Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

krowka_biedronka

na czym polega pilnowanie wagi w ciąży?

Polecane posty

obecnie sie odchudzam, ale staram tez o dziecko. jezeli sie uda, to rzucam diete i zaczynam zdrowe odzywianie. powiedzcie mi tylko - jak pilnowac wagi. w poprzedniej ciazy przytylam ponad 20kg i chce tego uniknac. jakie sa wasze sposoby? odrzucenie chleba i slodyczy? niejedzenie kolacji? - mi by to pomoglo. najwyzej zastopienie kolacji czyms warzywnym. a co jak waga mimo wszystko nagle poleci w nieplanowany sposob do gory?? po prostu przyjac te wiadomosc, czy starac sie ograniczyc te kaloryczne ptorawy?

W ciąży zawsze się trochę tyje. Ale żeby mieć wagę pod kontrolą - min 5 posiłków dziennie, przy czym mogą być niewielkie - owoce i warzywa bez ograniczeń, do tego trochę mięsa (najlepiej gotowane) i nabiału. Możesz, a nawet wskazane jest, zrezygnować ze słodyczy i białego pieczywa. Z kolacji nie rezygnuj - dziecko potrzebuje regularnych dostaw energii. Jeśli to możliwe to spróbuj jeść co 1-2 godziny bardzo niewielkie ilości. A jeśli będziesz mieć ochotę na słodkie - spróbuj słodycze zastąpić suszonymi owocami. To takie rady od mojego lekarza, ale z drugiej strony mądrości ludowe mówią, że kobieta w ciąży nie powinna sobie odmawiać, bo to na co ma ochotę jest jej akurat potrzebne...

Gość justa76.1976
W ciąży stawiałam na zdrowy rozsądek czyli jedzenie tylko zdrowego jedzonka...owoce, warzywa, razowy chlebek.Po drugie w drugiej ciąży trudniej utyć bo nasz pierworodny potomek zapewnia nam odpowiednią porcje ruchu ;).Ja przy pierwszym dziecku po 16 kilogramach przestałam się ważyć z drugim przytyłam 12 :))

Ja w I tez przytylam 20 kg (lub 21/22), mysle ze przy drugiej juz sie to nie stanie, bo wiem jakie robilam bledy - mialam ochote to jadlam, choc nie koniecznie bylam glodna.

Gość a powiedzcie
ja jestem w 23 tyg i przytyłam już 9 kg. Pewnie jeszcze czeka mnie drugie tyle?