Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość colaco

Jak przeżyć za 350 zł -3 osoby???

Polecane posty

Gość no dobra ale co.....
no to zlicz sobie to jeszcze raz Sniadanie: chleb ..... ser lub wedlina .................. maslo lub margaryna............. cherbata.................. cukier............... Obiad : mielone powiedzmy............. sol................. pieprz....................... jajko............................. bulka........................ cebula......................... olej do smazenia.............. czosnek.................... ziemniaki................. olej do smazenia....................

Gość colaco
Zawsze moga zdarzyć się jakieś nie przewidziane wydatki.Ale te nie przewidziane w tym miesiącu to tylko może być choroba ,nieprzewidziane wydatki na leki,a nie niestety kino,basen czy tym podobne.Boję się tego ,bo to jest wtedy katastrofa w budżecie.Wtedy zostałaby mi tylko tkzw.chwilówka ,którą pod koniec miesiąca muszę oddać.Niestety nie możemy liczyć na niczyją pomoc ,sami musimy dawać radę

nie czytalam wczesniejszych stron, wiec moze propozycje juz padly Pamietam ze jak bylam mala, a mama nie miala za duzo kasy, to robila chleb jajku. Czasami zostawal taki mniej świeży i zamiast wyrzucac, mozna zrobic pyszne grzanki Normalnie bierzesz kromke, obtaczasz w rozbełtanym surowym jajku z obu stron i na na patelnie. Pyszne to było :) Do tej pory czasami sobie robie :] Naleśniki- pyszne i sycące Placki ziemniaczane- nawet bez niczego lub tylko z cukrem sa przepyszne makaron z białym serem- nie wiem jak z ceną sera teraz, ale tez dobre. Na pewno dasz rade 🌻 powodzenia :)

Kolacja: chleb............ maslo lub margaryna......... ser lub wedlina................ cherbata................... a gdzie jeszcze reszta jak kawa................ smietanka do kawy.................. jakis owoc................ jakis napoj..................... papier toaletowy.............. szampon................... mydlo....................... proszek do prania........ pasta do zebow............... plyn do naczyn................... maka............................. makaron.................... ryz........................ to wszytko potrzebujesz w miesiacu miec i nawet gdybys kupowala najtansze wszystko to nigdy nie wyjdzie tak jak ty to pisalas jakie dania robisz i co gotujesz a jak widzisz nie wymienilam tu zadnych luxusow tylko podstawowe rzeczy

Gość colaco
Muszę niestety juz iść spać.Powiem ci jeszcze tylko ze przecież cukier kupujesz i starczy ci on na długo,to samo sól,pieprz,olej,margaryna nie kupujesz tego codziennie.Jedynie chleb to codzienny wydatek 3,50.Jesli jednak kupię 1 kg maki ,najtańszej 1,35 +1 jajko(0,35 gr)+mleko0,5 szklanki i drożdze razem ok.2 zł to mam z tego chleb lub bułki które sama piekę na 2 dni.Tymczasem dobranoc do jutra

i nie pisalam o kinie , basenie czy lekach ale o wszystkim tym co ty potrzebujesz do twojego smacznie gotowania. nie ma sie co przegadywac - proponuje tylko zebys sobie to zliczyla i zobaczyla ile ci na miesiac wyjdzie. wiadomo ze maki, masla, oleju czy proszku, plynu, szamponu nie zuzyjesz w ciagu jednego dnia - ja tu mowie zebys to zliczyla ile na miesiac ci wyjdzie i szczerze napisz ze nie mialas racji piszac na to co ty gotujesz i co tu pisalas ze ci tylko 350 zloty starczy Ten kto liczyc potrafi to nie da sie tobie przekonac

Gość pisalam o makaronie
ze szpinakiem, ale przypomnialy mi sie jeszcze placki z ziemniakow, ktore sie robi zamiast odgrzewac ziemniaki z wczoraj dajesz jajko troche kopru formujesz placki i smazysz, mozna zrobic jakis sos z pieczarek do nich. kluski slaskie, lepisz kluski i robisz jakis sos sama bardzo lubie ziemniaki z jajkiem na twardo i sosem chrzanowym albo koperkowym z tymi sosami podaje tez rybe jakas mrozona moze byc mintaj z piekarnika i ten sos. na sniadanie owsianka z dzemem, albo sama z cukrem salatka moze byc zamiast ziemniakow do miesa: makaron, papryka(teraz byla tania) i dresing z knorra paprykowy papryke mozna kupic jesienia taniej i mrozic pokrojona w kostki a pozniej miec do jakis dan ja mroze chleb jak mi zostaje tanie sa tez racuchy z jablkami, dziecko napewno lubi i makarony mozna jesc ze wszystkim makaron z bialym serem i cukrem mniam :) makaron z serem stratym i czosnkiem i maslem podsmazany placki ziemniaczane ze smietana, niktorzy jedza z cukrem martadela smazona mozna panierowac podroby jak kiszka z ziemniakami i cebula watrobka drobiowa pizza 3szklanki maki, jedna wody i drozdze i na wierzch co tylko zostanie w lodowce pierogi z miesem i kasza jeczmienna kasza gryczana z sosem

A PRZECIEZ JA WYSTAWILAM CI NA PRZYKLADZIE CO POTRZEBUJESZ I NIE CHODZILO MI o jeden dzien a o caly miesiac czyli zlicz sobie sniadanie kolacje i obiad ile ci wyjdzie i podziel to na 30 czyli 30 dni i do tego wlicz jednorazowo dalsze rzeczy jak proszek, mydlo, szmpon, plyn do naczyn, papier toaletowy ..... i i i BOze czy ty taka ciemna az tak ci trzeba tlumaczyc przeciez wiadomo ze nie wszystko sie codziennie kupuje

Gość asdd
do no dobra ale co..... - czy ty umiesz czytac ze zrozumieniem? bo ona pisze ,że te 350zl jest TYLKO NAJ JEDZIENIE ,A NIE NA CHEMIE, czy ty tego nie rozumiesz....sol nie jest bog wie jak droga...cukier starza prawei na miesiac. olej tez. a cebula to taniocha, pieprz 200g z biedronki 1,98chyba satrcza na 2mc, wiec ja nie wiem w czym ty robisz problem...

Gość podziwiam oszczędnych
"Niestety nie czaruję.Pasta do zebów,papier toaletowy,proszek i inne artykuły kupione wcześniej.Dlatego na jedzenie jest tylko 350 zł.Choć czasem zabraknie papieru lub pasty i trzeba dokupić z tych pieniędzy na jedzenie.Jednak naprawdę da się przeżyć,choć bardzo trzeba się pilnować" tak więc nie wszyscy potrafią czytać ze zrozumieniem,ale na pewno asdd śmiało może rywalizować w tej dziedzinie.

do asdd ! a co cukier, olej, maka, sol i pieprz to nie jedzenie ? sama sol duzo nie kosztuje ale jesli sie nazbiera jeszcze do soli z 10 - 20 potrzebnych pozycji to i cena wzrosnie tepaku ! tu chodzilo o wyzywienie miesieczne za 350 zloty a do wyzywienia miesiecznego wchodza takze te wszystkie dodatki o ktorych pisalam ! i nie pisalam o wywywieniu jednego dnia a o calym miesiacu a podanie sniadania, obiadu i kolacji bylo tylko na przykladzie przeciez nie bede tu pisac calego jadlospisu na caly miesiac jak nie umiesz czytac ani liczyc to sie wogole nie wypowiadaj bo nie masz zielonego widac pojecia tylko noca zaczepki szukasz

asdd nie ma zielonego pojecia wymienia mi tu ze sol grosze kosztuje a ja przeciez o samej soli nie pisalam ale o duzo innych potrzebnych rzeczy do gotowania tu zlotowka tam zlotowka i sie szybko sumka nazbiera a widac nie czytaliscie od samego poczatku tego topiku jakie jedzenie robila autorka topiku ja to zliczylam i zliczylam po najtanszej cenie i wyszlo mi duzo wiecej iz 350 zl

Gość podziwiam oszczędnych
Ja wierzę że można przeżyć za 15 zł dziennie,tylko co to za życie?

autorka topiku jak podawala ze robi np. pierogi to podawala tylko cene farszczu ile ja to wynioslo ale do pierogow potrzebna wlasnie sol, pieprz do farszu i maka tego juz nie wliczyla i ludzie ja wiem ze maka starczy na dluzej i nie kaze ja wliczac codziennie ale wliczyc ja trzeba bo ona z nieba nie zleci tylko ja kupic trzeba i nich nawet i 20 groszy kosztuje to dolozyc jeszcze sol i pieprz i jest juz nie 20 groszy a 1 zloty Tak samo ze sniadaniem czy kolacja nie wliczyla masla, margaryny , oleju do pieczenia a to tez nie drogie ale kupic trzeba Dobry biznesmen wlicza nie tylko goly utarg ale takze i eksploatacje auta, benzyne, dodatkowe koszty a nawet i czas

do podziwiam oszczednych ja tez wierze - nie czytalas wczesniej co pisalam ze niektorzy za jeszcze mniej potrafia wyzyc i wiem ze jak trzeba to kazdy musialby wyzyc ale nigdy nie zgodze sie z tym ze autorka tego topiku zyje za 350 zl po tym co podaje na stol i po tym co gotuje dlatego nie wiem dlaczego mnie nie rozumiecie przeciez ja sie wcale nie sprzeczam o to ze nie mozna wyzyc za 350 zl tylko pisze ze nie wierze po przeczytaniu tego co ona gotuje zeby jej ta suma starczyla Duzo jest tu za leniwych zeby przeczytac caly topik i przeczytaja tylko kilka wypowiedzi i najwiecej maja do powiedzenia

Gość zamknij sie juz
no dobra ale co..... - zamkniesz te jadaczke spasina, nawiedzona paskudo??? :o wroc sie do szkoly jak nie potrafisz czytac ze zrozumieniem zdarta plyto 🖐️))))))))))))

zreszta duzo sie tu na kafeteri pisze ze polki sa glupie i naiwne - chyba to prawda - ja do tych wyjatkow naleze i ide z tad bo tu madrego nie spotkam i tylko sie ponize prowadzac z takimi dyskusje nie jestescie warci moich wypowiedzi Lenie nie chce sie wam czytac ale pisac bzdury to piszecie tluki nie potraficie zdrowo myslec i liczyc Boze kto takie stworzyl przeciez nie ty !

NO PROSZE TYLKO TAK POTRAFIA POLKI PISAC - NIC DZIWNEGO ZE NA CALYM SWIECIE MOWIA O NICH ZE GLUPIE I WOLGARNE SA WIECEJ NIE BEDE ODPOWIADAC KRETYNKOM ZYJCIE DALEJ ZA PIEC ZLOTY TEZ SIE DA

Gość zamknij sie juz
no dobra ale co............. " wiadomo ze maki, masla, oleju czy proszku, plynu, szamponu nie zuzyjesz w ciagu jednego dnia - ja tu mowie zebys to zliczyla ile na miesiac ci wyjdzie i szczerze napisz ze nie mialas racji piszac na to co ty gotujesz i co tu pisalas ze ci tylko 350 zloty starczy Ten kto liczyc potrafi to nie da sie tobie przekonac " Znam osobe, ktora musiala wyzyc za 10 zl na dzien wiec twoja teoria jest do dupy :o A co do maki, cukru, kaszy itp. to moze kupic w hurtowni i bedzie miala na dluuuugo proszek do prania i plyn do naczyn tez starcza na b.dlugo no dobra ale co............. - Pomysl ta mozgownica zamiast pieprzyc bezsensu jedno i to samo 🖐️

Gość zamknij sie juz
"dlatego nie wiem dlaczego mnie nie rozumiecie przeciez ja sie wcale nie sprzeczam o to ze nie mozna wyzyc za 350 zl tylko pisze ze nie wierze po przeczytaniu tego co ona gotuje zeby jej ta suma starczyla" Przestan sie juz potwarzac :o i poloz sie w koncu spac na polkotapczan :D bo ewidentnie ci odpierrdala :o🖐️ ============================================ "zreszta duzo sie tu na kafeteri pisze ze polki sa glupie i naiwne - chyba to prawda - ja do tych wyjatkow naleze i ide z tad bo tu madrego nie spotkam i tylko sie ponize prowadzac z takimi dyskusje" Idz juz dziiwko bez szkoly idz :D[plask w tepy leb]🖐️)))))))))))))))))))

Gość Jurek_Dudek
z tad??? łahahahahahah

Gość DO COLACO
NAPISALAS I WYLICZYLAS WIELE PIEDZY INNYMI: NAPISALAS - ;w czwartek na sniadanie zaplanowalam 10 dkg wedliny drobiowej ok.2 zl. Oczywiscie do tego kawka + mleczko(to musi byc). Starczy spokojnie. Obiad ziemniaki 3 zl +watrobka drobiowa smazona(tacka 3,20)+surowka z kiszonej kapusty+1 marchewka+ 1 cebula - razem surowka to koszt 2,50 zl. Kolacja - ser topiony-pomidory, razem ok.2,50 zl. Czyli na dzien potrzebuje na wszystko 13 zl. 20 gr + 3 zl. chleb(jesli upieke bedzie taniej)+15 zl.20 gr. NIE WLICZYLAS JESZCZE DO TEGO KOSZTOW DODATKOWYCH KTORE PRZECIEZ MUSISZ TAKZE KUPIC JAK: MLECZKO,KAWA,MASLO CZY MARGARYNA, OLEJ DO PIECZENIA,CHERBATA I CUKIER - CHYBA ZE WSZYSCY TYLKO KAWE Z MLEKIEM PIJA TO CHERBATA I CUKIER ODPADA JESLI BY I TE DODATKI DOLICZYC WYSZLOBY DUZO WIECEJ NIZ TY WYLICZYLAS ALE NIECH CI NAWET BEDZIE ZE NA DZIEN POTRZBUJESZ TYLKO 15 ZLOTY TO I TAK SIE NIE ZGODZI Z TYM CO TU USILUJESZ LUDZIOM WMOWIC JESLI WYDAJESZ DZIENNIE TYLKO 15 ZLOTY TO NA CALY MIESIAC JAK POTRAFISZ LICZYC WYCHODZI 450 ZLOTY A TY MASZ TYLKO DO SWOJEJ DYSPOZYCJI 350 ZLOTY WIEC NIE PASUJE TO Z TYM CO TU PISZESZ A LUDZIE CZYBA LICZYC NIE POTRAFIA GDYBYS MUSIALA PRZEZYC ZA 350 ZLOTY NA CALY MIESIAC TO MUSIALABYS NIE WIECEJ JAK TYLKO 11 ZLOTY DZIENNIE WYDAC POMINAJAC JUZ TU DODATKOWYCH WYDATKOW KTORE TAKZE MUSISZ KUPIC A Z TEGO CO TY TU PISZESZ I JAKIE PROPOZYCJE WCZESNIEJ POPODAWALAS WYDAJESZ DUZO WIECEJ NIZ 15 zloty. WIEC NIE JEST MOZLIWOSCIA ZEBYS WYZYLA ZA 350 ZLOTY MYSLE ZE BZDURY TU LUDZIOM POCISKASZ I ZAPOMNIALAS JUZ CO WYPISYWALAS A JAK WIDZISZ NIE WSZYSCY TU SA OSLAMI JA BYNAJMNIEJ UMIE LICZYC

Gość DO COLACO
LUDZIE !!!! WYDAJAC 15 ZLOTY DZIENNIE A MIESIAC MA 30-31 DNI WYCHODZI 450 ZLOTY NIE POTRAFICIE LICZYC CZY CO A AUTORKA PISZE ZE MA DO DYSPOZYCJI NA CALY MIESIAC TYLKO 350 ZLOTY CZYLI MOZE TYLKO 11 ZLOTY WYDAC DZIENNIE A ONA WYPISUJE PRZEPISY NA 15 - 18 ZLOTY DZIENNIE WIEC TO SIE NIE ZGADZA A CO Z DODATKAMI JAK: MARGARYNA MAKA PIEPRZ CUKIER SOL MAGII WEGETA bo tez jej uzywa jak pisala KAWA CHERBATA BULKA TARTA JAJKA OLEJ PRZECIEZ TO TEZ MUSI KUPIC DO TEGO CO GOTUJE I ZA TO TEZ MUSI ZAPLACIC JUZ NIE MOWIAC O INNYCH RZECZACH JAK PROSZEK DO PRANIA MYDLO PAPIER TOALETOWY SZAMPON DO WLOSOW PLYN DO NACZYN PASTA DO ZEBOW NAPISALAM TYLKO TO CO POTRZEBNE I NIE PISALAM TU O ODZYWCE DO WLOSOW PERFUMIE PUDRU CZY O JAKIMS NAPOJU OWOCU LODACH TYLKO TO CO TRZEBA KUPIC WIEC NIE WIERZE ZE ONA WYZYJE ZA 350 zloty tak jak ona tu wypisuje i jak podaje tu obiady sniadania i kolacje CHCE SIE CHWLIC ZE JEST DOBRA GOSPODYNIA TO Z GLOWA BO NIE WSZYSCY SA GLUPCAMI

Gość troche poczytalam
i przy tym co kupujesz i gotujesz to nie bardzo mi sie chce wierzyc, ze przez 30 dni zuzyjesz nie wiecej niz 350zl... Ale to widocznie trzeba w praktyce sprobowac. Wyzyc oczywiscie sie da (wiem z doswiadczenia) ale wtedy o takich pysznosciach jak tu znalazlam to mowy nie ma raczej ;) I jeszcze jedno: jak mozna jesc placki ziemniaczane na slodko?! :O Tego nigdy nie zrozumiem :D

Gość kiedys zylam za mniej
no dobra ale co..... i inne wydziwiające - nie dość, że nie umiecie czytać, to jeszcze brak Wam wyobraźni. Więc wyobraźcie sobie, że 1) nie ma obowiązku picia kawy i herbaty, woda też jest ok, 2) nawet jak się pije herbatę/kawę, to nie ma obowiązku jej słodzić/dolewać mleczka, 3) nikt nie każe smażyć na oleju, można dusić bez tłuszczu, 4) sól jest niezdrowa, można używać śladowe ilości bądź wcale, 5) człowiekowi w ogóle potrzeba znacznie mniej jedzenia, niż się zwykle w siebie wrzuca. I tak dalej. Czasem na jedzenie zostawało mi w zasadzie nic i też dawałam radę, więc nie chrzańcie, że z obliczeń to nie wychodzi - mnie też nie wychodziło, a jakoś przeżyłam.

Gość kiedys zylam za mniej
Wkurzyłam się - taki był fajny temat, to musiały i tu trolle przyleźć. :O

Gość troche poczytalam
Ale o co chodzi?? Ja wierze, ze mozna przezyc za 350zl na miesiac (na 3 osoby). Mozna nawet za mniej (i to z doswiadczenia niestety wiem :( ) Zgadzam sie, ze mozna pic wode (zreszta tak najzdrowiej) itd. Mi chodzi o to, ze przy takim jadlospisie jak tytaj podany to raczej niemozliwe... ;) Przy dzisiejszych cenach zywnosci :O