Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

paula005

ekonomia.!!aaaaaaaaa...... pomocy!!!!!!!!!!!

Polecane posty

znaczenie inwestycjii dla rozwoju gospodarczego kraju.!! referat, nie mam pojecia co najwazniejsze do zamieszczenia w nim z tego tematu???

Gość asddas
Inwestycje - pojawia się kapitał, powstają miejsca pracy, produkuje się towar = wymiana handlowa, eksport.... wzrost PKB

Gość asddas
no i jeszcze wpływy z podatków - inwestycje (podatek od nieruchomości, CIT), pracownicy, kupujący później towary... rozwój regionu... naprawdę sporo tego :) Wiesz,weź sobie np inwestycje o któe tak bardzo starała się polska - samochody, opony.... albo jakąś strefę ekonomiczną :)

widze,ze trafilam na jakiegos eksperta badz ekspertek ;) ja zupelnie zielona jestem w tej dziedzinie wiec jedyne co moge to bazowac na necie ;/ dlatego pytam zebym chociaz miala sie zego mniej wiecej trzymac.

Gość asddas
albo inwestycje i ich wpływ na miasto/region/kraj :)

Gość wiele drog
paula005 ---a po co ci te wiadomosci? Nie studiujesz chyba na AE?

Gość asddas
masz kilka mądrych zdań ;) ezpośrednie inwestycje zagraniczne były niezwykle ważne dla umocnienia się przedsiębiorstw i zapewnienia gospodarkom krajów Europy Wschodniej wpływu na całą Unię Europejską. W czasach globalizacji firmy mogą budować fabryki i sprzedawać swoje produkty praktycznie na całym świecie. W ten sposób nie tylko wprowadzają je na nowe rynki, ale i obniżają koszty wytwarzania. Kraje, które przyciągają inwestycje, korzystają z nich niezależnie od tego, skąd one pochodzą lub jaką rolę ogrywają na lokalnych rynkach w porównaniu z firmami krajowymi. Inwestycje zagraniczne nie tylko generują dochody, ale i przyczyniają się do bogacenia się nowych państw członkowskich. I chociaż podmioty zagraniczne często kierują się niskimi kosztami pracy, to nadal płacą wyższe wynagrodzenia niż ich krajowa konkurencja. Lokalne gospodarki korzystają z zastrzyku konkurencji na rynku, którą zwiększa wejście firm zagranicznych. Dzięki mobilności pracowników pomiędzy firmą matką a nowo powstałymi przedsiębiorstwami oraz współpracy między nimi dochodzi również do transferu technologii i wiedzy do firm lokalnych. Nie jest to jednak gra o sumie zerowej. Inwestycje zagraniczne wspierają gospodarki nowych krajów członkowskich, ale nie są bez znaczenia dla gospodarek państw „15”. Podział produkcji na krajową i zagraniczną daje możliwość ograniczenia kosztów i ekspansji na nowe rynki. Daje to gwarancję, że inwestycje w nowych państwach członkowskich nie powodują utraty miejsc pracy i dochodów w starej UE. Jest wprost przeciwnie – często takie przeniesienie produkcji nie tylko chroni, ale nawet zwiększa zatrudnienie w kraju pochodzenia, bo przekłada się na rozwój całego przedsiębiorstwa. Właśnie taki podział pracy przez firmy zagraniczne razem z efektem członkostwa w UE leży u podstaw bogacenia się obywateli w nowych krajach członkowskich i silniejszych więzów handlowych pomiędzy tymi państwami a starą Unią. Inwestycje zagraniczne osiągają więc dwa zasadnicze cele: stanowią element integracji nowych krajów z UE i dają bodziec gospodarce w nowej UE.

wiele dróg --> nie nie studiuje na AE!! nie studiuje w ogole bo jestem duzo mlodsza ;p praca nie dla mnie ale tak wyszlo ze sie zobowiazalam napisac. ale to dluga historia nie bede zanudzac ;D w skrocie to ktos prosil zebym po prostru z neta cos wziela i troszke zmienila ale jak juz pisze to zdalo by sie cos lepszwgo ;D

asddas ---> ooooooooo po raz trzeci podziekuje. jestem bardzo wdzieczna naprawde, duzo mi te Twoje "PARE ZDAN" pomoze ;))