Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie jestem lekarzem

Interpretacja wyników badań krwi - toksoplazma

Polecane posty

Gość nie jestem lekarzem

Odebrałam dzisiaj badania krwi, a wizytę u lekarza mam dopiero za tydzień!!! Niepokoi mnie wynik toksoplazmy: Przeciwciała w kl. IgG 48 IU/ml, treponema pallidium - odczyn TPHA - ujemny. Jak to interpretować, ktoś wie??

Witam! Też nie jestem lekarzem ale hobbystycznie interesuje się połoznictwem i niektórymi obszarami ginekologii. O toksoplzmozie sporo możesz dowiedzieć się na założonym przeze mnie topiku: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3726912&start=0 Warto przecytać chociaż 1-szą stronę i zjrzeć do linków tam zamieszczonych. Odpowiadająć na Twoje pytanie: IgG na toxo masz najprawdopodbniej dodatnie. Na wynikach powinny byc normy. Oznacza to że przebyłaś infekcję. Jeśli jeseś w ciąży lub planujesz ją w najblizszym czasie to powinnaś także zbadać poziom IgM aby sprawdzic czy na pewno się juz zaończyła. Jeśli na razie nie masz zamiaru zachodzić to IgG wystarczy ale na początku ciąży dobrze byłoby ponowic badania. Drugie badanie jest na kiłę. Wynik ujemny świadczy, że nie jesteś chora. Pozdrawiam! 🖐️

Gość nie jestem lekarzem
Właśnie jestem w ciąży, dlatego tak szybko chciałam wiedzieć co to znaczy! Dziękuję za odpowiedź

W taim razie dodam, że warto by też zrobić dla całkowitej pewności IgM na toxo. Jeśli jest ujemne - wszystko jest OK! Infekcję przeszłaś dawno temu i nic ze strony tego pasożyta nie grozi Twojemu dziecku. Pozdrawiam izyczę spokojnego przeegu ciąży, agodnego porodu i.... ślicznego dzidziusia :) 🖐️🌻