Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w Dzień Wszystkich Świętych

Kiedy jutro będziecie na cmentarzach...

Polecane posty

Gość w Dzień Wszystkich Świętych

... nie zachowujcie się niegrzecznie. Pamiętajcie, że w tym święcie nie chodzi o to by pokazać, że stać was na drogie wiązanki, znicze... Albo, że kupiliście sobie nowy płaszcz, buty... Co roku spotykam takie zachowania, miejmy wszyscy szacunek dla zmarłych i poświęćmy chociaż ten jeden dzień w roku dla nich, a nie dla siebie.

Gość kvpxzadevfpaw
zmarli mają sie tam po drugiej stronie lepiej niz Ci sie wydaje, nie potrzebna im nasza powaga. sa tam szczęsliwi.ja kupiłam sobie nowy płaszcz i mam zamiar się nim jutro cieszyć bo moje zycie jest totalnie zrabane, do kitu-mam tylko problemy i stresy. zazdroszcze tym co są juz po drugiej stronie!!!

Gość przeciez.....................
ten dzien to wielka parada mody!! taki dlugi wybieg przez główną alejkę!!!! :/

Gość kvpxzadevfpaw
no i dobrze!

osobiście w życiu nie zwracałam uwagi na to, jak są poubierani inni obcy ludzie na cmentarzu... :O sugerujecie, że oni oczekują ode mnie tego, ze się im przyjrzę i jeszcze rozpoznam, który płaszczyk jest akurat nowy? :O

Gość Rozmyślania przy kawie
Tak, Wszystkich Świętych jest dla ludzi pokazaniem zasobności portfela i bogactwa. Nagrobki przepełnione są bogactwem, ludzie szaleją w tym dniu, tak jakby dopiero sie zbudzili ze snu. A przecież o zmarłych nalezy pamiętać nie tylko w tym jednym dniu w roku :/. Ludzie zapominają takze o procesji na cmentarzu, o mszy tak waznej w tym dniu. Niektórzy przyjda tylko postać i porozmawiać z przyjaciolmi przy nagrobku....przy okazji chwaląc się nowym płaszczykiem, fryzurką i bucikami....żałosne.

Gość do autorkid
sama jesteś żałosna. Skup się na sobie, a nie na innych pustaku:O Co cię obchodzi to, czy inni zajmują się modlitwą , szwendaniem się, czy też rozmawianiem ze znajmymi? No i jakim cudem zauważasz to, skoro jesteś taka skupioa na modlitwie i mszy?:P

Gość bylam w kwiaciarni
bylam dzis w kwiaciarni. Przede mna stala babka, kolo 50-stki, taka elegancka pancia. rozmawiala z "kwiaciarka"- z rozmowy wynikalo ze sie znaja. Na stwierdzenie kwiaciarki "ooo , jaka ladna fryzura, jaki kolorek", pancia rzekla : "no musze sie jutro pokazac!" :O:O:O:O

Gość oczywiscie zawsze trzeba byc
grzecznym, Ubrac sie jednak elegancko wypada, nie na pokaz, ale jest to Swieto i idziemy bądz co badz w odwiedziny do bliskich znarlych. Co do bogactwa na grobach - nie myslalam, ze to z checi popisania sie, chyba ze w malych miejscowosciach, gdzie ludzie znaja siebie i swoje groby. Lepiej jak jest duzo kwiatów, niz zadnego,

Gość do autorkid
zajmijcie się sobą głupie rury, bo ocenianie innych też w dobrym tonie nie jest :O

Gość oczywiscie zawsze trzeba byc
co do mszy i modlitwy - nie wszycy sa katolikami. A spotkac sie i porozmawiac przy grobie z rodzina, z przyjaciólmi to przeciez nic zlego, wręcz przeciwnie.

Gość a ja ci powiem tak...
"zmarli mają sie tam po drugiej stronie lepiej niz Ci sie wydaje, nie potrzebna im nasza powaga" nie wiemy jak tam "maja" po tej drugiej stronie i czego tak naprawde potrzebuja :), ale sadze, ze pamiec o tych osobach jest wazna - zyja w naszych sercach dopoki o nich pamietamy ten dzien , to swieto bardziej jest dla nas niz dla nich, tych co odeszli, a jednak sa z nami - w myslach, sercach, uczynkach ...