Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

biała orchidea

ARCHITEKT - co sądzicie o tym zawodzie?

Polecane posty

Gość sądzimy że jest to seksowny
zawód

Gość architekci
tak jak różni ludzie w innych zawodach- są po prostu różni.

Gość kociara123
DUŻO ZARABIA, SUPER ZAWÓD :)

ja bardzo chcę zostać architektem. to mój wymarzony zawód. jaki by nie był to jest dla mnie super

to bardzo trudny zawód zwłaszcza dla kobiety myli sie ten kto widzi siebie w świetle jupiterów i ten komu sie wydaje że projektowanie polega na wymyślaniu to bardzo cieżki kawałek chleba i od razu pisze do tych co bedą chceili atakować jest to jedyny w swoim rodzaju sposób na życie, nie tylko zawodową kariere do tego jednak trzeba mieć stalowe nerwy i wiele poświecic jestem architektem z przekonania i nie mam powodu owijac w bawełne, tym bardziej ze osobiście przygotowuje młodych do egzaminów wstępnych na ten kierunek pozdrawiam i zycze przemyślanych decyzji

uwielbiam takie uczucie kiedy coś sobie narysuje a potem to powstaje w rzeczywistości-może to taka prosta przenośnia, le ja tak to odczuwam.

nopisałam to w baaardzo prostej przenośni. a mogłabyś mi napisać jak to jest być architektem? co musisz robić? jakie były stuia i jaka uczelnia?

Gość tez chcialbym byc
architektem

Gość to zostań

Gość świnka piiigggi
:) a ja chciałabym być lekarzem. bo duzo zarabia.

Gość Ranald
Architektura to specyficzne zajęcie. To zawód dla ludzi renesansu. Pozwala w XXI wieku poczuć się trochę jak... Leonardo da Vinci. Nic dziwnego - to zawód twórczy, czasami artystyczny, ale wymagający wsparcia fachową wiedzą z szerokiego wachlarza przedmiotów ogólnie określanych jako ścisłe. Architekt przede wszystkim projektuje budowle. Samo słowo "projektuje" niesie już za sobą ciąg wymogów stanowiących pewnego rodzaju podstawę. Architekt jest po trochu matematykiem, fizykiem, konstruktorem, materiałoznawcą, logistykiem, historykiem, urbanistą, prawnikiem, informatykiem i... artystą. Do jego zadań należy śledzenie na bieżąco rynku materiałów i technologii. Pracę architekta bez wątpienia ułatwiają obecnie programy komputerowe. Obecnie architekt nie musi spędzać wielu godzin pracy na żmudnych obliczeniach, np. wytrzymałości materiału. Ponadto do tego wszystkiego niezbędny jest duch twórczy, pasja, zaangażowanie. Z drugiej strony jest to "twardy" zawód, w którym przeważają mężczyźni. Niepowodzenia potrafią być dotkliwe, ponieważ wszystko traktuje się osobiście... Duże, prestiżowe projekty wiążą się z dużymi pieniędzmi, ale również z dużym ryzykiem. Bardzo często ma miejsce sytuacja, kiedy architekci łączą się w grupy lub zespoły, aby ten nacisk rozłożyć. Duże, uznane zespoły projektowe są często wspomagane fachowcami z innych dziedzin - prawnikami, analitykami itd. Konkurencja w tym zawodzie jest duża. Liczba zleceń w ostatnich latach spadła-jednak wejście Polski do Unii Europejskiej może oznaczać boom inwestycyjny w naszym kraju, a to przełoży się z kolei na ilość nowych projektów. Istnieją architekci i ARCHITEKCI. Wyścig zaczyna się już na studiach, gdzie można zwrócić na siebie uwagę oryginalnymi projektami. Już wtedy warto nawiązywać współpracę z biurami projektów. Ważne jest również, jakie praktyki się odbywa. Doświadczony architekt radzi wzbogacić swoje umiejętności poprzez dodatkowe kursy, warsztaty czy szkoły designerskie - pozwala to pozbycie się nawyków i struktur, którymi przesiąka się w murach własnej uczelni...

Gość słoonczko zgasło
architektura jest beznadziejna ;/

Gość mam konto na gronie
zauważcie że to zawód "deficytowy" fakt dużo się zarabia ale trzeba mieć pracownię i dobre zlecenia . Jest mało miejsc na renomowanych uczelniach a i tak co roku jest to kolejnych 50-100 architektów pomyśl że to Twoja konkurencja . Architekt projektuje domy i wnętrza ,ale ludzie nie potrzebują budować się co roku.

Gość Karinka787
Bardzo fajny zawód tylko jednak wymaga trochę pracy i dokładności. Warto wcześniej zacząć już pracę na programie do projektowania. Ja polecam ZWCAD 2017, gdzie dodatkowo na początku będziesz mogła przejść szkolenie z podstaw projektowania. Jeden z najlepszych Cad-ów teraz, możesz też sprawdzić wersję beta na 30 dni przed :)

Gość gość
Jeśli chcesz coś osiągnąć w tym zawodzie, musisz być bardzo zdolny i posiadać szeroką wiedzę. Większość architektów tworzy masówkę za grosze albo jest zwykłym wyrobnikiem za niewielką pensję. Dodatkowo w Polsce największe biura blokują dojście do zleceń, mają wyrobione kontakty, znajomości i wpływy.

Gość mgryk
Chcąc zostać architektem nie tylko trzeba mieć odpowiednie wykształcenie - należy również w stopniu komunikatywnym znać język angielski, w tym również specjalistyczny (istnieje wiele słowników umożliwiających naukę słówek budowlanych, zalicza się do nich między innymi http://www.slownik-budowlany.pl stworzony przez profesjonalnego tłumacza).

Gość Wladek
Fajny zawód i popłatny.

Gość DarekM33
Moim zdaniem jeżeli już ktoś planuje w przyszłości zostać architektem to warto zacząć ogarniać program CAD na którym będziesz wykonywała wszystkie projekty, bo od papieru już dawno odeszliśmy. Możesz np zacząć już na wersji testowej ZwCad która jest przez miesiąc darmowa, a jak Cię to wciągnie to możesz wykupić licencję z darmowym szkoleniem z obsługi. Pozdrawiam :)

Gość gość
Pozostając w temacie programów dla architektów, to jest tez taki System ArCADia BIM. Nie wiem czy słyszeliscie... jesli nie to moze warto jest sie blizej przyjrzec, inni sobie chwalą.