Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama 14 miesięcznej dziewczynk

skąd ta niechęć do łyżeczki ?

Polecane posty

Nie mam pojęcie, co się stało mojej córce. Ma 14 miesięcy i od ok. 2 miesięcy nie chce jeść z łyżeczki. Na początku nie przejmowałam się tym, bo jeszcze trochę jadła, ale od 2 tygodni karmienie jest koszmarem. Dotychczas rano zjadała ok. 200 ml kaszki łyżeczką, teraz ok. 60-80 ml i już płacze i odpycha łyżeczkę. Jest głodna, bo popłakuje, aż nie dostanie butelki mleka, ale kaszki nie chce jeść. A kiedyś lubiła kaszki bardziej od mleka :( Obiad - kolejny koszmar - zjada ok. 3-5 łyżeczek i nie da sobie wcisnąć więcej. Nie ma znaczenia, czy podaję robioną zupkę, czy "dorosłe" jedzenie czy kupną zupkę słoikową. Znowu po 20 minutach męki kończy się na mleku Owoce, deser, jogurt - przez 20 minut jestem w stanie wcisnąć jej max. do 10 łyżeczek :o a kiedyś kupny deser wcinała cały w 5 minut. Świeże owoce też jadła, a teraz nie chce zaczynam się martwić, bo wg mnie 14 miesięczne dziecko powinno jeść coś więcej niż mleko. Czasem uda mi się jej dać trochę bułki z masłem, bo z białym serem i wędliną nie chce jeść. Byłam z tym u lekarza, ale pediatra powiedział, że córka wygląda jak okaz zdrowia, że pewnie trafiłam na niejadka i takie bla bla bla :o Czy któraś tak miała ze swoim dzieckiem ? Od czego to może być ? Wykluczam ząbkowanie, bo nie widzę żadnych zmian nadziąsłach. Jak nakarmić takiego niejadka ?

dodam, że nie dokarmiam między posiłkami i dodatkowo zmniejszyłam ilość podawanych napojów. Próbowałam przegłodzić i nie dawać mleka po tych kilku łyżeczkach zupy czy kaszki, ale bez rezultatu.

spróbuj podac jej świeże owoce do ręki. moje dziecko jeszcze przed rozkiem uwielbiało jeść kawałki owoców,odgryzając sobie. najlepiej banan,jabłko. a mała nie chudnie? ważne, że pije mleko i wode.

Witam. Mój synek tak sie zachowywał jak miał zapalenie jamy ustnej, o którym jeszcze nie wiedzieliśmy.

daj jej moze druga lyzeczke do raczki niech sobie grzebie w tej zupce czy deserku a ty ja karm albo przerzuccie sie na widelczyk zupek sie nie da tak podac ale banana nabijesz

to zapalenie jamy ustnej moze byc ale mala nie je od 2 mies z lyzeczki no a tak dlugo to by sie chyba nie robilo

dzięki dziewczyny 🌻 pleśniawek nie ma próbowałam dać jej osobną miseczkę z jedzeniem i łyżeczkę, ale córka była tak zajęta zgnataniem ziemniaków w ręce i upuszczaniem na podłogę zgniecenego jedzenia, że już wcale nie dała się nakarmić a to zapalenie jamy ustnej daje jeszcze akieś objawy poza niechęcią do jedzenia ? i robaki też muszę sprawdzić

gorączki nie ma, mleko pije z apetytemi, tylko jedzenie z łyżeczki jej nie odpowada :o oglądałam jej dziąsła, sprawdzałam palcem, czy nie są napuchnięte, ale wydają się być normalne. Z drugiej strony córka ma tylko 6 zębów, więc może macie racje, może to jednak zęby ?

to moze faktycznie zabki, jesli ma dopiero 6:) Dlatego zamiast z łyżeczki jesc i gryśc woli płynna konsystencje (jak mleczko):)