Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kijaki

Twardnięcie brzucha w 18tc, czy to normalne?

Polecane posty

Od czasu do czasu czuję jak mi brzuch twardnieje,nie trwa to długo,ale wyczuwam tak jakby kulkę,ale bardzo nisko,prawie przy kosci łonowej i kiedy jej dotknę to boli. Niewiem czy mam się niepokoić,to moja pierwsza ciąża,nie należy do łatwych,biorę duphaston

Gość Młoda____
18 tc.. Hmm.. brzuszek kochanieńka Ci rośnie i zaczynasz bardziej dzidzie odczuwać:) Łożysko z maleństwem rozpycha Ci to i owo. Nic się nie martw, jeśli do tej pory na usg wszystko było dobrze:)

Rośnie mi czuję jak sie rusza,ale strasznie mnie wystraszyła ta kulka:( Czyli to normalne ,ze czasem tam sie uwypukla? Na ostatnim badaniu było wszystko ok,ale to było 3 tygodnie temu

Gość Młoda____
Wg mnie normalne. Jak dobrze pamiętam sama miałam taki dopiero trochę powiększony brzuch a na dole tak jakby bardziej to było wyczuwalne i nie cały brzuch tylko no dosłownie tak jakby sam domek dzidziusia było czuć. Nie wiem jak to wyjaśnić ale podejrzewam że to to samo, czyli wszystko w porządku

Gość dobrarada......
lepiej wez no-spe i odpoczywaj, bo to moga byc skurcze macicy a ona jeszcze nie powinna pracowac,. Na najblizszej wizycie powiedz o tym ginowi. bedzie oki

Gość madmad
zgłoś to jak najszybciej lekarzowi, mnie też zaczęły się skurcze w 18 tc, a to nie jest normalne. w efekcie skróciła mi się szyjka macicy, mam założony pessar, biorę fenoterol, i na dodatek muszę leżeć. nie chcę straszyć, ale lepiej dmuchać na zimne i sprawdzić u gina czy wszystko jest

Gość madmad
czy wszystko jest w porządku.

Gość jak dla mnie
to nie jest normalne i grozi przedwczesnym porodem.Ja też mialam takie skurcze macicy i brałam fenoterol i isoptin.Powiedz to lekarzowi jak najszybciej.

Gość vinlly
ale masz skurcze??? ja jestem w 19 tyg ciazy.. i tez jak leze na dole mam taka kulke wczoraj mialam robione usg- wszystko..ok i tez ta kulka jest twarda..lekarz pow,ze mam bardzo dobre miesnie brzucha... co jest plusem bo nie bede miala rozstepow...brzuszek nie duzy i szybciutko sie wchlonie po porodzie.. mysle ze masz podobnioe jesli tanczylas lub uprawialas jakis sport chocby codzienne brzuszki( systematycznie) przed porodem:)

Mam lekkie skurcze,ale rzadko,ten ból w okolicy kości łonowej mnie niepokoi,w zasadzie,teraz za każdym razem jak się tam dotknę to czuję tą twardą kulke,no i pobolewa. A brzuch też mam mały,prawie go nie widać

Właśnie się boje porodu przedwczesnego,bo wiem,ze mi grozi. Mam w macicy przegrodę,od samego początku biorę duphaston,nic mi wcześniej dolegało,a teraz jak dziecko rośnie,cały czas je czuję to coś takiego sie dzieje:(

Gość vinlly
Jestes juz w 18 tyg- spokojnie po 16 tyg rzyko poronienia znacznie spada bedzie dobrze:) zobaczysz:) a czujesz ruchy dziecka??? Kedy maszw izyte kontrolna u gina??? bo on zawsze na badaniu powinien Cie rozebrac i obejrzec szyjke macicy... czy nie jest skrócona.. bada Cie?

Czuje ruchy już od tygodnia,na początku delikatne,ale teraz już coraz mocniejsze:) Wizyty mam co 2 tygodnie,przeważnie co miesiąć mam usg,kolejna w środę.

Gość vinlly
To spokojnie powiedz o swoich dolegliwosciach ginowi i niech Cie zbada oceni dlugosc szyjki macicy:) głowka do góry dzidziusiowi wygodnie w "tym domku";) bierzesz jeszcze Duphaston>>>????

Tak,biorę po 1 tabletce dziennie. Dzięki za słowa otuchy:)

Gość vinlly
Ja tez biore mam jeszcze 5 tabletek lekarz kazal mi skonczyc to opakowanie i juz nie brac... ale zaczynalam od 3 tabl dziennie... od 8 tyg bo plamilam:( a ty???

ja nie plamiłam,ale ze względu na przegrodę w macicy i wcześniejsze poronienie,kazał mi brać od początku ciąży. Już się lepiej czuje,nie mam już tej kulki:) Muszę wytrzymać do środy.

Gość gość
Takie rzeczy powinnaś od razu konsultować z lekarzem . Normalne są Skurcze Braxtona-Hicksa, ale one pojawiają się po 20 tc.

Gość gość
Ja skurcze miałam już od 14t.c i były to skurcze bezbolesne, trwające po kilkanaście sekund do kilku w ciągu dnia. Lekarz powiedział że to że teoretycznie trening macicy pojawia się po 20 t.c to jak zwykle tylko teoria natomiast ich występowanie na kilka tygodni wcześniej też jest normalne. Miałam robione USG, badanie długości szyjki dla pewności a skurcze towarzyszyły mi prawie przez całą ciążę. Obecnie jestem w 32t.c i nadal je mam, tak samo intensywne a wszystko jest ok , dzidzia wysoko, szyjka długa .