Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pustynna burza to ja

Jak można zdobyć obywatelstwo niemieckie?

Polecane posty

Czy można je uzyskać poprzez zawarcie małżeństwa z Niemcem???

Mozna. Ale obywatelstwo dostanie sie dopiero po 8 latach stalego pobytu w Niemczech i zdaniu egzaminow ze znajomosci Niemiec.

po ośmiu latach??? a nie po trzech?

niemieckie obywatelstwo jest mi potrzebne, bo mam zamiar mieszkać tam już na stałe, moj przyszly maz jest Niemcem

W drodze wyjatku mozesz sie starac o obywatelstwo po 6 latach, ale musisz wtedy mowic plynnie po niemiecku (czyli na ocene bdb) i angazowac sie czynnie w zycie spolecznosci- czyli byc w jakichs organizacjach, dzialac. Po 7 latach mozesz dostac obywatelstwo, jesli zrobisz kurs integracyjny. A po 8 latach juz bez zadnych cyrkow.

Aga, a Ty może jesteś Polką na stałe mieszkającą w Niemczech? Jeśli tak to od dawna tam mieszkasz?

Od 6 lat. I sie zastanawialam, czy robic ten cyrk teraz, czy poczekac jeszcze 2 lata. Poki co nie mam na to czasu, wiec nie zawracam sobie glowy. W sumie po co ci od razu to obywatelstwo? Mi bylo do tej pory niepotrzebne. No, chyba ze chcesz tu podjac prace panstwowa- u urzedzie, szkole...

Gość batalia baxis
w niemczech wystarczy pozwolenie na prace ....

Aga, a nie masz jakichś problemów ze względu na swoje pochodzenie? Boję się tych wszystkich zmian, które mnie czekają...

To zalezy o jakie problemy ci chodzi. Na plaszczyznie czysto ludzkiej, sasiedzkiej itp. nie mam zadnych problemow. Ludzie wiedza, ze jestem z Polski i komu to nie pasuje, to jego sprawa- to tak jak z sympatiami w Polsce. Nigdy nie dogodzisz kazdemu. Ale ogolnie nie narzekam, bo mam przyjaciol- tylko Niemcow. Jesli chodzi o prace, to byly problemy, ale nie ze wzgledu na narodowosc, tylko chodzilo o papiery- uwierzytelnienia dyplomow, liczne tlumaczenia, ciagle jakies cuda, o ktorych nie wiedzialam i dowiadywalam sie za pozno. Teraz pracuje na zastepstwach w szkole i coz... niektorzy uczniowie sa po prostu bezczelni. Czasami zdarzy sie jakis, ktory sfrustrowany wycedzi, ze "jak moze pani uczyc w szkole, skoro mowi pani gorzej od nas". Przykro mi wtedy, ale coz... Nic nie poradze, ze mam akcent. Jestem ciekawa, jak to bedzie z zatrudnieniem po stazu. Byc moze bedzie trudno ze wzgledu na jezyk?????

A jak jest u ciebie? Jak wyobrazasz sobie zycie w Niemczech? Mowisz po niemiecku? Gdzie bys chciala pracowac?