Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosietta

slub a potem dziecko jaka kolejnosc jest dla was wazna

Polecane posty

to się śmiej nadal i nie łap mnie za słówka ;) kobieto..... Bo to akurat nie jest istotne ale prawda jest taka że myślisz dziecinnie ;) pozdrawiam ;)))))))))))))))))

Gość Wiesz zrozumiesz jak dorośnies
Myślę dziecinnie z jakiego powodu? A ty myślisz jak dorosła bo co? Dla mnie kolejność nie ma najmniejszego znaczenia. Ważne żeby dziecko było chciane i kochane, a ludzie je wychowujący byli szczęśliwi.

Malwina, mnie wychowano przede wszystkim w wierze w samego siebie, takze w wierze katolickiej ale bez slepego wyszukiwania w niej postawy moralnej. Bo uwierz mi, nie trzeba byc katolikiem by miec zdrowe tradycje i doskonala postawe zyciowa. Z tego so piszesz, nie ty jestes kowalem twojego losu lecz kosciol katolicki. Tak naprawde to mi cie troszke zal, chyba nie jestes bardzo mloda (z nicka moze wynikac ze masz 29 lat? ) lecz widoczne jest ze nie potrafisz sama za siebie podejmowac decyzji zyciowych. A lekcji moralnych raczej nie dawalabym na twoim miejscu, bo to bylaby czysta hypokryzja. A tak z drugiej strony, dziecko moze byc ochrzczone nawet jesli rodzice nie maja slubu koscielnego

Malwina, mnie wychowano przede wszystkim w wierze w samego siebie, takze w wierze katolickiej ale bez slepego wyszukiwania w niej postawy moralnej. Bo uwierz mi, nie trzeba byc katolikiem by miec zdrowe tradycje i doskonala postawe zyciowa. Z tego co piszesz, nie ty jestes kowalem twojego losu lecz kosciol katolicki. Tak naprawde to mi cie troszke zal, chyba nie jestes bardzo mloda (z nicka moze wynikac ze masz 29 lat? ) lecz widoczne jest ze nie potrafisz sama za siebie podejmowac decyzji zyciowych. A lekcji moralnych raczej nie dawalabym na twoim miejscu, bo to bylaby czysta hypokryzja. A tak z drugiej strony, dziecko moze byc ochrzczone nawet jesli rodzice nie maja slubu koscielnego

ja chciałam zwrócić uwagę że kafeteria jest wielowyznaniowa i odnoszenie wypowiedzi innych o ślubie z automatu do ślubu kościelnego w kk często jest chybione.

ja jak bym nie planowala ślubu a bym wpadla z moim chłopkaiem to bym napewno ślubu na gwałt nie brała, ale że teraz już ślub jest zaplanowany, wszytsko poopłacane, to i dziecko po ślubi emusze mieć, bo jak bym teraz wpadła to slub musiałby zostać przesunięty w czasie na jakieś pół roku po urodzeniu...

jak dla mnie to najpierw: chodzenie ze soba, narzeczenstwo, slub, dzieci, chociaz jednak nie udalo mi sie doglebnie zrealizowac tego planu, bo slub bralam juz w ciazy- musial byc przyspieszony o rok...... ale kiedy sie kogos naprawde kocha mysle ze nie jest to zaden problem

Często jest jak najbardziej trafne i prawdziwe z rzadka zdarzają się pary, które głęboko przeżywają sakrament małżeństwa, eucharystię i boga.

dla reszty to papierek nie zależnie czy w usc czy przed ołtarzem, dlatego rzadko jest sens dyskutować małżeństwo w aspekcie wiary.

ok. mów co chcesz ;) gratuluję postawy ;) A ja nie czuję się zniewolona hehehehe, i robię to co uważam za słuszne i jest mi z tym dobrze, więc proszę cię nie zmieniaj mojej postawy życiowej...... Po prostu szanuję korzenie w jakich się wychowałam i podkreślam jest mi z tym dobrze..;) Hihihihih nie umiem podejmowac decyzji, ty mylisz pojęcia.... Zresztą nie tutaj czas i miejsce na rozmowie o wychowaniu, korzeniach i postawie życiowej,,,,

ale co tu ma do tego szacunek? ja też szanuję swoje korzenie, korzenie gatunku ludzkiego i nie ma to nic wspólnego z moim brakiem wiary.

Gość fedpooo
to zalezy jaki ślub. Bo jeżeli kościelny no to chyba samo to wskazuje, że najpierw ślub a dopiero seks i dziecko. Nie uczyli ciebie o grzechu. Tylko nie mów mi, ze najpierw dziecko a później ślub kościelny i co jako grzesznica staniesz pod ołtarzem. Kogo chcesz oszukac.

Gość pereperepopo
eee tam, przeciez zawsze mozna otrzymac rozgrzeszenie! Ja jestem za seksem przed slubem jak najbardziej :p byleby tylko dziecko z tego nie wyszlo :o ale jak juz bede po slubie to was wszystkie bede moralizowac!!!! :p ciekawe jakiego srodka anty Marwina uzywala, kosciol nie uznaje rzadnych.... ach, wstyd