Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malenka...

....witaminy i mineraly - suplementacja ....pytanie....

Polecane posty

Gość malenka...

czy przyjmowanie gotowych preparatow np centrum, czy zdrovit moze wplynac jakos niekorzystnie na nasz organizm, czy mozemy sie np od nich uzaleznic??? pytam bo jestem ostatnio bardzo przemeczona, mam duzo nauki, zycie w biegu, w pozywieniu tez wszystkiego nie dostarczam na pewno

Gość malenka...
ejjj no nie wierze ze nikt nie wie

Gość a jak myślisz
jeżeli przyjmujesz je zgodnie z zaleceniem producenta to nie są szkodliwe, a tak w ogóle to od takich spraw jest odpowiednio wykształcony farmaceuta w aptece, a nie przypadkowe ciołki z forum

Gość witaminy pod postacią
tabletek powinien w uzasadnionych przypadkach przepisywać lekarz.Branie ich bez konsultacji z lekarzem na pewno nie jest mądre.To nie są cukiereczki

czytałem że te nic nie pomaga przelatuje przez organizm lub że jest przez organizm nie tolerowany Na minerały nie mam pomysłu poważniejszego. Z tego co słyszałem to rzeczy typu Centrum to często oszustwo i fajnie wyglądają jedynie w prospekcie a w rzeczywistości tabletki nie zwierają tego co jest na etykiecie. Zdarza mi się, że jak kupie jajka przepiórcze to zjadam ze skorupkami, witaminkę C ponieważ standardowa witamina C jest prawoskrętna (podobno tańsza w produkcji przemysłowej) i jedynie obciąża nam wątrobę bo my potrzebujemy lewoskrętnej. czyli np z cytryny tu masz cały artykuł http://prawda2.info/viewtopic.php?t=4449

Gość to co jest na etykiecie
musi też najdować się wewnątrz opakowania. Nie ma innej możliwości, nikt na rynek nie wypuści preparatu którego skład na etykiecie i skład rzeczywisty nie pokrywają się. Co do witamin i mineralów to ich przyswajalnośc jest różna w zależności od tego czy sa to np siarczany, chlorowodorki czy chelatowane preparaty. Chelatowane są jednymi z lepiej przyswajalnych. Od witamin sie nie uzależnisz. W ogóle preparaty typu centrum można bezpiecznie łykać bo zawaratośc skladników tam jest bardzo mała. Jeśli masz niedobory jakiegoś składnika to na pewno go nie uzupełnią. Np jeśli masz anemie z braku żelaza to preparat typu centrum mozesz wyrzucic do kosza, bo w takim przypadku dawka żelaza jest niewystarczająca.