Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

słonko21

Mam nadżerke i powracające stany zapalne a chce mieć dzidzie!

Polecane posty

mam takie pytanko czy nadzerka moze byc przyczyna poronienia. Kazdy lekarz mówi inaczej jeden radzi usuwać ta nadzerke drugi jak najszybciej zaciążyc trzeci nie ruszac itd. A Wy co myślicie?

Gość Martynka_255
Ja nadżerki nie mam ale ma ją moją koleżanka. Jej ginekolog nie kazał jej nic z tym robić.Zasugerował wymrażanie / wypalanie dopiero PO PIERWSZYM PORODZIE

Ja miałam wymrażaną 2 miesiące przed zajściem w ciążę mi ginekolog radził abym usunęła, wiązały się z nią grzybice upławy itp. Teraz jestem przed rozwiązaniem zero upławów, plamień, ciąża przebiega dobrze.... Ja ze swojej strony i z mojego lekarza radziłabym usunąć. Hmm jeszcze jest kwestia jak duża jest ta nadżerka, jeśli jest mała i nie dokucza, nie masz przez nią infekcji to lepiej ją zostawić rzeczywiście (czasami znika po ciąży samoistnie), ale jeśli jest spora wilekości 2 zł lub 5 zł, należy ją usunąć,,,,, Najlepiej prywatnie zgłosić się do gabinetu i najlepiej poprzez wymrażanie....

radziłabym zrobić cytologię i pozbyc się jej, będziesz miała spokój... ja miałam podobne problemy cały czas grupa 2 cytologii, stany zapalne, upławy, pieczenia.... Duża nadżerka z problemami nie zniknie napewno po ciąży....ale zrobisz jak zechcesz i radzę zrobić to w gabinecie prywatnym, w przychodni na pewno cię odeślą, chybaże masz zaufanego lekarza.....

Ja miałam nadżerkę przed ciążą. Lekarz kazał nie usuwać, ale wyleczyć Albothylem. Tak też zrobiłam. Grupę cytologii miałam 2 potem w ciąży też. Ale brak stanów zapalnych, swędzenia, upławów itd. Ciąża przebiegała w miarę spokojnie.

Gość najpierw dziecko

Ja uważam, że lepiej nadżerkę usunąć przed ciążą- taką opinię głosi też moja lekarz. Nadżerka w czasie ciąży może prowadzić do stanów zapalnych ( nawet jeśli przed ciążą nie sprawia kłopotów) a jak wiadomo przedłużające się infekcje nie są niczym dobrym w ciąży, zwłaszcza, że jesteśmy na nie wtedy bardziej podatne. Z tego co się orientuję, to niektórzy lekarze mówią aby nie usuwać , bo po wypalaniu mogą zostać na szyjce blizny, które utrudniają rozwieranie szyjki w czasie porodu. Ale ostatnio czytałam artykuł dyplomowanej położnej, która twierdziła, że takie blizny utrudniające rozwieranie zdarzają się rzadko i zawsze lepiej usunąć wszystkie zagrożenia przed ciążą. Jakby nie było dziewczyny nadżerka to jednak stan przednowotworowy:(