Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jabłoń za oknem

EGZYSTENCJALNIE...

Polecane posty

Gość jabłoń za oknem

Może nie od razu popłyniemy w rozmowę- będę wtedy podnosić czasem temat/// Egzystencjalnie- rozmowy o sensie życia, umieraniu, narodzinach.... Jak się czujesz z tym, że każdy kiedyś umrze? ...że za 250-300 lat nikt już nie będzie o Tobie pamiętał?...

Gość jabłoń za oknem
Kiedy patrzysz na śpiące dziecko- nie myślisz o tym, że ono też sie zestarzeje, że tyle trudnych chwil je czeka, że nie wiadomo czy dożyje jutra?... Dla mnie te tematy są strasznie trudne, dolkujące ale dlatego własnie chciałbym je z kims "przetrawic"..

Gość salamandrrra
dlaczego dołujące? Przemijanie Cię dołuje?

Myślę. Boję się, że w przyszłości będą takie same jak ja, że popełnią masę błędów, że życie je przytłoczy. Myślę o tym codziennie. Kiedy mnie przytulają, kiedy się śmieją, kiedy kładę je spać, kiedy patrzę jak śpią. Staram się uchronić, ale nie zrobię tego dostatecznie dobrze, wiem to, bo świat ma tyle pokus, jest taki... przesiąknięty naiwnością i złem, że po prostu mi się nie uda. Mogę mieć tylko nadzieję, że same z wiekiem zrozumieją, że będą postępowały zgodnie z własnym sumieniem, z własnym \"ja\".

Gość jabłoń za oknem
tak, dołuje mnie to, że przemijamy, żadna chwila sie juz nie zdarzy, nie powroca ludzie, ktorzy odeszli, ze my tez kiedys odejdziemy... wierze ze "tam" jest drugie zycie ale smierc mnie przeraza.... was nie?

Tak. Żadna chwila, sekunda, minuta się nie powtórzy, żadne zdarzenie nie ma prawa się powtórzyć, ono było i trzeba było dobrze wykorzystać, żeby później nie żałować, dlatego staram się to robić, z każdą sekundą, z każdą chwilą.

Gość jabłoń za oknem
wlasnie... boje sie ze jak bede miec dzieci to umre ze strachu o nie po prostu. jestem osoba ktora lubi miec wszystko hmm "na oku" nie tyle kontrolowac, co spac spokojnie wiedzac ze wszystko jest ok... czasem lapia mnie te mysli... ze po co to wsystko? jestesmy tylko pyłem... a tak sie staramy, tak zabiegamy, tak klocimy o chocby kazda zlotowke...

Gość jabłoń za oknem
ja tez oczywiscie staram sie wykorzystywac ten czas jak najlepiej... ale chwilami sie zatrzymuje i mysle- po co sie tak staram?... a jesli to wszystko na nic? po co maluje usta? czy to ma jakis sens? czy to cos zmienia? ...

Trzeba się przyzwyczaić, że nasze życie to nieustanna walka o lepsze jutro, o tą złotówkę, o uśmiech dziecka, o wymarzoną podróż, o pracę, o wszystko i dopóki ta nasza metka z napisem \"rodzisz się z wyrokiem śmierci\" się nie spełni, korzystajmy z tego co mamy.

Gość jabłoń za oknem
żeby nie było- jestem raczej optymistka.. mimo tego wszystkiego co sie zdarzylo. ale mysle tez czesto bardzo powaznie i realistycznie o zyciu..

Gość salamandrrra
mnie nie. Czas nigdy nie był moim wrogiem. Tu zawsze jest coś za coś. Oddajesz życiu świeżość ciała - zyskujesz zrozumienie, doświadczenie...

Dla samych siebie. A czy zmieni? jak nie pomalujesz, to się nie dowiesz ;) Po co to wszystko? A no właśnie, po to, żeby zapamiętać nasze życie, jako księgę pełną historii, nie dla przyszłych pokoleń, tylko dla nas samych.

Gość jabłoń za oknem
lecę teraz zrobic obiad..... wróce...