Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość syla33333333333

napięcie mięśniowe u noworodka czym spowodowane?

Polecane posty

Gość syla33333333333

Ale co z nim? Napiecie mięsniowe to normalna rzecz, brana pod uwage w skali Apgar d0 2 pkt., jeśli go brak to źle

dostał 10 przy urodzeniu ale pediatra skierował mnie do terapeutki i ona to stwierdziła ze zaciska piąstki i tp ze ma ruchy nie tak i ma mieć teraz rehabilitacje metoda vojty

Slabe napiecie miesniowe jest nieprawidlowe ale i wzmozone tez.

Jesli ma wzmozone to przyczyn moze byc conajmniej kilka, np. niedotlenienie w czasie porodu.

najgorsze jest to ze ona nie określiła mi czy za słabe czy za mocne z moich obserwacji ze synio rozwija sie prawidłowo piąstek nie ma zaciśnietych ciągle otwiera dłonie próbuje łapac grzechotke jak złapie to trzyma doskonale wkłada dłonie w usta a dokładniej sam kciuk bioderka ma w porządku nie wiem nie jestem lekarzem ale mysle ze jest ok ostatnio robi postępy i juz unosi główke z pozycji leżącej

podobno poród przebiegł dobrze tyle że pchał się z rączką na swiat ale dostał 10 p i szybko urodziłam w ciągu 15 minut właśnie pytano mnie czy cos sie stało podczas porodu jedyne co nie było ok w czasie ciąży to zapalenie moczu i mały urodził się z iinfekcja i przyjmował angumentin w szpitalu przez 5 dni

Uwaza sie ze dzieci do 3 m-ca zycia maja z natury wzmozone napiecie miesniowe. Ale jezeli lekarz zauwazyl cos niepokojacego to nie wolno tego bagatelizowac. Uszkodzenie ukladu nerwowego latwo jest wykryc lub wykluczyc za pomoca badania USG. U niemowlat mozna uzyskac bardzo dokladny obraz struktur mozgu. Jesli okaze sie ze jednak cos jest nietak to bardzo wazne jest natychmiastowe rozpoczecie rehabilitacji gdyz uklad nerwowy u tak malego dziecka jest bardzo plastyczny. Napiecie miesniowe mozna wyrownac rehabilitacja. Trzeba ja rozpoczac jak najwczesniej by dziecko moglo prawidlowo sie rozwijac i by nie doszlo do przykurczy.

Gość EwaP....
...pewnie miala na mysli drogi moczowe ;)

tak zapalenie dróg moczowych a jak objawia sie te przykurcze? usg główki małego czy mogę to sama zrobić prywatnie?

nas wysłano odrazu na rehabilitację bez żadnych innych badań może powinnam się wybrać do neurologa?

Nie wiem czy mozna zrobic samemu prywatnie to USG. Jak to????????????????????????????? Bez zbadania przez neurologa dzieciecego wyslali Was juz na rehabilitacje????????????????????????????????????????? Ale rehabilitant musi miec skierowanie od neurologa dzieciecego a nie od pediatry.

A przykurcze, po prostu np.jesli przykurcz jest raczki to dziecko bedzie caly czas miec zacisnieta piastke i nie da sie jej wyprostowac, lub trzeba uzyc do tego sily.

Gość mjhnbv
idz do neurologa, niech zbada dziecko. My robilismy usg mozgu prywatnie w chorzowie. Nie trzeba skierowania tam skierowania. Na rehabilitacje tez chodzilismy prywatnie. Oprocz tego, ze mala byla zbadana przez neurologa i miala stwierdzone zabuszenie napiecia miesniowego to jak pojechalismy na rehabilitacje to i tak ogladal ja szef tamtejszego zakladu, zeby zobaczyc jakie cwiczenia z nia robic. Nie rehabilitowalismy vojta tylko bobathem