkę podrażniłam trochę.

ja miałam wymrażaną po 6 tygodniach wszystko się zagoiło, cytologia 1 (najlepsza) - miałam nadżerkę wielkości 5 zł więc bardzo duża....;(

wypalanka polega na zniszczeniu komórek nadżerki prądem tworzącym łuk elektryczny między końcówką roboczą koagulatora (tak nazywa się aparat) a szyjką macicy. Prąd jest odprowadzany z ciała pacjentki elektrodą bierną umieszczoną pod jej pośladkami. i lekarz wypala ja jest to troche nieprzyjemne ale nieboli

Gość czy musi tak być
u mnie też jest chyba spora bo jak zobaczył to powiedział-ale nadżerka -i odrazu cytologię pobrał a miał to zrobić na następnej wizycie

emily oczywiście, że nie....ja dopiero teraz jestem w ciąży a przed ciążą lekarz powiedziała, abym zrobiła sobie porządek, bo nadżerka duża sprzyja infekcji w ciąży, zresztą i nie tylko non stop mając ją miałam jakieś infekcje,,,,,,, A teraz jestem przed końcem ciąży zero, nie pojawiły mi się nawet upławy ;) I oczywiście grupa 1....

tak tak, dopiero po zadaniu pytania przeczytałam jeszcze raz twoją wypowiedz pierwszą:) to dobrze, że przed ciążą zlikwidowałaś. A ja nawet nie wiedziałam, bo infekcji nie miałam, a nadżerka malutka, więc krótko przed zajściem w ciążę się musiała pojawić. Ale usunę jak szybko się da, bo to wiadomo- stan przednowotworowy:(

Gość buhaaahaha
nadzerka niejest jeszcze stranem przenowotworowym puknij sie w łeb

Gość vicka
Ja od mojej pani dr gin dowiedziałam się, że nigdzie na zachodzie nie wymraża/(a tym bardziej nie wypala) się nadżerek! Chyba, ze wynik cytologii jest zły(onkologicznie). Nadżerkę powinno się wyleczyć co najwyżej farmakologicznie. Jakiekolwiek mechaniczne ingerencje w szyjkę macicy mogą się zakończyć przy porodzie brakiem postępu przy rozwieraniu - niech się wypowiedzą te co miały zabiegi jak to u nich wyglądało przy porodzie. Powiedziała, ze obecnie uważa się niewielkie nadżerki za typową fizjologię szyjki macicy. U mojej pani dr ocenę materiału (komórek szyjki macicy) robią onkolodzy systemem Bethesda, z dokładnym opisem rodzaju i ilości zmienionych chorobowo komórek. Poelcam wam cytologię taką metodą, bo wynik jest dużo bardziej szczegółowy niż I,II czy II grupa.

Jeżeli jest gr. II to jeszcze nie jest groźne, tego można się pozbyć, tylko przed wymrażaniem lub jakimkolwiek innym zabiegiem należy wyleczyć stan zapalny!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jeżeli gr. III to brzmi groźniej, ale jeszcze nie jest aż tak źle....i nie trzeba się załamywać, po prostu pobierają wycinek i sprawdzają czym jest spowodowany stan zapalny i pojawienie się nadżerki.....