Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ile za zdjęcia

Ile za zdjęcia

Polecane posty

Gość ile za zdjęcia

Już nie mam siły dzwonić i szukać. Napiszcie proszę czy 1000 zł za 3,5h film oraz 1200 za reportaż to rozsądne ceny? Reportaż obejmuje ok 500 zdjęć na płytce + ok 120 zdjęć w albumie.

Gość tak cena rozsadna
ja place za film 1100 zł, a za zdjecia 1600 zł- i mam tam plener, fotoreportaż i fotoksiązke

Gość a ja mam tak
Jestem już po ślubie. Za fotoreportaż, plener fotoksiążke i film z wesela zapłaciliśmy 2100. Na płytce dostaliśmy wszystkie zdięcia, a było ich około 1000. A gratis dostaliśmy dwie fotoksiążki dla rodziców. Są podobne do naszej. W takiej samej oprawie i z tymi samymi zdięciami tylko mniejsze.

my płacimy 1900zł za reportaż + plener innego dnia. 1000 zdjęć na płycie, do tego 3 albumy wywołanych (200zdjęć)

Gość ale ubaw.
Znowu beznadziejna reklama. Teraz będą zapewne pytania o namiary na fotografów. 500 zdjęć na płycie…hahahaha. Biedny fotograf widzę jak obrabia te RAWy aby dać te 500 fotek na płycie i jeszcze te 120 zdjęć na papierze. Wielka lipa i naciąganie ludzi na wielkie ilości kiepsko zrobionych zdjęć w plikach JPG. NASTEPNE TOTALNE OSZUSTWO!!!!! A foto książka??? Widziałam taką po obejrzeniu jej przez kilka osób. Została z niej przysłowiowa,,szmata” Pierwsze wrażenie dla wyciągnięcia kasy jest ok., ale późniejsza rzeczywistość pokazuje jak zostaliśmy nabici w butelkę.

Gość ale ubaw.
Katowiczanko Jeśli dostałaś 1000 zdjęć na płycie świadczy to o tym, że fotograf robił zdjęcia w JPGach. Zdjęcia zapisywane w formacie JPG są kiepskiej jakości i żaden szanujący fotograf nigdy nie stosuje tego formatu do zapisywania zdjęć. Obrobić 1000 zdjęć zapisanych w Rawach i skonwertowanych do formatu JPG to niesamowita ilość czasu poświeconego na obróbkę zdjęć. Cena za taką usługę by wyszła kosmiczna

Gość przechodzien
ja zaplacilam 3800zl za dwa dni filmowania na 6 plytach 3 skorzane albumy ze zdjeciami czyli reportaz z slubu,z wesela,plener,studio dodam ze mielismy jeszcze dwie sesje w plenerze no i zdjecia na plycie,ale i tak wiekszosc mamy w albumach:)

Gość mila mimoza
Ja płacę 2,700. Dostaję na płycie wszystkie ujęcia poprawne technicznie, ma wyjść około 1000. Fotograf to mój kolega, więc i tak mam zniżkę :) Acha, on robi oczywiście zdjęcia w Rawach (z tego, co mam napisane, oprócz zdjęć z życzeń), dlatego cena jest taka, a na zdjęcia trochę tygodnie:) i płyt DVD dostanę kilka, bo zdjęcia zajmują kilka GB :) Ale to akurat nie jest ważne - ważne, że ma talent. I profesjonalny sprzęt :) Widziałam inne oferty, i w dużym mieście ceny kształtują się bardzo różnie. Od kilkuset zł (chyba nielegalnie) do 3,500tys.

ja placilam za zdjecia 900zl. w tym bylo 2 duze albumy juz z wklejonymi zdjeciami i 1000zdjec na plytce.

Gość Poprostu fotograf
Witam wszystkich uczestników tego tematu. Jestem fotografem, który znalazł się tu przypadkowo. Przeczytałem ten temat jak i kilka innych tematów poświęconych zdjęciom ślubnym. To, co zauważyłem to większość tekstów piszą sami ,,fotografowie” Nie wiem co chcą dzięki temu zyskać ale myślę że więcej tracą niż zyskają. Jeśli chodzi o ceny za zdjęcia to temat jest bardzo trudny. Ceny bardzo często są zaniżane przez ,,fotografów” pracujących na czarno. Ceny poniżej 1000 zł za tak zwany ,,ful wypas” to usługi bez płacenia podatków itp. (nie chcę staszyc co jeszcze obniża cenę zdjęć) Na cenę usług składa się ilość zdjęć i doświadczenie fotografa. Wybaczcie ale żaden student czy ,,ktoś” kto jest na rynku usług fotograficznych od trzech czy czterech lat nie jest w stanie zrobić takich zdjęć jak fotograf z 15 lub 20 letnim doświadczeniem. Dobry fotograf pracujący z młodymi parami powinien być dobrym psychologiem a tą cechę nabywa się latami. Co do wpisów o technice zapisu zdjęć to prawda jest taka że prawie 90% fotografów stosuje do zapisu pliki JPG. Jak najbardziej można w RAW naświetlić 1000 i więcej zdjęć ale z tego wybiera się do obrobienia pod kopiowanie do 200 zdjęć. Słusznie ktoś zauważył że fotograf dając na płycie 500 czy więcej zdjęć nie wykonuje ich w technice nieskompresowanej a posługuje się JPG. Co do sprzętu który nazywany jest profesjonalnym to tylko teoria. Tak naprawdę to tylko kilkunastu fotografów w naszym kraju ma sprzęt profesjonalny. Takie aparaty z najwyższej półki dające wspaniałe efekty jakości zdjęć to cena samochodu. Mogą sobie na to pozwolić tylko Ci, którzy maja naprawdę mnóstwo zleceń. To właśnie tych fotografów inni podglądają i kopiują lepiej lub gorzej ich pomysły.. Postęp technologiczny w aparatach cyfrowych jest tak ogromny, że fotografowie zmuszeni są zmieniać aparaty, co dwa lata. Cena sprzętu decyduje o tym, że tworzy się mity, że sprzęt amatorski robi się profesjonalnym. Pytania na forum uczestników forum czy znają dobrego fotografa którego można polecic to czysta gra fotografów. Wystarczy wejść w wyszukiwarkę i wpisać przykładowo fraze ,,zdjęcia ślubne” i możemy godzinami oglądać propozycję fotografów. Co prawda uczciwych stron jest bardzo mało.

Gość ile za zdjęcia
Dzięki za opinie, jeżeli zdjęcia robione przez tego fotografa będą ładne, to pewnie się na niego zdecydujemy. I z całym szacunkiem dla profesjonalistów, ale jeśli jakieś zdjęcia mi sie podobają, to nie ma dla mnie znaczenia, czy są robione przez super artystę czy półamatora. Nie szukam sztuki, tylko pamiątki. I istotne dla mnie jest to, ze zapłacę 1000 zł a nie 4 tys.

Gość o matko mmmmmmmm
znowu ten fotografcyna MARCHEWKA sie wymądrza...

Gość pinki54
Może moje pytanie dla niektórych wyda się głupie, ale w sumie jaka różnica czy robi się zdjęcia w rawach czy jpgach? Jakoś za bardzo się na tym nie znam, ale 'na chłopski rozum' i tak, kiedy fotograf zapisuje zdjęcia na płycie to z RAW musi skompresować do JPEG. Różnica polega jedynie na tym, że o obróbce zdjęcia decyduje albo maszyna albo wytrawne oko profesjonalisty. I pytanie czy naprawdę ten profesjonalista aż tak rozczula się nad tymi zdjęciami podczas obróbki.

mój film slubny to 5h (3 płyty) za 1300zł, zdjęcia 150 wywołanych + po 600 na 2 płytach za 1000zł

ale ubaw --> jeszcze nie otrzymalam zdjęć, bo ślub dopiero za 9 miesięcy. za to skontaktowałam się z fotografem. zdjęcia dostaje w rawach :) zresztą jestem najzupełniej spokojna o ich jakość.

Gość Poprostu kobieta fotograf
Katowiczanko jak to dostajesz zdjęcia w RAWach???:):) A co ty z tym moja droga zrobisz……???;) Czy masz przeglądarkę do oglądania zdjęć zapisanych w tym systemie?? RAW to nieskompresowany plik, który pozwala podczas jego obróbki uzyskać o wiele lepszej jakości zdjęcia niż ze skompresowanych plików JPG. Jednak RAW daje o wiele większe możliwości ciekawszych zdjęć niż zapis na JPG. RAW nie jest lubiany przez tych pseudo fotografów bo muszą po zrobieniu zdjęć sporo jeszcze przy nich posiedzieć aby je ,,wywołać” o matko mmmmmmmm –jaka marchewka??? Masz chyba problem z sobą a do psychiatry z tego, co wiem trudno jest się teraz dostać.. Uderz w stół a nożyczki się odezwą…Co niektórym dobre rady stają ością w gardle:P:P:P

Gość fotozychu
Wmawianie ludziom, że w Polsce tylko kilku fotografów mam profesjonalny sprzęt to lekka przesada :-) Co do RAW-wów, to sądzę, że jest lekko na odwrót - profi fotograf, który umie poprawnie ustawić balans bieli i dobrać parametry ekspozycji nie musi robić w RAW :-) Zresztą klienta nie obchodzi czy plik jest w RAW, TIFF, GIF, JPEG, ważne jest, żeby zdjęcia były ładne :-)

Gość Poprostu kobieta fotograf
Fotozychu widać najczęściej ten ,,profesjonalny” sprzęt i RAW w galeriach fotografów ślubnych. Nie trzeba być profesjonalista, aby widzie te wspaniałe sine kolory ,buzie jak u umarlaków i ukrywanie zdjęć w galeriach czarno białych. Może nie mam racji…???Zaprzecz mi!!!!. Sporo oglądałam zdjęć i naprawdę na palcach dwóch rąk mogę policzyć dobrej jakości zdjęcia zamieszczone w necie. To, że młode pary nie mają sposobności na porównywanie zdjęć i w większości liczy się tylko cena usługi powodują że każdy kto ma cyfrową lustrzankę wmawia że posiada profesjonalny aparat no i oczywiście jest profesjonalistą..Brrrryyyy

Gość fotozychu
ostatnie zdanei zamyka temat :)

Gość NIE ROZUMIEM TEGO
Tego jakoś nie jestem w stanie rozumieć, że można szukać fotografa patrząc wyłącznie na cenę zdjęć. Ślub jest raz w życiu i jeśli decyduję się na foto pamiątkę to chcę, aby zdjęcia się mi podobały. Szukając fotografa poprzez internet prawie wszyscy proponowali zabójcze ilości zdjęć na płytach. Jednak ja wolę sporą ilość zdjęć papierowych niż powtarzające się zdjęcia w formie cyfrowej. Nie wierzę ze za 1000zł można mieć ładne zdjęcia.

Gość bbbbbbbbbbbbbbbbb
To podajcie te strony profesjonalnych fotografów! Nieście kaganek oświaty w ciemny lud. Ja na przykład chętnie skorzystam :)

Gość Poprostu..........
Proszębardzo to mają być zdjęcia ślubne???? Co poniektóre zdjęcia są bardzo ciekawe,,artystycznie”, ale na wielu nie widać, kto na nich jest uwieczniony? Kolorystyka i nastrój taki, że brakuje w tle trumny. Jednak, jeśli ktoś lubi takie ponure klimaty to, czemu nie.

Gość bbbbbbbbbbbbbb
Więcej więcej więcej! Z innych regionów Polski :) Może dolny śląsk? :)

nie wiem dlaczego Ci \"fotografowie\" twierdza ze nieliczni maja profesjonalny sprzet. znam kilkudziesieciu fotografow, sa wsrod nich i profesjonalisci i amatorzy. amatorzy (z rownie dobrym sprzetem jak profesjonalisci!) robia rownie swietnie zdjecia a czasem i lepsze bo robia to bo lubia a nie dla kasy. mnie zdjecia slubne bedzie robil znajomy fotograf amator. za 400 zl, jestem pewna ze beda swietne, bo ani razu mnie nei zawiodl. jest wiele wspanialych fotografow zarowno amatorow jak iprofesjonalistow w naszym kraju. Poprostu kobieta fotograf moze pokaz cos swojego skoro z Ciebie taka profesjonalistka? cala reszte tez o to poprosze, skoro jestescie tacy profesjonalni pewnie ne imacie sie co bac krytyki. kazdy z was wymienia caly sprzet co 2 lata?

Gość bbbbbbbbbbbbbb
No właśnie, ja dalej czekam na tych profesjonalistów z dolnego śląska :)

Gość patusiakpipi
a może ktoś zna dobrego fotografa z górnego śląska???