Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lusia.to ja

zapalenie gardła u malucha

Polecane posty

Gość Lusia.to ja

Witam wczoraj wyladowalismy z synkiem na pogotowiu z powodu 40 st goraczki ,diagnoza zapalenie gardła dostał antybiotyk i paracetamol 125, ma 7 miesiecy czy ktorejs mamy dziecko to przechodzioło bardzo sie martwie mały goraczkuje ,marudzi dostał w jednym miejscu na pleckach koło pieluszki wysypke czy to moze byc od goraczki?

Witam. Zapaleniu gardła prawie zawsze towarzyszy wysoka gorączka (bynajmniej u moich dzieci) Własnie moje dzieciaki choc sa wieksze od Twojego maluszka tez teraz przechodza przez to Zbijaj goraczke, podawaj czesto cos do pcia , i nie denerwuj sie , antybiotyk powinien pomóc, u nas juz na drugo dzien była poprawa :) Co do wysypki to nie mam pojecia, ale obserwuj ja, moze to od antybiotyku (a jaki podajesz?) Pozdraiwamy i zyczymy maluszkowi szybkiego powrotu do zdrówka

i nam lekarz (starszy Pan z doświadczeniem ) poradził, aby napoje nie byly ciepłe (w temperaturze pokojowej) to złagodzi maluszkowi ból gardła, który pewnie mu towarzyszy i przez to jest marudny, niespokojny

Gość Lusia.to ja
Podaje mu Agumentin co 12 godz gardło widze ze mu bardzo dokucza, staram sie dawac duzo pic, tylko mam problem z tymi czpokami paracetamol niewiem ilerazy moge go podac na ulotce jest ze mozna nawet co 4 godz ale nieprzekraczac dawki na dobe ok 3 gram a czopek ma 125 mg czyli chyba spokojnie moge dawac co ok 5 godz jak ma goraczke , tak sie denerwuje pierwszy raz dziecko mi zachorowała i odrazu taka garaczka:(

Gość Moja to przechodzila
a wysypka to może być objaw że to nie samo zapalenie gardla a szkarlatyna. Zapytaj w aptece albo lekarza czy takiemu maluchowi możesz dawac Tantum verde w sprayu trochę pomaga. Szkaralatyna to taka cięższa postać anginy wywolują ją paciorkowce, wysypka najczęściej umiejscawia sie w zgięciach kolan i lokci i pachwinach, na twarzy też oprócz trójkąta wokól ust i nosa a le u nas nie bylo na twarzy, może też byc nalot bialy na jezyku. Z daleka wysypka wygląda jakby cialo plonęlo sta inna nazw szkarlatyny - plonica. Radzę iść jeszcze raz do lekarza z tą wysypką niech obejrzy czy dobry antybiotyk dal. Możesz też zrobić wymaz z gardla.

Przy szkarlatynie moja też miala augumentin ale podobno powinno siępodawać jakiś inny - każdy lekarz co innego. Rób dziecku oklady z zimnej wody też pomagają, a może spróbuj nurofen w czopkach dziala dlużej i rzadziej go można podawać.

Gość Lusia.to ja
ta nasza wysypka wyglada troche inaczej to drobniutkie krosteczki na pleckach pod pieluszkom niewiem moze pielucha go obtarłam wyglada jak podrazniona skora ,kurcze chyba naprawede pojde jeszcze raz do lekarza zeby sie upewnic

Trzymam kciuki, będzie dobrze. Jesli się okaze że to szkarlatyna to koniecznie zrób badania po chorobie. A podajesz dziecku leki oslonowe? Żeby sie grzybica mu nie przyplatala po antybiotykach.

No włąsnie zastanawiałam sie czy takiemu maluchowi można podac tantum Verde, chciałam poczytac ulotke ale synek mi gdzies ja podział, a na opakowaniu nie ma nic napisane Moze zapytaj w aptece czy można psiknac małemu , to uśmierzylo by troszke bol Co do wysypki to najlepiej zadzwob do lekarki i sie zapytaj, uważam ze jeśli bylas wczoraj to szkoda znowu maluszka ciagac po tych zatłoczonych przychodniach

U nas też się zaczęlo od krosteczek pod pieluchą, tam się zaczyna bo tam najcielpej. Naprawde idź do lekarza nie zaszkodzi a może pomóc

Albo jak pisze czarna zadzwoń.

czopki mozesz smialo podawac co 5 godzin, tylko na zmiane z syropkami np czopki paracetamol, to syropek Ibufen

Gość Lusia.to ja
Podaje mu jeszcze lacidofit osłonowy

Gość Lusia.to ja
własnie mu dałam czopka a on zrobił kupe zadka jak myslicie wyleciał ten czopek dac drugi ?

zalezy ile czasu mineło od podania czopka, one raczej szybciutko sie rozpuszczaja, wiec odczekaj troszke , sprawdz malemu temperature i jeśli nadal jest wysoka podaj cos na zbicie w syropku

Gość dosia123
Mam pytanie - jaka jest różnica pomiędzy Agumentin 0,312, a Agumentin ES proszę o odpowiedż