Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małaa...

Dziewczyny mam pytanie pomożcie !!!

Polecane posty

Gość małaa...

mam 16 lat i chce zaczac brac tabletki antykoncepcyjne i w związku z tym mam pytanie: 1 czy jak pojdę do ginekologa normalnie ze wizyty są darmowe ze czeka sie w kolejce bez jakis umówien itp to jak wejde to moge poprosic o pigułki i mi przepisze ?? 2 jakie tabletki byly by dobre na te dolegliwości : przedewszytskim wypadanie włosów, cera oraz bolesne miesiączkowanie?? wartosc antykoncepcyjna tez jest wazna ale chce je brac z tych pierwszych 3 powodów. (tylko nie diane 35) pomożcie, z góry dziekuje.

Gość małaa...
da na 100% ale jak z ta wizytą.??

ja chodze do panstwowego i niegdy sie wczesniej nie umawiam. Po prostu przyjmuje w kolejnosci zapisow danego dnia. A co do tabletek lekarz zrobi z Tobą wywiad, moze kaze Ci zrobic badania i wtedy dobierze tabletki. Ja biore Mercilon (ma mala dawke hormonow) i czuje sie po nich bardzo dobrze. Diane to sa chyba tanie tabletki i maja duza dawke hormonow a Ty jestes bardzo mloda.

Gość a wiesz ze zle dobrane tabsy
maja czasem straszne skutki uboczne? np wąsy Ci urosna... a 1 pytanie jest chyba retoryczne? zachowujesz sie jakbys do lekarza rodzinnego nigdy nie chodzila...kazdy czeka na swoja kolej..chyba ze wolisz isc prywatnie..

najpierw powinnaś przejść badania, ale możliwe, że jeszcze ich nie dostaniesz, ale jeśli współżyjesz/lub chcesz to pewnie ci przepisze. ale na każdą wizytę się umawia, nawet państwową.

Gość a wiesz ze zle dobrane tabsy
a jak nie jestes pelnoletnia to czasem Ci tez moga nie wypisac... a niektorzy ginekolodzy po prostu powiedza zebys przyszla z rodzicem

Gość Ika.
Aleście wymyśliły, przecież co to ma do rzeczy że nia ma 18? To nie jest monopolowy tylko ginekolog. Bejbe ja bylam w podobnym wieku ale jak chcesz nie po to zeby sie zabezpieczyc przed ciaza to moze inne specyfiki beda dla Ciebie dobre. Czesto przyczyna bolesnych miesiazek sa nadzerki, wiec trzeba sie zbadac i zdac sie na wiedze lekarza.

Gość madzia0
witam, brałam w sumie pigułki około 5lat i to różne-na początku steridil30(podobno końskie dawki hormonów dlatego je wycofali dzięki Bogu),potem Diane, Yasmin i teraz Yasminelle,ale powiem Wam,że NAPRAWDE ODRADZAM!zmieniałam je,bo miałam ciągle problemy z infekcjami pochwy(jak tylko wyleczyłam to zaraz znów chorowałam i ciągle glubulki i kremy no i nieprzyjemne wizyty u ginekologa...). Nie wiem czy to przez pigułki,ale lekarz powiedział,że możliwe i dlatego przepisywał inne... Zaletą Diany i tych póżniejszych było to,że przed braniem ich miałam trądzik i przetłuszczające się włosy, a pigułki naprawde mi bardzo pomogły(jak odstawiłam diane właśnie ze względu na te infekcje to miałam taki trądzik,że przez 6m-cy musiałam brać antybiotyk Tetralisal czy coś takiego i w sumie bardzo nie pomógł...). I znów spróbowałam właśnie Jasmin i Jasminelle bo podobno te drugie są mniej szkodliwe... i po 10m-cach brania Jasminelle trafiłam na artykuł na onecie http://portalwiedzy.onet.pl/4868,19467,1531070,1,czasopisma.html (polecam!) i odkryłam,że mam kolejny efekt uboczny brania pigułek!!od jakiś 2-3 lat miałam co jakiś czas(średnio raz w tygodniu)potworny ból zatok(tak myślałam,że to zatoki). Byłam u laryngologa-zalecił operacje nosa, bo mam trochę krzywą przegrodę, więc stwierdził, że to pewnie przez to. Naszczęscie operacji się bałam, więc nie zrobiłam. I tak brałam tylko ibuprom zatoki kiedy bolało(bo tylko on mi pomagał, a żaden inny lek przeciwbólowy nie), a nie było w ogóle mowy o tym, żeby ten ból mi przeszedł sam. Pewnego dnia w pracy dostałam dziwnego uczucia, że kiepsko widzę na jedno oko, obraz mi jakoś się podwajał i pulsował. Na terenie pracy miałam przychodnie więc poszłam zobaczyć co się ze mną dzieję, bo uczcie naprawde było dziwne. Czekając w poczekalni strasznie zaczeło mi się krecić w głowie,lekarz zmierzył mi ciśnienie i puścił do domu,mówiąc,że pewnie się zdenerwowałam. Nagle zaczeła mi drętwieć lewa ręka,lewy policzek, usta, podniebienie... pojechałam szybko do kardiologa, on kazał jechać na ostry dyżur neurologiczny. Tam nic nie wykazali... Poszłam potem do okulisty, powiedział, że nic mi nie jest z oczami. Byłam jeszcze u neurologa, ale zapisał jakieś tabletki na ból głowy, ale miałam je brać cały czas nawet kiedy głowa mnie nie boli, więc nigdy ich nie brałam, bo nie wierzyłam w tą diagnozę, a szprycować się lekami nie lubię. Wtedy trafiłam na ten artykuł na onecie i postanowiłam, że więcej pigułek nie wezme(i tak za długo je brałam, bo już myślałam wcześniej,że trzeba przestać ich używać, bo mam 22 lata i może kiedyś chciałabym zajść w ciążę, a one przecież są szkodliwe i powodują czasem bezpłodność). Nie biore pigułek miesiąc i ANI RAZU nie bolała mnie głowa!!!!!!!!naprawde jestem w szoku, żałuje, że wcześniej na to nie wpadłam, że wcześniej nie odkryłam co mi tak szkodzi, co mnie truje! MOIM ZDANIEM NAPRAWDE NIE WARTO BRAĆ TEGO GÓWNA!!!!!!!!!