Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kayka93

Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia

Polecane posty

Gość salserooooo
chodzi o ciasto na piernik i czas dojrzewania [krok po kroku,łopatologicznie]

Gość salserooooo
podajcie przepis na ciasto na piernik ,ktore musi pozniej lezakowac,prosze:)

no, no. widze, że temat się powoli rozwija. Dawno tu nie zaglądałam. Ja też przyłączam się do proźby o przepis na ten piernik. Powiem szczerze, że nigdy nie robiłam takiego piernika i czas wypróbować:) poda ktoś ten przepis??

Gość prosimy o przepis

Gość irja34
kuchta - w tamtym roku robiłam piernik staropolski i trzymałam go w lodówce. wyszedł bardzo dobry.

Gość irja34
0.5 l. miodu 2 niepełne szklanki cukru 250g. margaryny 1kg. + 1szkl. mąki tortowej 3 jajka 3 łyżeczki sody 0.5 szkl. mleka szczypta soli 1 łyżka kakao 3op. przyprawy piernikowej rodzynki orzechy miód, cukier i margarynę roztopić w garnku - nie gotować. gdy ostygnie wymieszać z resztą składników, dodać bakalie. ciasto przełożyć do szklanego naczynia z przykrywką. odstawić w chłodne miejsce na 3-6 tygodni. piec w tem. 180 stopni przez ok. 40min. po upieczeniu piernik powinien leżakować przez tydzień. przełożyć powidłami i udekorować. smacznego.

Gość czy wy
nie przesadzacie z tymi świątecznymi przygotowaniami?no chyba że święta chcecie sobie przedłużyć to proponuje już nie pracować i świętować

Gość mamaminusa
a nawet jak ktos chce sobie przedłużyć to co. Czy trzeba cały rok sie użalać nad sobą smęcić i smucic?/ skoro komus sprawia radosc szykowanie sie na swieta to co w tym złego????

Gość inne przepisy
na piernik ?

Jak można ozdobić pierniczki na choinkę proszę podajcie jakieś przykłady

Gość steffi72
Wcale nie za wcześnie! Dla osób,które kochają ten czas,to najwyższa pora na planowanie,co przygotujemy,w jakich kolorach wystroimy.Skoro sprawia nam to przyjemność:)

O kurcze nie zaglądałam do tematu. Ktoś pytał o maila kermit82@wp.pl No a przepis na piernik mam u rodziców, sprawdzony robię kilka lat z rzędu. Jak tylko u nich będę to napiszę :) Pozdrawiam:)

Gość bidortaa
moje pierniczki na choinke przechowuje w puszce i mam z poprzednich lat - raz sie meczylam i brudzilam stol - teraz nawet nie odkurzane pachnace wciaz :) jak nowe jak nowe

Sory że dopiero teraz, ale wreszcie pojechałam po przepis. Piernik dojrzewający dwa tygodnie składniki: 3 szklanki mąki 13 dkg margaryny 1 szklanka cukru dodatkowo 4 łyżki cukru na karmel 1/2 szklanki mleka 1 duże lub 2 małe jaja 25 dkg miodu sztucznego lub naturalnego 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej przyprawa piernikowa Cukier zrumienić na karmel - trzeba uważać żeby się nie przypalił, ja daję na małym ogniu na patelni, jak się zrumieni i będzie taki ciągnący (bo potem zastyga na kamień) dodać margarynę, miód i cukier stale mieszając az się wszystko ładnie rozpuści. Ja dodaję najpierw margarynę zdejmując z ognia, a jak się trochę wymiesza dopiero daję resztę i z powrotem na ogień, Ostudzić Stopniowo dodawać przesianą mąkę, jaja i przyprawy, wlać mleko z rozpuszczoną sodą. Dokładnie wymieszać (ja to robię w takiej donicy specjalną kulką jakiej używało się kiedyś i ucieram). Przykryć pergaminem lub ściereczką i odstawić do lodówki lub na balkon (jak jest zimno) na dwa tygodnie. Nie przejmować się, że ciasto jest dość rzadkie, bo przez dwa tygodnie jak poleży to się zrobi w sam raz do rozwałkowania, ew można później, po tych dwóch tygodniach dodać nieco mąki. To jest generalnie przepis na piernik na blachę, ale ja robię małe pierniczki i wychodzą pyszne. Najtrudniejszy jest ten karmel, wymaga nieco wprawy, ja jak spaliłam jeden to drugi zrobiłam już jak trzeba ;) Powodzenia w przygotowaniach

Gość bidortaa
az zapachnialo tutaj

hej ja nie zaczynam jeszce zadnych przygotowan poki co jedyne nad czym sie glowie to prezenty macie jakies pomyslu co mozna kupic tacie?bo co mamie to wiem gorszy problem mam wlasnie z tata:D

Gość bidortaa
a ja zrobilam juz troche dekoracji miedzy innymi to ale jeszcze niedokonczone http://tiny.pl/6xrc

Gość PIęęęęęęęęKNaaaaaaaa PPaaNNii
Iza_za widziałam ozdóbki śliczne są :-)) Widziałam, że już bałwanek na półca stoi. :-))) Ja w sumie, to też już się przygotowuję do świąt. Na razie kupiłam część prezentów tylko właśnie nie wiem co kupić mamie i tacie. Mam zamiar kupić osobne prezenty. Dla mamy już wypatrzyłam taki zestaw kosmetyków AA 40+, ale nie wiem, co kupić tacie??? Tata w sumie nie ma żadnego hobby i to mój problem. Niczym się nie interesuje z zapałem. Nie majsterkuje, nie jeździ samochodem, nie uprawia sportów, to znaczy czasem mecz obejrzy ale bez przesady:-/ Pracy swojej też nie lubi, to ja już nie wiem co mam mu kupić??????? POMOCYY DZIEWCZYNYYYY!!!!!!!!!!!!!

Gość iza_za
No właśnie odwieczny problem co kupić ojcu .Mój też niczym się nie interesuje i zawsze mam problem(ile koszul można kupić).W tym roku nagram mu płytkę z wybranymi (jego ulubionymi)piosenkami.Na szczęście takie ma a nikt jeszcze nie wpadł na taki pomysł.Moja mama kocha ciuszki a mi udaje się trafić w jej gust(bo widzę ,że chodzi w tych ciuchach) więc chociaż to mam z głowy.Mąż i dzieci na szczęście wyraźnie zadeklarowali co chcą znaleźć pod choinką.Życzę Ci więc udanych poszukiwań.

Gość czesta podgladaczka
Salsera - ten przepis- to placki do przekładania z tego się piecze czy taki w całości z bakaliami?????????????? Dzięki za odpowiedź.

Gość czesta podgladaczka
Własnie studzę ten karmel z resztą i czekam na odp.

Gość czesta podgladaczka
ciasto zrobiłam i na balkon wystawiłam, czy bakalie teraz czy przed pieczeniem do tego piernika sie dodaje?

Gość popierniczone pierniczki
pisałam na innym topiku ale nikt nie odpowiedzial wiec może tu mi cos poradzicie..... zrobiłam ciasto na pierniczki ale chyba coś sknociłam bo jego konsystencja przypomina mi ciasto drożdżowe (np na babe wilekanocną) i jakoś nie wyobrażam sobie żeby mozna było wykrawać z tego jakiekolwiek kształty.... jak mozna je uratować??????

Gość pantiofelek z kożuszkiemm
napiszę tylko jedno. to, co tu piszecie świadczy tylko o waszej wierze. do świąt powinniście się DUCHOWO przygotowywać materialistki. przyziemne gosposie. pewnie nawet nie wiecie co będziecie święcić. żenada.

pantiofelku wypowiedziałeś się w duchu prawdziwie chrześcijańskim... Zostaw dziewczyny w spokoju, niech sprzątają i pieką pierniki; zapewniam Cię, że i przy tych czynnościach można myśleć i ubogacać się duchowo. A choćby i myślały o prezentach pod choinkę to i tak nic Ci do tego. Idź i poszukaj belki w swoim oku, jeśli wiesz, o czym mówię... Dla równowagi możesz na forum ogólnym założyć topik "Duchowe przygotowanie do Bożego Narodzenia".

Gość pantiofelek z kożuszkiemm
przeczytałam 🖐️

podglądaczka - przepis jest na piernik w całosci, ale ja robię z tego male pierniczki - bez problemu się rozwałkuje :)

pantofelku - rozumiem, że na Wigilię przygotowujesz 12 potraw strawy duchowej, a dekorować mieszkanie będą pajęczyny skoro kwestia porządków i potraw świątecznych jest i obca.

Gość urokliwa
ja prezenty też zbieram przez cały rok. Na początku grudnia wysyłam kartki świąteczne do rodziny i znajomych, robię zakupy tych produktów, które mogą poleżeć. I tydzień przed swietami zaczyna się "sajgon" W tym roku postanowiłam usystematyzować jakoś te zajęcia i właśnie szukam pomysłu na harmonogram co kto i kiedy, tzn w jakiej kolejności. Dzięki za niektóre podpowiedzi. :) Powodzenia w Waszych zamierzeniach!

sprzątam, piekę, gotuję, smażę i śpiewam kolędy, pantofelku pamiętaj, że nawet sprzątać i gotować trzeba z głębokim oddaniem, żeby było miło i smakowało, może to taki nasz rodzaj mantry, przygotowania duchowego?