Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość boliiii

ból zęba

Polecane posty

Gość boliiii

jak długo przy kanałowym leczeniu boli ząb,przy zatruwaniu?

Gość boliiii
boli mnie juz drugi dzień,nie wiem czy tak ma byc i czy to normalne :(

Gość normaln_e
normalne.moze i tydzien pobolewac

Gość boliiii
on nie pobolewa,a boli,nie pomagają za bardzo tabletki.... do tego jest mała opuchlizna

Gość normaln_e
a gdzie masz tą opuchliznę? wokól zęba czy puchniesz na twarzy? jak wygląda dziąło wokół?

Gość boliiii
opuchlizna jest obok dziąsła obok tego zęba,tak jakby na podniebieniu. dziąsło nie jest opuchnięte. boli jak dotykam,nie mogę zacisnąc szczęki

Gość normaln_e
jeszcze raz - zatruwany mialas 2 dni, dziąsło tuz przy samym zebe opuchniete/zaczerwienione nie jest ; obrzek/opuchlizna jest na wysokosci tego zeba na podniebieniu, nie mozesz nim gryzc bo bli ; czy masz wrazenie jakby zab byl troszke wysadzony z zebodolu(wzgledem pozostalych zebow?

Gość boliiii
tak,zatruwany był wczoraj,nie mogę normalnie zacisnąc szczęki,nawet delikatnie bo wtedy bardzo boli,mam takie wrażenie

Gość normaln_e
a informacje co do lokalizacji obrzeku :) ? od kiedy go masz?

Gość boliiii
dzisiaj rano zauwazylam,obok dziąsła na podniebieniu,boli jak dotykam,nie wiem czy to przez tego zęba

Gość listopadowaaaa
gdy maiałam leczonego zęba kanałowo to lekarka uprzedziła mnie że późzniej może bolec. ale jak ból będzie nie do zniesienia mam się niezwłocznie do niej zgłosic!!!!!! u mnie obyło się bez żadnego bólu, gdy puściło już znieczulenie. Radzę ci więc idź jeszcze raz do lekarza.

Gość listopadowaaaa
acha, przytpominam sobie że mówiła taż, że w razie czego mam sobie sama wyjąc opatrunek z zęba. Później oczywiście do niej pzryjśc.

Gość normaln_e
coz - na moje ucho to ci sie ropien moze formowac - na pewno, nie powiem bo nie zobacze ;) tzn mialas ztan zapalny miazgi - lekarz ci zab otworzyl i zalozyl trucizne zeby moc leczyc zab kanalowo jak sie miazga umartwi do konca- miazga sie umartwia ale byla juz w dosc silnym stanie zapalnym zanim poszlas do lekarza. zapalenie rozprzestrzenia sie teraz wokol zeba. przydalby ci sie antybiotyk - wystarczy pencylina np duomox 750 mg co 12h jak nie jestes uczulona , ale nie jest wykluczone ze ten robien trzeba bedzie naciac jesli sie uformuje - na razie ropy tam jeszcze nie ma - boli cie bo ropa odwarstwia ci okostna jesli jest tak jak mysle.Jesli mozesz zobaczyc stomatologa w miare szybko, polecam; jesli nie chociaz ten antybiotyk i potem jak najszybciej stomatolog ; tyle co mi sie wydaje co do podniebienia. zab cie boli przy nagryzaniu bo w st zap jest cale "zawiesznie zeba" draznione dodatowo chemicznie przez "trucizne" - to juz jest niestety w[pisane w "przyjemnosc: tego leczenia

Gość boliiii
mozliwe,troszkę zaniedbałam tego zęba.... czy wyjęcie tej trutki pomoże? nie wiem kiedy dam radę spotkac się ze stomatologiem,jest tera weekend

Gość normaln_e
wydlubanie przyniesie Ci ulge co do bólu samoistnego tan bez dotykania okolicy - polecam juz teraz:)

Gość normaln_e
boli cie bo obumierajaca miazga brzeknie i uciska na nerwy ; jak wydlubiesz opatrunek to "odkorkujesz " jak butelke coli

Gość boliiii
a czy długo mogę chodzic bez tej trutki? chyba dopiero po weekendzie bede mogla wybrac sie do dentysty

zawsze jak boli mnie zab to trzymam chlodna/zimna wode w ustach wypluwam itak caly czas.....przynossi ulge

Gość boliiii
ostatnie moje pytanie,czy w takim stanie przyjmą mnie w ambulatorium stomatologicznym??

Gość normaln_e
i slusznie - chlod obkurcza naczynie, zmniejsza doplyw krwi do miazgi troszke zmniejsza obrzek ; doraznie da daje ule -ale nie leczy dlugofalowo :p bez tutki mozesaz chodzic spokojnie , tylko jak wydlubiesz zatkaj sobie dziure kulka waty zeby Ci jedzenie nie wchodzilo... trutka dziala roznie 2-3 tyg zeby sie zab zatrul i lekarz mogl usunac ci martwa miazge w miare bez bolu...natomiast jak przestnie bolec to nie znaczy ze jest ok i nie trzeba dalej tego zeba leczyc - lekarz musi ci usunac miazge i wypelnic kanaly w zebie(na cala dlugosc co nie zawsze jest mozliwe mozesz miec je cieniutkie;bedziesz miala kilka zdj RTG).natomiast leczenie twojego zabka moze zajac ladnych kilka wizyt bo stan zapalny, dopoki sie wygasi bedzie dawal wysiek w lekarz nie bedzie mogl wypelnic kanalow...beda wyzyty pt plikanie kanalow...

Gość normaln_e
przyjac to cie powinni zawsze - wizyta bylaby po: potwierdzenie diagnozy...2.ew antybiotyk

Gość normaln_e
antybiotyk moglby Ci wypisac lekarz rodzinny w ramach NPL...

Gość boliiii
ale chyba pomogłaby ta wizyta tabletki przeciwbólowe słabo działają,i nie mogę tak ciągle ich brac...

Gość normaln_e
sr p/bolowe przy tym co spodziewam sie ze Ci dolega zlagodza ale nie usuna bolu...tak samo pozniej srodki miejscowo znieczulajace beda splabo dzilac w okolicy chorego zeba przy dalszym leczeniu bo sa zasadami a st zapalny powoduje odczyn kwasny wiec leki ci zdysocjuja i beda slabo dzialac....ale to juz niestety urok leczenia zaawansowanych st zaplany ; nie moralizuje ;)

Gość boliiii
zaczęlam leczyc tego zęba pół roku temu,i nie bolał mnie ,nie miałam czasu i tak sobie chodziłam z tą trutką.....

Gość normaln_e
A to ty z trutka chodzilas 0,5 roku ????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość boliiii
noom,chyba tak... zaczęłam wtedy go leczyc kanałowo,nie wiem co było w tym zębie wtedy

Gość normaln_e
O mamo ! musze troszke pomoralizowac Nigdy tak nie rob dziewczyno!

Gość boliiii
teraz już wiem,tak to jest że jak nic nie boli to się nie myśli o zębach :(

Gość leć do dentysty
zaczęło Cię boleć po pół roku od założenia? do ambulatorium leć dziewczyno, jak mozna tak zaniedbać zatrutego dawno zęba :O nie wolno chodzić z trutką dłużej niż to zalecone, bo więcej szkody z trucia niz pożytku