Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cala prawdaaaaa

tarczyca

Polecane posty

Gość cala prawdaaaaa

mampytanie!!mam24 lata i wiem ze mam niedoczynnosc tarczycy jednak od 7 lat zaprzestałam przyjmowania leku(JODID100)ze wzgledu na szybkie przybieranie wagi teraz jednak idze znacznie powiekszajace sie wole stałam sie nerwowa i ospała czesto odczówam kołatanie serca czy jezeli rozpoczne znowu leczenie czy nadal bede tyc? dodam ze ciezko utrzymac mi stała wage ciał i juz nie wiem co robic

Gość cala prawdaaaaa
prosze o jakas porade

Gość kwik kwik
ja niestety ci nie pomoge nie mam tej choroby

Gość ...................ponawiacz.
tyłaś po jodzie?? dziwne:O

Gość kwik kwik
tak tyłam i to bardzo dlatego zaprzestałam go prezyjmowac

Gość cala prawdaaaaa
leczenie przerwałam sama bo to tycie doprawadzało mnie do szałau a i tak teraz nie moge schudnac

Gość cala prawdaaaaa
nikt wiecej nic nie wie o tej chorobie?

powiem ci tak ze bardzo głupio zrobiłaś to co sie z toba dziej ze jest skutkiem zwolnienia metabloizmu u ciebie w oragniznmie bedziesz stawała sie ospała powolna Niedoczynność tarczycy rozwija się powoli i w sposób dyskretny, a jej początkowe objawy są niecharakterystyczne. Pacjenci skarżą się na senność, uczucie osłabienia oraz uczucie zimna (nawet podczas upałów), obrzmienie twarzy, powiek i rąk związane z gromadzeniem się w przestrzeniach międzykomórkowych tkanek substancji podobnych do śluzu (dlatego też często niedoczynność tarczycy nazywana jest obrzękiem śluzowatym), spowolnienie ruchowe, zmianę barwy głosu na bardziej szorstką, sztywność stawów i mięśni oraz zaparcia. Apetyt ulega zmniejszeniu, ale chorzy nie chudną – wręcz przeciwnie – masa ciała ulega wzrostowi. Skóra staje się sucha, łuszcząca. Zmiany dotykają również włosów, które stają się rzadkie, suche, matowe i łamliwe. Niedobór hormonów tarczycy odbija się także niekorzystnie na pracy serca, powodując zwolnienie akcji serca, a towarzyszące zaburzenia lipidowe wpływają na przyspieszenie rozwoju miażdżycy i wystąpienie objawów choroby wieńcowej. Czasem dochodzi do gromadzenia się płynu w worku osierdziowym, w opłucnej i w jamie otrzewnowej. Pacjenci z niedoczynnością tarczycy odczuwają również wyraźne zmniejszenie się zdolności do koncentracji oraz upośledzenie pamięci. Praca fizyczna lub intelektualna, która wcześniej nie sprawiała choremu żadnej trudności w wykonywaniu, teraz staje się zadaniem ponad jego możliwości i fizyczne (wskutek spowolnienia ruchów), i umysłowe (wskutek osłabienia koncentracji i pamięci). Kobiety zauważają, że miesiączki występują nieregularnie oraz ulegają wydłużeniu. U mężczyzn dochodzi do impotencji. Następstwem ciężkiej i nie leczonej niedoczynności tarczycy jest śpiączka, której towarzyszy znaczne obniżenie temperatury ciała do 24-32 st. C, drgawki i zaburzenia oddychania. Do śpiączki może doprowadzić działanie zimna, zakażenie, uraz lub podanie leków hamujących czynność mózgu.

Gość cala prawdaaaaa
a jak zaczne brac leki czy znowu bede tyc?

nie wiem w sumie w niedoczynności tarczycy sie chudnie chyba wazniejsze hjest twoje zdrowie mozesz umrzec dziewczyno masz 24 lata wypadało by byc troche bardziej odpowiedzialnym, m adrzejszym poza tym mozesz isc na diete lat?/

Gość nerwiczka
a czy wynik TSh mieszcacy sie w gornej granicy normy moze swiadczyc o tarczycy?

Gość szantunia
w niedoczynnosci tarczycy sie tyje w nadczynnosci sie chudnie... ja mam nadczynnosc i chudne i jestem hyper....dlatego sie to wlasnie nazywa za aktywna tarczyca

mam ważne pytanie do osob z tarczyca:jak sobie radzic z uczuciem duszenia w gardle?!do operacji mam jeszcze 2 m-ce(jesli wierzyc lekarzowi ze po.będzie poprawa)i już nie wytrzymuje...wczesniej troche skutkowało ssanie chocby cukierka a teraz już nic,ale co dziwnego,skoro mam tarczyce 3razy przeośnietą!!!!

Gość Będzie_OK
Ja mam pytanie czy mogę brać Metizol gdy mam podrażnioną trzustkę i czy ten Metizol wpływa na podrażnienie tego organu ? proszę o odpowiedź bo wizyta u endokrynologa jest dopiero po wakacjach ;(

Gość lila21
czesc ja miałam operacje na tarczyce we wrześniu od tamtej poey przyjmuje letrox 50 i na początki tyłam i nie potrafiłam tego zgubić próbowałam duzo rzeczy nie jadłam. Wkoncu się zdenerwowałam, i rzuciłam te tabletki ale, po tygodniu zaczęło mnie coś tak jakby szczypać i od nowa biorę ale teraz dużo ćwicze i dieta aby utrzymać wagę, poniewaz po odrzuceniu tych tabletek schudłam .

Szczera dziewczyna - przeczytałam twoj wpis i zastanowiło mnie to bo sama siebie zauważyłam niektóre z tych objawów. Dotąd myślałam, że jestem meteopatką, prawie codziennie czuję się "nie do życia", bardzo często jestem zmęczona nawet gdy nic wielkiego nie robię, mam trudności z koncentracją od wielu już lat, ciężko mi skupić uwagę na dłużej, czasem zawroty glowy i odwieczna senność. Myślisz, że powinnam zrobić jakieś badania? Dodam, że nidługo przeprowadzam się nad morze - do Trójmiasta bo tam czuje się fizycznie o niebo lepiej! ???????????

Gość lila21
zrób badania krwi, na tsh, a poźniej z tymi wynikami idź do endokrynologa

witam:)Jakies 4 tyg, temu bylam u lekarza rodzinnego i wyslal mnie na badanie TSH ,wynik 0,oo5 praktycznie zero hormonu.Pan doktor dal mi skierowanie do endokrynologa gdzie trafilam w niespelna tydzien. Specjalista zrobil mi usg i mam bardzo wysoka nadczynnosc .Przepisal mi leki Thiamazole Marck 20mg 2 razy po 1i propranolol WZF 10 mg biore 3 razy po 1. Zaowazylam poprawe (albo mi sie tak wydaje,znajomi mowia ze tez to zaowazyli)Obiawy sie zmiejszyly.Czy moze ktos mi powiedziec czy w tak krotkim czasie moze byc poprawa(lecze sie 3 tyg)?

Gość gogo24
Oczywiście, że tak może być Ja mam nadczynność tarczycy też mam te leki co Ty ale Thiamazol mam 1 raz dziennie a Propranolol mam nawet do 80mg i tak stosuje dziwne jest to że trochę czuje się lepiej ale kołatanie serca mam mniejsze ale mam a stosuje 3 tydz. źle zaczęłam dawkować bo zaczęłam już od 60 mg a powinnam od 40mg ale stosuje ta samą - 60mg. zobaczy się, Pozdrawiam Was:) Zdrowia:)