Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem pogubiona

co wlaściwie jecie/i nie jecie/ przy karmieniu piersia ?

Polecane posty

Gość jestem pogubiona

moj Klusek ma miesiąc, na razie jem wszystko oprocz margaryny..... ale widze że od 3 dni ma wzdęcia, musze pomyslec od czego. Pytałam sie wszystkie mozliwe osoby..... pierwsza połozna w szpitalu: wszystko, to co w ciazy, pediatra, tak samo - mam tylko obserwować, więc obserwuję i nie odmawiam sobie niczego.

Gość jestem pogubiona
a smazone tez? ja na razie tylko twaróg :D ale chyba na twarogu dlugo nie ujade

ja na poczatku jadlam tak jalowo jakies serki waniliowe slaba herbata, z zup to np barszczyk rosolek takie lekkie. gotowane lub pieczone miesko, marchewka.ale tak bylo przez miesiac potem jak mialam na cos ochote ogromna to jadlam w baaardzo malych ilosciach. kostke czekolady, kawalek pomaranczy w takiej i,losci nie powinien zaszkodzic a ty tez potrzebujesz dobrze sie odzywiac bo dziecko dostaje z/od ciebie to co najlepsze. jak mlody skonczyl 3 miesiace to jadlam juz wszystko ale jakos tak tez nastawilam sie ze jemu nic nie bedzie.w innych krajach nie ma czegos takiego jak dieta matki karmiacej kilku doslownie kilku rzeczy trzeba sie wystrzegac i tyle i tam nie wiedza co to kolka. a w Polsce nastawienie jest juz inne, mloda matka od poczatku slyszy ze musi uwazac ze tego i tego niewolno, albo ze wszsytko wolno ale z umiarem.

ze smazonym nigdy nie przesadzałam - więc z tym nie ma problemu, nigdy nie piłam tez gazowanych napojów. Zawsze starałam się jesc rzeczy z małą iloscia E w składzie, papierosów nie palę, alkoholu nie pije - więc dla mnie nie ma problemu.

aha moj maly ulewal jak ja jadlam cos nowegoinnego ale tez musial sie przyzwyczaic, bo nie minelo pol roku a ja schudlam 7 kg(tzn waze 7 mniej jak przed ciaza) zle sie czulam i wygladalam strasznie.

wszystko jedynie przez pierwsze miesiące mała nie tolerowała ogórka kiszonego

no własnie - zapomniałam napisac, że ograniczam wszystko co ostre... i przyprawy i kiszonki. Mały tez ulewa, ale pediatra stwierdziła, ze do 3 miesiaca to normalne i mam sie nie martwic, tylko karmic na siedząco, porządnie odbijać i wysoko kłaść.

Gość andora
Ściągawka karmiącej mamy NAPOJE Pij bez obaw: – wodę mineralną niegazowaną, – słabą herbatę lub bawarkę, – herbaty owocowe i ziołowe, – kawę bezkofeinową albo słabą, normalną, – soki owocowo-warzywne, – kompoty, – jogurty naturalne, kefiry, maślanki Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki) MLEKO i PRZETWORY MLECZNE Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne) OWOCE Jedz bez obaw: – banany, – brzoskwinie, – jabłka, – maliny , – jeżyny, – porzeczki, – agrest, – soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców Uważaj na: – truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają) – gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki) – owoce suszone (konserwowane chemicznie) – soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców WARZYWA Jedz bez obaw: – ogórki, buraki, marchewkę, ziemniaki, kapustę pekińską, kukurydzę, pietruszkę, koperek, soję, szpinak, młodą fasolkę szparagową, dynię, kabaczek, cukinię, wszystkie rodzaje sałat Uważaj na: – cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia – kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka – pomidory i seler - zawierają silne alergeny – paprykę, chrzan, pory, grzyby PIECZYWO – jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste Uważaj na: pieczywo z konserwantami KASZA, RYŻ, MAKARON – wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste – jedz kilka razy w tygodniu JAJKA – ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko RYBY – jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) – dwa razy w tygodniu Unikaj: – surowych ryb, np. sushi – konserw rybnych i ryb marynowanych MIĘSO Jedz bez obaw (dwa razy dziennie): – mięso białe (drób, mięso z królika) – chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu) – mięso grillowane lub duszone Unikaj: – tłustych wędlin, mięsa smażonego, – cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową) SERY – jedz ostrożnie, są ciężkostrawne Uważaj na: – sery pleśniowe – pikantne sery i twarożki – w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego TŁUSZCZE Używaj bez obaw: - masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów), – oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego) Unikaj: – smalcu i oleju arachidowego SŁODYCZE – możesz jeść w ograniczonych ilościach Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak ORZECHY – uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe ALKOHOL – wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione – możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu PRZYPRAWY i DODATKI Przyprawiaj bez obaw: – świeżymi ziołami, – koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, – majerankiem, – kminkiem, – innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi Uważaj na: – barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności – paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki), – majonez, – ketchup – sól i cukier (w dużych ilościach) Obserwuj, jak na Twoją dietę reaguje maluch - jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego niepokój, objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to pokarmu tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby go tolerować.