Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Forest Gump

Czy podczas ciąży moge wypić piwo?

Polecane posty

Gość mala_szklaneczka
wiedzma, ja 3 lata temu nie wiedzialam ze jestem w ciazy i tez sie napiłam i to porzadnie. Okres mi sie spoznial i zrobilam test przed impreza ale wyszedl negatywny. Dopiero po 2 tyg od imprezy pojawily sie 2 krechy !!! załamałam sie , cala ciaze nie moglam tego przezyc ze taka glupia bylam !! cora urodzila sie zdrowa jak byk ;)))) wiem ze zrobilam to nieswiadomie i przenigdy nie napiłabym sie jakbym wiedziala ze jestem w ciazy.

Bylam u ginekologa.. Powiedzialam o swoim bledzie i glupocie .. zbadala mnie i powiedziala ze w czasie w ktorym sie napilam nie mialo to dla dziecka zadnego znaczenia.. poniewaz jeszcze go tak naprawde nie bylo.. Dzis robiac mi badanie widziala dopiero maly pecherzyk i jeszcze nie ma fasolki stwierdzila ze jestem w 3 tygodniu.. Wiec powiedziala ze w dniu w ktorym pilam ( plod ) czyli moja dzidzia mial 1,5 tygodnia. I w ogole byla w szoku ze tak szybko sama zorientowalam sie ze moge byc w ciazy hehe Powiedziala ze mam przyjsc za dwa tygodnie i napewno bedzie juz cos widac :) Uspokoila mnie PS. Nie pijcie i nie palcie w ciazy .. Nie dosc ze moze zaszkodzic to Waszemu dziecku to jeszcze spowoduje ze bedziecie sie zadreczac czy czasem cos jest nie tak przez jedna w sumie niepotrzebna zachcianke.. Wydaje mi sie ze wystarczy przetoczyc Wasze mozliwosci : 1.Rezygnuje z przyjemnosci i mam pewnosc ze nie zaszkodzilam dzieku a jesli nawet cos w ciazy poszlo nie tak to nie moja wina.. zrobilam wszystko co do matki nalezy.. 2.A co tam napewno nic sie nie stanie.. takie przypadki zdazaja sie raz na 1000 .. a po fakcie .. kurcze a jak ja bede wlasnie ta 1/1000 ? Golym okiem widac ze pierwsza opcja lepsza :)))

Gość fdxddssss
ktos wczsnej pisal ze redsy itp mozna bo nie maja alkohulu. MAJA ALKOHOL! maja mniej ale jednak, w ciazy nie pije sie ani grama! zapamietajcie to wreszcie !

a wiecie co jest najlepsze ? Osoba ktora chciala uzyskac odpowiedzi, zalozyla ten watek w 2008 roku :D ...mamy 2013.. dziecko juz dawno jest na tym swiecie :)

Gość mamacom
ja nie rozumiem... najlepiej trzeba sie położyć i wegetować. ja wypiłam piwo. raz 1/3 literatki a drugi raz pół szklanki. i żyję.i dzidzia moja tez. Palić nie paliłam. Alkohol jest zły. bardzo. ale doprawdy - taka ilość? osobiście sądzę że większą krzywdę dziecku wyrządza coca-cola pita zapewne duuużo częściej przez ciężarne. alkohol alkoholem ale nie uwierzę ze wy wszystkie moralne kobiety pijecie tylko czystą wodę. Może soczek Kubuś? Sam cukier - i pity zbyt często może doprowadzić do uszkodzeń wątroby. Większość napojów jest konserwowana chemicznie i co? Najlepiej jest zrobić szum w okół połowy piwa! i jeszcze jedno: czemu złe wyniki w nauce mają być skutkiem tego piwa w ciąży? a może są skutkiem hmmm złego wychowania dziecka? niedopilnowania? bez obrazy drogie mamy oczywiście.

Gość agata12344
ja piłam wino piwo i bardzo dobrze mi z tym nie zamierzam nigdy zrezygnować z alkoholu bo go uwielbiam a dzieciak niech sobie bierze te wartości które chce, ale wy laski jesteście głupie im bardziej się oszczędzasz tym pewniej urodzisz chore dziecko. alkohol kretynki macie w sobie jest wszędzie a po zjedzeniu kg jabłek jest tak jakbyście wypiły poł litra wina. Ja pije wino po 3 szklanki i piwo po 2 sztuki i co i nic się nie dzieje.

Gość gość
chlaj na zdrowie idiotko, szkoda tylko twojego dziecka, ciekawe czy jak urodzi się z FAS, to będziesz równie mądra

Gość gość
Autorko, czytając Twój post otwiera mi się nóż w kieszeni.

Gość gość
oczywiście że możesz, ale z niską zawartością alku i lepiej 1/3 butelki niż całą. Ja w obu ciążach popijałam tak raz na tydzień czy dwa razy w miesiącu, 6-letnia córcia już w pierwszej klasie, a roczny synek rośnie jak na drożdżach i już chodzi. Zaraz tu na mnie wsiądą, że patologia, ale jako adiunkt na Uniwersytecie Medycznym stwierdzam, że od 9 lampek wina przez 9 miesięcy żadne dziecko z FASem się nie rodzi :D

Gość gość
nie wierzę, ze kobieta tak wykształcona moęe być jednocześnie tak głupia

Gość gość
gość 15:07 - chodzi o tę adiunkt? A jaki konkretnie objaw głupoty w jej wypowiedzi widzisz? Ja mam podobne poglądy, wśród moich znajomych była tylko jedna co przez całą ciążę nie piła, bo mąż jej zabronił (no cóż, małżeństwo zatwardziałych katolików). Dodam, że jestem asystentką z stopniem naukowym doktora nauk humanistycznych na uniwersytecie i mam sporo znajomych i przyjaciół właśnie z tej grupy zawodowej.

Gość gość
ja na poczatku ciazy jak sie naczytalam takich glupot ze pol piwa szkodzi to prawie depresji dostalam bo do 9 tyg nie wiedzialam o ciazy i sie szalalo w wakacje. i co bede miala dziecko z fas? bzdury!

Gość gość
pijaczki skończone, co z was za baby wstrętne, nie umiecie się powstrzymać, ile kobiet marzy o dzieciach i dały by wszystko za ciąże np poświęciłby się i nie chlały browarów, nie doceniacie tego co macie, nie zasługujecie na to, żal mi tych dzieci

Gość gość
ciemnogród, lekarze mogą do was nawet po chińsku mówić, a wy dalej swoje, wielkie znawczynie, patologia

Gość gość
O czyżby jakaś sfrustrowana staraczka? :D jednak natura wie co robi, że takie wredne i chamskie baby nie mogą zajść w ciążę.

Gość gość
pijaczki? a Ty jestes p*****lnieta sama nie zaslugujesz na dziecko! nie oczerniaj matek jesli ich nie znasz!

Gość gość
To chore,zeby nie moc sobie odmowic piwa albo alkoholu i jeszcze sobie tlumaczyc: przeciez od pol piwa nic sie nie stanie. To dopiero trzeba byc uzaleznionym i ograniczonym zeby tak sobie wmawiac. Na prawde alkoholiczki z was.

Gość gość
niech karzdy robi co uwaza za sluszne, pewno ta matka co wypije to jedno piwo jak i ta co nie wypije beda mialy zdrowe dzieci.

Gość gość
nie żadna staraczka tylko ciężarna prostaczko ! i nie mogę pojąć takiej patologi ot co !

Gość gość
tak palenie i picie to patologia a jeszcze większa jak ktoś nie potrafi wytrzymać 9 miesięcy bez tego brak słów

Gość gość
upijać swojego dzieciaka w brzuchu patologiczne alkocholiczki

Gość gość
Jak można pic alkohol w ciąży? Jesteście nienormalne patologia je bana!!!

Gość gość
gorzej jak sie nie wie ze jest sie w ciazy i zylo sie normalnie. tak jak ja:( pozniej to myslenie i zadreczanie sie czy z dzieckiem wszystko ok :/ 5 miesiac mi idzie i nie ma dnia zebym nie myslala wiec jak bym jeszcze teraz wypila jakies piwo to juz wgl bym zwarjowala.

Gość gość
to ze dziecku sie nic nie stanie ze jesli matka wypije pol litra podzielone przez cala ciaze pod czas gdy w ciazy jest matka ktora nie wypila anie grama alkocholu i jej dziecko nie dorozwinelo sie calkoowicie np jakas czesc cial reka ucho. to jest taka samma nie prawda ?? zaden lekarz nie potwierdzi tego czy to wina alkocholu ??? bo co bylo wina tego ze dzicko urodzilo sie bez ucha ?? tak jak moje skoro nie pilam???

Gość PłodowyZespółAlkoholowy
Na jednym się nie skończy, to stanie się normą, że będziesz od czasu do czasu popijać piwo i to wcale nie tak rzadko, bo zaczną Ci szaleć hormony ciążowe (zawsze zaczynają) i będziesz wtedy właśnie w piwie znajdować ukojenie. Alkohol, nawet w małej ilości i jednorazowo zawsze szkodzi dziecku i jest to potwierdzone naukowo. "Organizm dziecka nie potrafi obronić się przed skutkami wypicia alkoholu przez ciężarną matkę i nawet niewielkie ilości procentowego trunku mogą wywołać u malucha płodowy zespół alkoholowy. Nie ma bezpiecznej dawki alkoholu, którą można spożyć w czasie ciąży. Każda jego ilość może negatywnie wpłynąć na płód, bez względu na to, na jakim etapie ciąży jest mama. Dziecięcy organizm nie wytworzył jeszcze żadnego sytemu obronnego, a nierozwinięta wątroba nie potrafi rozkładać alkoholu. Także łożysko, które chroni maluszka przed wieloma chorobami wobec alkoholu jest bezradne. Wypity alkohol przenika przez nie i może powodować szkodliwe zmiany w metabolizmie komórek dziecka. Najczęściej zniszczeniu ulegają komórki, które biorą udział w tworzeniu centralnej części mózgu oraz twarzy malucha. Dzieci z FAS mają poważne trudności w nauce oraz kłopoty z pamięcią. Często cierpią na małogłowie, mają mniejszy mózg, dysfunkcje różnych narządów oraz są niższe od swoich rówieśników." Jesteś Mamą tego dziecka, które nosisz pod sercem, możesz wybrać co jest ważniejsze: chwilowe poprawienie swojego nastroju piwem, czy nieodwracalne zmiany, niekorzystne dla dziecka, przez co będzie mu trudniej w życiu.

Gość Bezlistostna
Ja od ginekologa mam przrpisane az 3 tabletki wiec to paranoja i rozbieżnośc

Gość gość
Prawdą jest, że dziecko potrafi czuć smaki a nawet zapachy bedąc w brzuchu ponieważ jego receptory gdy sie juz rozwiną i oczywiście różne substancje przenikają przez pępowine do dziecka ale na samym początku ciąży łożysko pełni funkcje ochronną malucha i chroni go przed substancjami szkodliwymi takimi jak alkohol, oczywiście picie alkoholu podczas ciąży nie jest dobrym pomysłem bo powoduje to wiele wad genetycznych i rozwojowych ale w bardzo małych ilościach i dużych odstępach czasu nie jest szkodliwe ponieważ dziecko ma naturalną ochronę przed takimi małymi ilościami substancji szkodliwych ale bądź co bądź lepiej unikać takich substancji bo nie wiadomo jak wasze dziecko sobie poradzi z taka substancja :)