Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość syndi

tabletki anykoncepcyjne SYNDI 35 ..pomóżcie!

Polecane posty

Gość syndi

Komu tak naprawdę pomogły na cere?? Ja mam trądzik głównie na brodzie( tam takie bolące podskórne pryszcze, mniejsze na policzkach no i tluuuuuuuusta cera, włosy wypadają i sie przetłuszczają) biore teraz YASMIN na poczatku pomogly a teraz po ponad pol roku tradzik wrocil:( dlaczego tak sie dzieje??? czy jak zaczne brac SYNDI to tradzik sie nie nasili??? bardzi sie tego boje.. chcialabym zaczac normalnie funkcjonowac..w zasadzie wychodze z domu w tedy kiedy musze:((( PROSZE O ODP!

Gość syndi
????

Gość tradzik
hej ososbiscie nigdy nie slyszalam zeby tabletki pomagaly na tradzik ciekawe raczej slyszalam ze po tabletkach mozna dostac wypryskow ogolnie sama nie mam super cery ale do tej pory uzywam toniku z garnier niebieskiego lub maseczz midem z avonu polecam zmiana tabletek chyba nie pomoze na unikniecie tradziku

Gość tradzik
albo kup aobie w aptece jakies tabletki na wzmocnienie wlosow i poprawe cery lepsze

Gość tradzik
ok o tym nie wiedzialam ale jestes pewna ze to najlepszy sposob na tradzik chyba nie

Gość syndi
nie jestem pewna.. dlatego tu pisze.. ale tak czy inaczej biore tabletki anty ktore przestaly dzialac.. i chcialaby aby wypowiedzialy sie osoby ktorym syndi uratowala cere.. mi juz rece opadaja...

prponuje isc do dermatologa zeby dal Ci lek na tradzik to sie skutecznie wyleczysz, tabletki pomoga ale nie na stale - przynajmniej tak bylo w moim przypadku

Gość syndi
ale przestaly Ci pomagac jak odstawilas czy w czasie brania??? jakie bralas???

Gość syndi
?? wypowie się ktoś jeszcze?

Gość syndi
nikt ich nie używa..:(?

Gość ja używam
a jakie masz wyniki badań hormonalnych ? testosteron, estradiol, prolaktyna ? czy trądzik u ciebie rzeczywiście ma podłoże hormonalne, robiłaś badania?

Gość ja używam
zrób badania, a dodatkowo wybierz się do dermatologa, same tabl. nie pomogą, zwykle równolegle leczy się trądzik antybiotykami zewnętrznie do pielęgnacji cery polecam ci serię effaclar z la roche posay, u mnie zdziałała cuda

Gość syndi
leczyłam sie u dermatologa..pomagało chwilowo... myślę ze mam trądzik na podłozy hormonalnym bo wychodzą mi pryszcze takie bolące na brodzie i czole głownie.. + tlusta cera.. i dodam ze mam lekki hirsutyzm( owlosienie ciała) wiec mam zaburzenia hormonalne.. effaclar pomagal mi jak bylam mloda.. teraz probowalam i nie pomogl... nie wiem czy zmieniac nia Syndi ( odpowiednik Diane) czy nie.. doradzcie!

Gość truskaweczkaa
Hej :) I Syndi, i Diane, i Yasmin, są tabletkami o działaniu antyandronogennym, czyli na to, co wywyołuje trądzik hormonalny (blokują działanie androgenów-męskich hormonów). Ale czy na pewno pomogą, trudno powiedzieć. Lekarze powszechnie zapisują diane lub syndi, a z tego co wiem, nie każdemu te tabletki pomogą, mogą nawet zaszkodzić ;/ Ja mam takie problemy, brałam Diane 9 miesięcy (ma takie same skladniki jak syndi!!!) i pomogło trochę, ale bardziej leczenie u dermatologa. Teraz biorę Yasmin, są lagodniejsze, żeby utrzymać efekt. Powiem ci szczerze, Syndi mają silne składniki, jest ryzyko, że może byc gorzej. Poczytaj topiki na tym forum, (dotyczące diane-35 to naprawdę ten sam lek). wydaje mi się, że powinnaś iść do dobrego ginekologa, a najlepiej ginekologa-endokrynologa. skoro masz hirsutyzm, to zapewne wynik zaburzeń hormonalnych, które trzeba leczyć. Wiem cos o tym, bo mam tak samo. Jeśli masz jeszcze jakieś pytnia, to chętnie pomogę :)

Gość syndi
Dziękuje truskaweczko za odp:) hmm ja przed YASMIN bralam JEANNINE i naprawde pomogly..cere mialam w zasadzie bez syfkow przetluszczanie tez mniejsze..no ale wlosy strasznie wypadaly.. czy JEANINE ma podbny sklad do diane/syndi? ja napradwe juz nie daje rady.. mi sie wydaje ze wlasnie te YSAMIN maja za mala dawke hormonow jak na mnie.. prosze zeby sie jeszcze ktos wypowiedzial..

Gość truskaweczkaa
masz rację, Yasmin ma słabsze działanie niż Diane czy Jeanine. Ja właśnie biorę teraz Yasmin, żeby utrzymać efekt Diany. Bo widzisz, to jest tak, że dopóki bierzesz tabletki, jest ok, a po odstawieniu, trądzik i inne objawy moga wrócić ;/ wypadanie włosów spowodowane jest tym samym, co trądzik, tłuste włosy i cera, niestety.

Gość syndi
dziwnie bo mi wypadaly wlosy podczas brania jeannine a na cere bardzo pomogly:( musze odstawic koniecznie te YASMIN.:( nie wiem co sie dzieje..pory strasznie sie otworzyly.. na brodzie takie wielkke bolace podskorne gule;( mam dosyc z domu nie wychodze..ciagle placze.:( mam nadzieje ze ta syndi pomoze;(:(:(:(

Gość truskaweczkaa
wiesz, każde tabletki mają jakieś skutki uboczne, na każdą dziewczynę jakos inaczej mogą działać. Ale powiedz, czy ty sama tak sobie tabletki dobierasz? Szczerze, najlepiej poradź się dobrego ginekolga, i do dermatologa-poleconego, sprawdzonego, też się wybierz. Bo wiem ze swojego doświadczenia, że najlepiej połączyć leczenia :)

Gość syndi
chodzę do ginekologa-endokrynologa ... po jakim okresie czasu tabletki zaczely dzialac:(?? chciałabym do sylwestra mieć ładna buzke;(

Gość syndi
???

Gość truskaweczkaa
powiem tak, nie jestem pewna, czy mi akurat pomogły tabletki. Być może trochę, ale uwierz, miałam buzię w tak zlym stanie, że do teraz mam ślady i blizny ;/ dermatolog zapisał mi antybiotyk Aknemycin Plus. On pomógł na pewno. A tabletki biorę, bo muszę - mam PCO. Ale mojej koleżance Diana pomogła... więc chyba nie ma reguły. Tyle że, skoro brałaś już tabletki inne a poprawa była na krótko, to może znaczyć, że tobie nie są wskazane. Na trądzik ponoć bardzo dobrze robi maseczka z cebuli-jest taki topik na tym forum, dziewczyny bardzo polecają :) Idź jeszcze raz do dermatologa, bo generalnie zasada jest taka, że tabletki pomagają dopóki je bierzesz, a dermatolog pomaga na dłużej. zapytaj o taki lek Izotek-drogi, ale bardzo skuteczny :)

Gość syndi
hmm mi najbardziej dokucza swiecenie sie cery.. a pryszcze mam tak jak mowilam na brodzie głownie wiec to jest chyba spowodowane zaburzeniami hormonalnymi.... nie wiem co robic.. zmieniac czy nie... :( albo wrocic do Jeannine ale włosy wypadaly..ehhhhhhhhhhhhhhhhhh wypowie sie ktos jeszcze?

Gość ja używam
ciągle piszesz "chyba mam zaburzenia hormonalne", nie napisałaś również, czy robiłaś badania i jakie masz wyniki, co za lekarz ci przepisał te tabletki bez badań? Jeżeli nie zrobiłaś badań hormonalnych to nie możesz wiedzieć jaka jest u ciebie przyczyna trądziku, bez tego leczenie nie ma sensu. Jeszcze raz zapytam czy robiłaś badania poziomu testosteronu, estradiolu i prolaktyny oraz usg, są to podstawowe badania jakie się robi przy podejrzewaniu trądziku na tle hormonalnym. Jak nie masz tych badań to nici z leczenia, a tabletki typu Diane mogą ci poważnie zaszkodzić. Ja bym nigdy się nie zdecydowała na leczenie bez badań, NFZ ich nie refunduje, trzeba zapłacić, ale chyba nie warto oszczędzać na zdrowiu.

Gość truskaweczkaa
no właśnie, zgadzam się z Ja używam... tabletki mogą poważnie zaszkodzić, a czy pomogą na trądzik, pewności nie ma!!! Nie jestem pewna, czy to dobry lekarz, który tak ciągle zmienia ci tabletki. Jeśli masz zaburzenia hormonalne, to trzeba je zdiagnozować, a potem leczyć. Zmień ginekologa :) bo jeśli to nie jest trądzik hormonalny, to tabletki nie pomogą, a nawet może byc tak,że całkiem ci rozlegują i będzie tylko gorzej ;/ musisz miec pewność, że to wina hormonów.

Gość Angelles
Oczywiście, że tabletki pomagają na cerę. Mało tego kiedyś Diane a teraz Syndi mają działanie antykoncepcyjne ale są również zarejestrowane jako lek na cerę. I to silny lek bo sa dostępne na receptę. Ja brałam parę lat temu diane i pomogły mi a cerę miałam straszną. Najgorsze były guzy z ropą. Efekty widoczne były po ok 5 miesiącach. Raczej bez efektów ubocznych na początku tylko bolesność piersi. Później po ok 3 latach zaczęłam brać Syndi - to nowsza wersja Diane bo znowu pojawił się trądzik. Tym razem efekty już po ok 2 - 3 miesiącach. Teraz cerę mam idealną. Włosy się nie przetłuszczają i paznokcie są silniejsze. Miesiączki niebolesne trwają ok 3 - 4 dni. Także jestem bardzo zadowolona. Problem jest taki, że Syndi można brać max przez ok 9 miesięcy, ten okres mi się kończy więc będę musiała je zmienić na coś lżejszego. Mam nadzieję, że problemy z cerą mimo zmiany tabletek nie wrócą.