Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uczacasieee1234

czy jest tu ktos ktozajmuje sie placami

Polecane posty

Gość uczacasieee1234

i pomoze mi to obliczyc. robilismy to zadanie na kursie ale mam watpliowsci czy jest dobrze. tresc zadania: pracodawca potraca pracownikowi alimenty w kwocie 1000 zl miesiecznie. w maju 2008 pracownik zostal zwolniony i otrzymal odprawe z tytulu zolnieia grupowego w wyskosci 6000. w jaki sposob powinno nastapic potracenie alimentow? rozwiazanie: odprawa z tyt. zwolnien grupowych traktowana jest jak wynagrodzenie wiec alimenty mozna potracicc w wysokosci 3/5. a. skladki na ubezpieczenia spoleczne 6000 * 9,76%= 585,60 6000* 1,5%= 90 6000* 2,45%= 147 razem 822,60 b. skladka zdrowotna 6000-822,60=5177,40 5177,40 * 7,75%=401,25 i w tym miejscu pojawia sie watpliwosc dlaczego oblicza sie tylko te czesc skladki odejmowana z podatku a gdzie jest ta skladka w wysokosci 9% ktora jest wysylana do zus ? dlaczego nie zostala policzona?

Gość uczacasieee1234
nikt nie wie??

Gość uczacasieee1234
tak tylko ze w przypdku tej skladki liczy sie 7,75 % z podstawy i jeszcze 9% z podstawy z tym ze to 9% jest przekazywane do zus nie znaszego wynagrodzenia a z tej czesci ktora jest zabierana na podatek

Nie jestem orłem z rachunkowości, ale miałam jej trochę na studiach i pierwszy raz się spotykam z czymś takim, żeby od podatku był odprowadzany ZUS, i w ogóle żeby był odprowadzany dwa razy; to nie ma sensu.

Gość basiunia...
Dlatego odliczasz zdrowotne 7,75% bo ta kwota jest pomniejszana i wychodzi zaiczka na podatek dochodowy do urzędu skarbowego, a do ZUS płacisz 8% podstawa podatku 5066*19%= 962,54 - odliczenie 48,90 = 913,64 - 401,25 (składka zdrow. 7,75%) = 512 zł. zaliczka na pod.dochodowy

Gość basiunia...
przepraszam miało być zdrowotne 9% a nie 8%

Gość ale dlaczego nie odlicza sie t
tych (% na sjkladke zdrowotna skoro jest podane ze te odprawe traktuje sie jako wynagrodzenie a przeciez od wynagrodzenia skladka zdrowotna jest potracana raz w wysokosci 7,75 procent(skladak zdrowotna pobierana z wynagrodzenia) a potem 9 %(skladka zdrowotna odliczana od podatku)

Gość ale dlaczego nie odlicza sie t
tzn odwrotnie 9 procent z wynagrodzenia a 7,75 procent z podatku

Gość basiunia...
Bo do obliczenia płacy pracowniczej na liście płac pracownikowi liczysz 7,75%, a do ZUS-u musisz załcić 9%