Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo ślicznie proszę o pomoc

Czy ktoś pomoże w interpretacji wyniku ?

Polecane posty

badałam ESTRADIOL w 2 dniu cyklu mój wynik to 34,10 pg/ml i teraz tak, mam jakieś dziwne normy podane faza folikularna : do 160 faza owulacyjna: 34-400 faza lutealna: do 246 czyli wychodzi na to, że załapałam się do wszystkich trzech norm ? :O i jak mogę się łapać do normy w fazie owulacyjnej jak w 2 dniu cyklu nie ma szans na owulację bo przeciez mialam okres ? :O pomoże ktoś ? :)

hop ;)

;)

Badalas sam estradiol? I tylko masz zalecone raz w cyklu? Jestes w fazie folikularnej, na owulacyjna estradiol powinien ci wzrosnac. W jakim celu badalas estradiol?

estradiol i prolaktynę prolaktyna 22,70 więc ok zaleconą mialam tylko prolaktynę bo od 4 mscy mam zawroty głowy, napady gorąca, potliwość, senność i takie tam inne wszystko już mam wykluczone tzn tarczycę, kręgosłup, zatoki, cukrzycę no po prostu wszystko i poszłam do ginekologa a on zalecił prolaktynę bo stwierdził że tylko zaburzeenie tego hormonu może dawać podobne objawy a ja sobie sama na skierowaniu dopisałam ten estradiol w sumie nie wiem czemu ;)

hop ;)

;)

Prolaktyna jest troche za wysoka, mimo, ze miesci sie w normie. Samo pojedyncze badanie estradiolu nic praktycznie nie wnosi, ze wzgledu na duze rozbieznosci w wynikach jak sama zauwazylas. Mozesz zbadac go podczas owulacji i po niej - zobaczysz jak sie zachowuje podczas calego cyklu. Jednak najczesciej badanie to wykonuje sie razem z FSH w pierwszej fazie cyklu dla zbadania rezerwy jajnikowej. Dziwne to, ze sama sobie dopisalas, nie bardzo wiedzac po co?

Surfitko -- ja też w sumie nie wiem po co sobie go zakreśliłam ;) chyba dlatego że na necie znalazłam że jego też mozna badać w 2 dniu cyklu bo inne hormony sie bada w innych dniach ;) kurcze nie wiem, może dlatego że liczyłam że coś wyjdzie nie tak ? :( bo czuje sie źle już od 4 mscy a nikt mi nie potrafi pomóc bo nie wiadomo co mi jest - wszystkie badania wychodzą ok a ja mam zawroty głowy i uderzenia gorąca non stop :O :O :O

Gość grysikkk
badałaś estradiol w 2 dniu cyklu czyli - faza folikularna : do 160 czyli w normie :) Estradiol bada się właśnie w 2 dniu cyklu, ale z FSH w celu ustalenia rezerwy jajnikowej.

gryssik dzięki za linka ;) ale z tego co tam wyczytałam to mam LAGODNĄ HIPERPROLAKTYNEMIĘ ? bo mam ponad 22 czyli jestem w przedziale od 20 do 25 ?

Gość grysikkk
ja też mam problemy z prolaktyną , a robiłaś sobie badanie po obciążeniu ?

Gość do asasas132132
Ile masz lat?

bez obciążenia mam 25 lat

bo wiecie ja nie chcę na siłe szukać czegoś ale czuję sie tak jak się czuje a każde kolejne badanie wychodzi idealnie i lekarze rozkłądają ręcę :O :O wiec wolałabym żeby w końcu coś wyszło źle i żeby można było to leczyć

Gość grysikkk
zrób sobie jeszcze badanie po obciążeniu.Ja normalnie mam prolaktynę 20, ale po obciążeniu wzrasta mi ponad 12 krotnie...

Gość xal
Może to nerwicowe. Nakręcasz się, a im więcej o tym myślisz, tym gorzej się czujesz.

gryssik a masz w związku z tym jakieś dolegliwości ? a z obciążeniem to w którym dniu cyklu ?

xal ---> 3 lekarzy zdiagnozowało nerwicę właśnie ale moim zdaniem to nie to, bo nie jestem nerwowa i dlatego chodzę i się badam ale nic z tego :O a nawet jeżeli by to faktycznie ta nerwica była to czemu nie chcą mi dać żadnych leków ? :O i każą iść do psychiatry [mam wizyte na 28 listopada] ale przeciez psychiatra na objawy typu zawroty i napady gorąca chyba raczej nei pomoże :O

Gość earten
To się nazywa hipochondria i tak, to się daje leczyć, ale u innego lekarza.

Gość eadkdkd
"lekarzy zdiagnozowało nerwicę właśnie ale moim zdaniem to nie to, bo nie jestem nerwowa" Wybacz laska, ale jesteś straszną idiotką. Nerwica, mimo że ma ten sam rdzeń, nie musi mieć nic wspólnego z byciem nerwowym. Weź sobie dziecko coś na ten temat poczytaj. Nerwicę może mieć flegmatyk o temperamencie śnietej ryby. Nerwica to problemy przystosowawcze. Które obajwiają się m. in zaburzeniami wegetatywnymi.

earten --> hipochondria chyba nie bo ja zaczęłam chodzic po lekarzach dopiero ok wrzesnia a wszystko zaczęło sie pod koniec czerwca więc i tak dość długo czekałam, ze to przejdzie i winę zwalałam na tabletki anty, które odstawiłam pod koniec lipca bo myślalam, że to przez nie także u mnie kolejność była odwrotna

Gość grysikkk
w sumie to nie mam jakiś większych dolegliwości.Prolaktyna jest hormonem stresu, więc może to jest to. Nie leczę sie na razie na to, zrobiłam sobie badania, teraz mam zamiar je powtórzyć i jak będzie znowu nie tak do idę do dobrego endo. Inne wynki mam w normie. Nadmiar prolaktyny może zaburzać cykle, owulacje i utrudnić zajście w ciąże . Co do dnia badania to dowolnie, masz tu linka do mądrych dziewczyn

Gość sonda..
No fakt, dziewczę, rozgarnięte to ty nie jesteś. Masz nerwicę wegetatywną. Wbij sobe do głowy, że co nic nie jest, bo im bardziej będziesz się nakręcać, tym ci będzie gorzej.

Gość gkgkkg
Sorry, panna, ale łażenie po lekarzach, wyciąganie kolejnych badań i dopisywanie ich na własną rękę, wyszukiwanie sobie w necie dolegliwości to JEST hipochondria. Masz panienko problem z główką, nie z hormonami.

no ok dobra załóżmy że mam nerwicę ? to dlaczego wszystko zaczeło się nagle pewnego pieknego czerwcowego dnia ? nigdy wcześniej nie miałam ani śladowych objawów a tu nagle od czerwca czuję sie potwornie aż do dzisiaj ? nagle zachorowałam na nerwice ? Gryssik dziękuję śłicznie 😘

a jeśli to nerwica - są jakieś leki które sprawią że nie będę miala zawrotów głowy i napadów gorąca ?