Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biolchem

Tabletki dojeltiowe dziwne pytanie

Polecane posty

Gość biolchem

Witam Pytanie mam może dość dziwne, nie byłam pewna gdzie umieścić. Zaczęłam w tym roku biol-chem i mam bardzo 'entuzjastyczną' w tym temacie klasę. Często kłócimy się na różne biologiczno-chemiczne tematy (bez względu jak "nie fajne" może się to wydawać tak już jest w tej klasie :P) Do rzeczy. Dzisiaj przy okazji jakiejś rozmowy z koleżanką padł temat o bisacodylum substancję czynną jak się dowiedziałam w leku dojelitowym, który ponoć stosuje się przed różnymi zabiegami aby jelita opróżnić - inaczej mówiąc - lek przeczyszczający. Koleżanka z którą rozmawiałam miała poważne problemy z bulimią parę lat temu i stwierdziła, że "wie o tym wszystko" I nie wiem w jaki sposób doszło do tematu w którym padło pytanie "Czy zjedzenie czegoś PO ZAŻYCIU środków przeczyszczających ziołowych/dojelitowych zmniejsza efektywność ich działania?" Cały problem w tym, czy taka tabletka działa "przepychając" wszystko co było przed nią zjedzone w dół (mówiąc w przenośni) - tak więc na to co zjedzone potem efekt zmniejszony - czy może zaczyna działać dopiero po określonym czasie podrażniając całą długość jelita i powodując przyspieszony ruch robaczkowy CAŁEJ zawartości jelita bez względu na to czy zjedliśmy jeszcze coś później czy nie.... Są oczywiście dwie strony, każda ma swoje zdanie i każda szuka sposobu żeby tej drugiej udowodnić swoją rację. Jakkolwiek dziwne by to nie było, strasznie mnie to teraz dręczy i będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)

Gość nawet ja to wiem
tabletka działa na CAŁĄ długość jelita, nie ma tabletek, które działają wybiórczo na poszczególne odcinki jelita

Gość biolchem
Czyli rozumiem, że po zażyciu tabletek można coś zjeść i to nie osłabia ich efektu tak? Potrzebuję odpowiedzi dokładnie na pytanie, dowodu, że mam rację i jej pokażę :P

Gość nawet ja to wiem
tak dokładnie, działanie bisacodylu rozpoczyna się po ok 8 h, więc wszystko co zostało zjedzone w ciągu 8 h po przyjęciu tabl., również zostanie wydalone