Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bawka

studia za granica ? mam pytanka ..

Polecane posty

gdy chce np studiowac w szkocji, a np wyzsza szkola z Poznania ma swoj oddzial w Edinburghu to kadra nauczycieli, wyklady sa w jezyku polskim ?? czy angielskim? .. chce po maturze wyjechac na studia za granice, nic i nikt nie trzyma mnie w pl i chcialam zdobyc informacje ale chce porozmawiac o tym z ludzmi, ktorzy cos o tym wiedza.. :)

Gość marze o tym by
Marzę o jednym , aby jeszcze 2-3 miliony absolwentów szkół wyjechało ! Moim zdaniem Warto, bo w Polsce nie ma i nie wiadomo kiedy będzie reforma edukacji ? Nasz potencjał intelektualny dla rządzących nie ma i nie bedzie miał żadnego znaczenia , ponieważ nikt nie chce stwarzać przyjaznych warunków na rozwój średniej klasy społecznej.Bo i po co ! I tak nikt za to nie będzie odpowiadał !!

Gość niski poziom nauczania
w Polsce jest niski poziom nauczania i właśnie to jest przykre.Aby zdobyć dobre wykszałcenie wg najlepszą drogą do tego jest wyjazd do innego państwa.No cóż ,takie są polskie realia no i niestety jeżeli taki system edukacji utrzymywać się będzie przez cały czas to marnie....nie mogę tego pojąć jakim cudem na uniwersytet jagielloński trzeba mieć więcej punktów aniżeli na inną bardziej prestiżową uczelnię(zagraniczną) wymagają tych punktów troszkę mniej--a przecież zawsze będzie bardziej zuważony człowiek,który skończył zagraniczną uczelnię i zdobył zagraniczny dyplom.....Tak to już jest .Ja rozważam możliwość studiowania za granicą ,bo wierzę w to,że gdy zdobędę dyplom prestiżowej uczelni znajdę satysfakcjonującą mnie prace:)

Gość do ostatniej wypowiedzi
na ogol stystem przyjmowania na uczelnie zagranicznie jest inny - to nie punkty ( choc podaje sie swiadectwa), tylko wypelnienie aplikacji, w ktorej sa pytania , ktore duzo o tobie mówia, esej, ktorym masz udowodnic,ze jestes lepsza od innych ,rekomendacje ( ktore unas byłyby lipą), prace spoleczne, przynaleznosc do organizacji. Uczelnia ( dobra) chce miec swiadomosc, ze przyjęla najlepsza , kreatywna osobe i bedzie z niej miała pozytek i powód do dumy. Oczywiscie na amerykanskie uczelnie trzeba miec zdany egzamin SAT z matematyki, angielskiego a czasem inny dodatkowy.

....chcesz studiowac za granica musisz unmec dobrze angielski. Tempo jest szybkie. Znajomosz innego jezyka jest tez potrzebna. Musisz tez miec pieniadz na utrzymanie sie, studen mieszkanie, zycie, dojazdy, literatura.................. Kazdemu sie wydaje ze trawa u sasiada jest bardziej zielona a tak wcale nie jest.

Gość BezJajNieRozumiemTego
Ale sie usmialam ha ha ha Polski poziom nauczania niski? ha ha ha Ty chyba nie bylas nigdy w Usa, anglii czy australii gdzie poziom nauczania jest zenujaco niski!! Nie prawda jest rowniez ze dyplom zagraniczny daje ci wieksze szanse na znalezienie pracy w Polsce. To jest bzdura, bo wiekszosc uniwerkow na ktore ida Polacy to uniwerki z konca list rankingow, z poziomem tak marnym ze przykro ze w ogole ida na takie uniwerki.

polski system nie jest idealny ale napewno lepszy niz w niektorych panstwach europejskich..

mam slaby angielski... cos mozecie mi zapropnowac? :) jakies rozwiazanie? ;> :) .. np. college ? pomoze mi wiele...? dzieki niemu bede mogla po roku mieszkania za granica zaczac studia? ;> i mam pytanko: jesli uczelnia z polski otwiera wydzial za granica to wszystkie wyklady sa po angielsku? i kadra tez? nic a nic po polsku? :P