Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość TakaJednaNieważna

ginekolog - wydzielina

Polecane posty

Gość TakaJednaNieważna

Hey, zauważyłam niedawno śmierdzącą wydzielinę z pochwy... piecze mnie i swędzi w tamtych miejscach.. jest taka żółta.. nie wiem w jaki sposób powiedzieć matce o tym (bo nigdy o takich rzeczach nie rozmawiała ze mną, nawet o sexie, o okresie itp.. ;/ ) boję się, że mogę być niepłodna w przyszłości, a dodając do tego jeszcze to, że teraz trochę nieprzyjemna woń mnie otacza w tamtych miejscach..... Ile takie coś się leczy? Można się wyleczyć?? Plz odpiszcie... PS. Czy 17latka może iść sama do ginekologa? ;/ Czego spodziewać się na pierwszej wizycie i ile się placi??

idź do lekarza, możesz pójść sama, to z pewością jakaś infekcja, dostaniesz leki, najpewniej w postaci globulek dopochwowych i szybko to wyleczysz, nie martw się, to się zdarza, ale lekarza nie odkładaj

Gość wyleczonaaaaaa
Miałam dokladnie to samo, az musialam uzywac wkladek . Ginekolog obejrzala i przypisala mi dwie paczki roznych globulek dopochwowych. Najpierw jedne pozniej drugie. Skonczylam je i jest super czysciutko ;)

spodziewać sie możesz najpewniej badania na fotelu ginekologicznym, pobrania wymazu, jeżeli nie współżyłaś, powinnaś o tym lekarza uprzedzić, przed wizytą najlepiej zrób lewatywę, umyj się, weź ze sobą husteczki do higieny intymnej żebyś mogła się jeszcze na miejscu odświeżyć na pierwszą wizytę poszukaj lekarza-kobiety, nie będziesz taka zdenerwowana a płaci się pewnie w zależności od miasta, około 100 ł, możesz jednak skorzystać z lekarza w przychodni, nie potrzebujesz skierowania

Gość veda
To z pewnością jakaś grzybica - dość często wystepuje w tym miejscu. Do lekarza po jakieś globulki albo maść. Clotrimazolum możesz kupić bez recepty.

Oczywiście, że możesz iść sama do ginekologa, możesz iść do przychodni z NFZ, wtedy nic nie zapłacisz. To co Tobie dolega to najprawdopodobniej najzwyklejsza grzybica i bardzo łatwa do wyleczenia, bezpłodnością nie grozi, ale jest bardzo uciążliwa, przez to swędzenie i zapach,dlatego powinnaś iść do ginekologa. Samo nie przejdzie. Niczego się nie obawiaj, lekarz cię zbada i przepisze lekarstwo, a może i od razu zaaplikuje.

Gość TakaJednaNieważna
A trzeba ściągnąć ubranie w dolnej części ciała?? Kurde trochę się krępuje przy obcej osobie... jak zareaguje itp.. jestem taka szara, nieśmiała, wszystkiego się boję i krępuję... nie wiem jak przełamię tę blokadę ale to będzie trudne..

no oczywiście że trzeba się rozebrać, inaczej lekarz Cię nie zbada :) dasz radę, idź na pierwszy raz do kobiety i niczego się nie bój

Gość TakaJednaNieważna
A jak pobiera tą wydzielinę to jakimś wziernikiem? Będzie to bolało? Dodam, że ja nawet tamponów boję się używać... może jestem dziwna, ale odczuwam przy tym ból... nie wiem jak to będzie.. sama boję się iść trochę.. a matce powiedzieć to masakra...

nie wiadomo czy będzie pobierał wydzielinę, ale nawet jeśli, to nic nie poczujesz, to takim cieniusieńkim patyczkiem się robi, nie bój się, musisz być w czasie badania spokojna i rozluźniona, możesz pani doktor powiedzieć, że to Twoja pierwsza wizyta i że bardzo się denerwujesz, na pewno będzie wiedziała jak z Tobą się obchodzić :)

Gość veda
Trzeba. Załóż spódnicę albo dłuższy sweter, aby nie świecić gołym tyłkiem po gabinecie. Śmiało opowiedz lekarzowi o objawach i odpowiadaj na zadane pytania. Może poproś koleżankę lub starszą siostrę, kuzynkę niech z Tobą pójdzie i posiedzi chociaż na korytarzu. Będzie Ci raźniej. A lekarzowi powiedz, że to pierwsza wizyta. Na pewno pomoże.

Jeśli jesteś dziewicą, a pewnie jesteś po tym co piszesz , powiedz to lekarzowi, a zbada cię delikatnie i nic nie będzie bolało. Głowa do góry i powodzenia. :)