Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mikulka

Czy dzieci z innych panstw

Polecane posty

Ucza sie w szkole jezyka polskiego? Jesli wiecie to napiszcie w jakich panstwach nasz jezyk jest w miare popularny.

Gość gyqyg3
ty zartujesz?

Nie zartuje. Wydaje mi sie ze np. Litwini czy białorusini a moze nawet czesi ucza sie naszego pieknego jezyka :-)

Gość pytanie...
ehehehe chyba jako lekcje dodatkowe jak sobie wykupia

Gość nauka polskiego
od czasu do czasu bywa w szkolach w Niemczech, na Wegrzech kiedys nauka polskiego tez byla popularna\, z tego, co pamietam. Takze oczywiscie w krajach, gdzie jest duzo Polakow, ale tylko w polonijnych szkołach,

Macie racje ale troche przykro jak my uczymy sie niemieckiego rosyjskiego francuskiego w szkolach panstwowych a nikt nie uczy się polskiego. Zreszta po co mieli by sie uczyc :-(

Gość niech ludzie wiedza
moj dziadek S.P. zawsze powtarzal ,by znac jezyk swojego sasiada ("wroga"), bo nigdy nie wiadomo, kiedy sie przyda. Tego uczyl jego ojciec, a moj pradziadek.Przydalo im sie, gdy byli wywiezieni do Niemiec, gdyby nie znajomosc tego jezyka, nie mogliby uciec, bo nieznajacy jezyka nie mogliby zapytac sie ludzi o droge nie wzbudzajac podejrzen.

Wiecie co? Wpadlem na pomysl! Przescignijmy ekonomicznie rosjan i niemców tak zeby innym oplacalo uczyc sie tylko angielskiego i polskiego. Z rosjanami damy rade! A z niemcami policzymy sie za kilka lat. Polacy pracujmy by za kilka lat zgarnac francji przewodnictwo w UE!

Wiecie co? Wpadlem na pomysl! Przescignijmy ekonomicznie rosjan i niemców tak zeby innym oplacalo uczyc sie tylko angielskiego i polskiego. Z rosjanami damy rade! A z niemcami policzymy sie za kilka lat. Polacy pracujmy by za kilka lat zgarnac francji przewodnictwo w UE!

Polacy uczmy sie niemieckiego! Ale zmusmy tez niemcow by uczyli sie polskiego. Jestesmy narodem ktory ma perspektywy tylko pracujmy!

Gość ja cie slucham
wiesz, rosyjski znaja wszyscy z b. ZSRR, czyli b duzo. Rosjanie maja wielka, znana na swiecie literaturę( np Tolstoj, Dostojewski, Czechow, Bułhakow), Niemcy mieli Goethego, Heinego , Schillera . Niemiecki to urzedowy jezyk w Austrii, Belgii, Lichtesteinie, Szwajcarii ,Luksemurgu, Trydencie , Watykanie ( gwardia szwajcarska), Namibii . Ciezko bedzie.

Do ja cie slucham-- z takim podejsciem nic nie zdobedziemy. Pomysl o naszych plusch : mamy chopina, sienkiewicza,wspanialych siatkarzy- wiem ze to za malo ale musimy dazyc do tego by takich ludzi bylo wiecej. Nie martw sie damy rade tylko trzeba wychowac mlodziez. Sam chodze do 1lo i wiem co trzeba w szkole naprawic oraz jak zachecic mlodziez do pracy, jednak sam nie dam rady.

Gość ja cie slucham
dla porownania - jezyk rosyjski i francuski jest 7 i 8 ym jezykiem swiata, niemiecki 11, a polski 27 ( chodzi o liczbe mówiacych), zreszta poczytaj w encyklopedii Ale wegierski - 66ty, a czeski 73ci wiec tu mamy szanse.

Gość ja cie slucham
Chipina wiekszosc swiata uwaza za Francuza, Sienkiewicz, mimo Nobla, jest malo znany - ale oczywiscie starac sie trzeba, np wielu biznesmenow zachodnich pracujacych w POlsce uczy sie polskiego.