Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

SYLWIA1992

angielski

Polecane posty

czy mógłby mi ktoś wyjaśnić użycie czasu past simple i past continuous w zdaniach złożonych z użyciem while i when? nie ruzumiem kiedy który czas się wstawia. przykład Mark was running along the road when a police office showed at him. DLACZEGO NIE MOZE TO ZDANIE WYGLĄDAC TAK : Mark runed along the road when a police office was showing at him.

Gość ewqeqwrewqew
Ja ci to wyjasnie jak powiesz czy przezylas juz pierwszy raz?

Gość Angol sangol
otoz tka present simple to jest czas przeszzly np. nie powiesz ja dzisiaj jestem szczesliwa tylko ja dzisiaj bylam szczesliwa, albo nie powuiesz ja gotuje obiad tylko ja gotowalam obiad no i tak to w tym czasie dodaje sie koncowke ed w czasownikach regularnych a w czasownikach nieregularnych wiadomo - z tabelki. No i takie przykladowe zdanie, ja ruchalem zone - I Fucked my wife - a jakbym mial powiedziec w terazniejszym to I fuckint my wife widzisz roznice? Teraz PAst Continous no otoz to jest czas terazniejszy czyli dodajesz koncowke ing np. I cooking ty se tam cos gotujesz czaisz baze? proste nie? albo np. Im buying new trainers - ja se kupuje tera nowe trampki no i gitara gra

Gość do Angol sangol
Te, srangol. Jesteś pewien, półdebilu, że Past Continous jest czasem teraźniejszym?

Gość sadsads
Angol sangol--kurwa ale profesjonalizm-jestes lektorem w szkole jezykowej?

Gość zasadniczo jest tak
ze past continuous to czynnosc ktora zostalaprzerwana inna w czasie past simple. tyle pamietam z zajec, ale ja noga z angielskiego jestem. "show" jest tu chyba uzyte w kontekscie zdemaskowania, złapania? czy sie myle?

Gość zasadniczo jest tak
wtedy by to mialo logiczne uzasadnienie biegal sobie jakis tam czas, czynnosc ciagla i schwytno go/zdemaskowano go (to sierobi raz i tyle :) ).

Gość dsfdsfs
SYLWIA1992--a skad jestes? Moze udziele ci korkow :)

Gość zasadniczo jest tak
to juz rozumiesz? :)

continuous to czas ciągły czyli sytuacja bvyła "ciągła", trwała jakis czas. czas past simple może taką sytuacje przerwac. np. szedł sobie szedł i nagle zobaczył coś He was walking in the park when (kiedy) he saw his girlfriend with aniother boy. jesli dwie czynnośc trwaja jednocześnie, czyli takie ciągłe: He was repairing the car while (podczas gdy) she was cooking dinner. słowko WHILE (podczas gdy) automatycznie implikuje, ze po nim bedzie czynność ciągł. He cut himself while he was chopping wood. (zranil sie podczas gdy rabal drewno) Mozna tez w uproszczeniu powiedziec, ze ciagly to jest taki nasz niedokonany, a past simple bedzie dla czynnosci dokonanych

czas continuous oznacza czynnosć niedokonaną ? która została przerwana czynnością dokonaną simple?

Gość dsfdsfs
wole nie spotykać się z nieznajomymi---ale jestes nieufna podejrzliwa -chcialem pomoc :)

Gość im here
w konstrukcjach gramatycznych z while i when potraktuj czas past continous jak polski przeszly niedokonany a past simple jak przeszly dokonany - to ogromne uproszczenie ale w tym wypadku pomoze tobie zrozumiec problem. mama gotowala obiad gdy przyszedl ojciec mama gotowala - past.cont przyszedl ojciec - past simple. mama gotowala obiad podczas gdy ojciec myl samochod. mama gotowala - past cont. ojciec myl - past cont. mama ugotowala obiad podczas gdy ojciec myl samochod. mama ugotowala - past. simple ojciec myl - past cont. itd....

Gość dsfdsfs
continuous ---przede wszystkim ta czynnosc trwala jakis czas was going-szli (np 2 godziny) -przedzial na osi czasu went-poszli poszli np o 7 -punkt na osi czasu

Gość zasadniczo jest tak
mam nadzieje, ze ci to pomoglo. Tekst jak tekst, ale ten prosty rysunek mowi wsio ;) Ta druga czynnosc niekoneicznie musi przerywac ta pierwsza (ciagla), ale czestouzyw sie tego wlasnie w tym kontekscie.

Gość wewqewq
SYLWIA1992---masz juz plany na sylwestra? Moze spedzimy go razem :)

do Sylwestra jeszcze sporo czasu, nie mysłałam jeszcze o nim, na razie musze się uczyć, dopiero ok 15 grudnia zaczne myśleć o sylwestrze

czyli jeśli w zdaniu jest ........ when....... to po when zawsze stosujemy czas past simple a gdy jest ......while ..... to po while używamy past continuous? czy nie zawsze?