Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polaris

Szkła cylindryczne przy astygatyzmie

Polecane posty

Gość Polaris

Witam , mój synek już wkrótce po raz pierwszy włoży na nosek okulary z prawym szkiełkiem cylindrycznym +3,5,słyszałam że takie szkła mogą powodować zaburzenia równowagi i różne takie niemiłe dolegliwości,czy ktoś wie coś na ten temat?

Gość Polaris
czy naprawde nikt nic nie wie na ten temat?

Gość bZDURAaaa
całe życie noszę.jak każdy może ze dwa dni się z tym oswajać, ale żaden problem

Gość Polaris
no to mam nadzieję że i u nas tak będzie:))

Gość mija30
Witam, tak sie oto składa że jestem optykiem:) Rozumiem ze to nie są pierwsze okularki synka. Mam pytanie o dokładną wade jaka jest na recepcie-czy +3,5 to moc cylindra czy sfery, bo to istotne. To prawda na początku przy założeniu pierwszych okularów z cylindrem zwłaszcza o dużej mocy mogą sie pojawic różne dolegliwości, np efekt "pływania" i lekkie zawroty. U dzieci nadzwrocznych wada moze stopniowo zanikać lub zmniejszyc sie nieco, bo rogówka cały czas rośnie wraz z dzieckiem. Napisz więcej na temat tego jakiej mocy okulary były noszone wczesniej i jaka jest dokładnie moc na tych nowych. TZn : moc sfery... moc cylindra... oś...... Jeśli lekarz stwierdził u dziecka astygmatyzm to noszenie szkieł cylindrycznych jest koniecznością. Zwykle jednak stopniowo zwiększa sie moc soczewki zeby móc oko zaadoptowac do danej mocy.

Ja mam astygmatyzm. Gdy po raz pierwszy założyłam okulary dość dziwnie się czułam. Ale tak byłoby pewnie gdybym nosiła też \'zwykłe\' szkla bez cylindrów.

Gość Polaris
a i były tam jeszcze jakieś procenty czy stopnie i do jednego oka było 100% a do drugiego chyba80%,to jedno szkło to właśnie jakieś zwykłe które mogło by być od razu na drugi dzień a na to cylindryczne musimy trochę poczekać

Gość Polaris
podnoszę

Gość Polaris

Gość mija30
Tak jeśli moc cylindra jest 3,5 to niestety taka soczewka jest na zamówienie i wiąże sie to tez z wyższą ceną. Zaufaj lekarzowi to on ponosi odpowiedzialność za to jakie moce dobiera. Ale faktycznie jeśli cylinder jest dość wysoki. Wybierz soczewki albo wycieniane aby zniwelowac grubość soczewki lub zamów tzw. MISIE soczewki typowo dla dzieci. Takie soczewki wyglądaja o wiele bardziej estetycznie.

Gość Polaris
Dzisiaj odebraliśmy okulary(bardzo szybko,bo zamawiane we wtorek) no i mam zlecenie a na nim pisze do dali: OP: strefa +4,0 cylinder +3,5 oś 100 stopni OL: strefa +1,5 cylinder +1,5 oś 80 stopni akurat na tych liczbach to nieznam się wogóle ale sądząc po wyglądzie szkieł to wada jest naprawdę duża,niestety nic wcdześniej nie wiedziałam o tych soczewkach MISIE więc ma jakie ma trudno następne już będę wiedziała. Czy przy takiej wadzie wzroku u 6 letniego dziecka jest szansa że poprawi mu się ten wzrok i jeśli tak to ile potrzeba na to czasu?

Gość mija30
W rzeczywistości taka wada ma jeszcze inny zapis wynikający z przeliczenia cylindrów, czyli: op:sfera/cyl, os +7,5/-3,5/10 0l: +3,0/-1,5/170 Z reguły z wiekiem nadwzroczność sie zmniejsza, natomiast często astygmatyzm pozostaje stały. Czy twoj synek zezuje? bo to częsta przypadłość u dzieci nadwzroczych. Muszę cie jednak uprzedzić ze pomimo iż wada może stopniowo sie zmniekszać to prawdopodobnie okularki będą musiały juz być zawsze noszone. Oczywiście w dzisiejszych czasach technika idzie do przodu i jest nadzieja na korekcję laserową ale pod warunkiem ze wada sie ustabilizuje i osiągnie sie wiek przynajmniej 17 lat. Skonsultuje twój przypadek w naszym gabinecie i dam znać.

Gość mija30
Dodam jeszcze że przy takiej wadzie wzroku soczewki Misie moga nie byc wystarczające, pytac o szkiełka w wysokim indeksie najlepiej 1,67 lub 1.7, asferyczne o minimalnej średnicy ok.55mm-(ważne) i oczywiście plastikowe. Zaznaczam ze to jednak duży wydatek ale efekt bardzo dobry.

Gość Polaris

Gość mija30
Tak Misie sa dość tanimi szkiełkami ale to jest plastik. Szklanych kategorycznie-NIE, pomomo iz szkło jest cieńsze to szklo odradzam dziecku a poza tym są strasznie cieżkie. Te o których ja mówiłam no to wszystko zależy od firmy u nas w salonie mogą byc nawet w cenie 800zł za pare. Jeśli jednak wada wzrku szybko postępuje to taki wydatek nie ma sensu, bo kogo by było na to stać. Warto pomyślec aby te soczewki miały antyrefleks bo wtedy inaczej odbija sie światło, nie ma odblasków i oko sie mniej męczy. Przy tak dużej wadzie antyrefleks jest konieczny. Fakt ze takie szkiełka z antyrefleksem szybciej sie brudzą, wiec lepiej zamówić taka dodatkowa powłokę antyrefleks IDEAL. Ale to nastepnym razem. A jak synek sie czuje w tych szkiełkach , widzi dobrze?

Gość Polaris
Jak narazie chętnie nosi okulary,cały czas ma przysłonięte to zdrowsze oczko (6 dni mamy zasłaniać na siódmy odsłaniać).Nie ma żadnych zawrotów głowy .Tamte szkła to rzeczywiście bardzo drogie,chyba raczej nie będzie mnie na nie stać:( 26 listopada mamy kolejną wizytę u okulisty to zobaczymy ,jeśli tylko będzie trzeba zmienić szkła to teraz zrobimy te z antyrefleksem.Ciekawa tylko jestem jak to będzie,czy zacznie się to poprawiać.

Gość mija30
Polaris, konsultowałam sie w twojej sprawie, wiec taką wadę u synka można wyleczyć, ale chirurgicznie poprzez naciągnięcie mięśnia, dzieki temu zabieg ten usunie zeza. A co za tym idzie wada wzroku tez zostanie skorygowana. Takie zabiegi nalezy wykonywac u dzieci do 7 roku życia, bo potem moze byc za pozno, trzeba wiec sie z tym pospieszyć.

Gość Polaris
Cześć mija,ale mój synek nie ma zeza tak żeby go miał jakiegoś widocznego,tylko czasami zdarza się że ucieknie mu na moment oko,a teraz jak nosi te okulary i przysłonięte drugie oko to nawet nie widzę żeby tak robił.

Gość mija30
Pomimo to mysle ze najlepiej udać sie do chirurga okulistycznego, może coś zaradzi nawet jesli zez jest niewielki. Przy takiej nadwzroczności oczko zawsze troche zezuje. Przysłonięte szkiełko zmusza mięśnie chorego oczka do wysiłku dzieki temu zez nie wystepuje.Na pewno nie bedzie mozna tego usunąc laserowo. Lepiej pomysleć o zabiegu puki czas. Pozdrawiam.

Gość Polaris
Witam mija,dziękuję ci za wszystkie cenne rady,26listopada będziemy na wizycie kontrolnej u okulisty to poruszę również temat tego zabiegu:)

Gość Monikaso
Mija mam pytanie do Ciebie .Okulista stwierdził u mnie astygmatyzm i każe nosic okulary na dal: OP:-0,5/-0,5/110 OL-0,5.Zawsze dobrze widzialam z daleka a teraz obraz mi sie czasami zamazuje.Jakie szkła mam nosić plusy czy minusy?Jakie szkla wybrac plastiki czy szklane,antyrefleks?Ile kosztuje szkło z cylindrem -0,5 ?Proszę o odpowiedż

Gość kg___
Witajcie.... odczuwałam lekkie zezowanie juz kilka lat temu..jednak ustepowalo, z czasem znow sie pojawialo i tak wkolko... w roznych odstepach czasowych. Misieac temu bylam u okulisty bo juz mnie bolało to lewe oko na ktore zezuje i pogorszyl mi sie wzrok... Okazalo sie, ze mam astygmatyzm. Mam 24 lata. Jestem foto-modelką, i mam coraz bardziej na zdjeciach widoczny zez lewego oka :( ... dostalam okulary ze szkłąmi cylindrycznymi. Czekam na ich odbiór. Boli mnie oko i słabiej widzę...to moje pierwsze okulary w zyciu. Czy jest mozliwosc skorygowania tej wady pomijajac opcje okularów??? A kolezanko wyzej... ja za swoje cylindry z antyrefleksem zapłaciłam 220zł. Sa rowniez za 190 jak i drozsze, ponad 300 zł.... to zalezy od ilosci antyrefleksu... optyk Ci wszystko powinien wyjasnić. Nie zdawałam sobie sprawy, z powaznej wagi mojego wzroku :(

Gość problem soczewek
mam dwie recepty przed soba jedna to OP 1,75, cylinder -0,25 os 80 OL 1.75, -0,25, 150 os druga podaje mi os dla prawego 25 zas lewego 170 czy jezeli pierwsza recepta jest nieprawidlowa zas druga prawidlowa to uzywajac pierwszej recepty bede zle widziala przez okulary?