Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Elanta

Kupiłam świnkę morską

Polecane posty

wczoraj wieczorem zawitała w domu, wpuściłam ją do klatki i jak wpadła do domku tak siedzi. W nocy na chwile wyszła i tyle. Wszystko z nią ok?!

Gość może się wstydzi twojej mamy..

Gość kawa tiramisu na śniadanie
musi się oswoić, może spróbuj ją trochę wyciągnąć żeby polatala po dywanie...bedzie ok

Gość amoze
no to wstaw jej wodę i jedzenie do klatki :/

Gość wszyscy jak jeden....
w nocy się nażre ....

Daj jej spokój przez pierwszych parę dni. Nie wyciągaj, nie dotykaj, wkładaj tylko jedzonko do miseczki i więcej nie podchodź do klatki. Przemawiaj do niej zawsze deliklatnym tonem. Później daj jej dłóń do obwąchania i próbuj ją głaskać. Świnki morskie to płochliwe zwierzątka:)

Gość Iwaaaa
Ja mam szynszyla : ) A O SWINKE NIE MARTW SIE. Maja racje. Musi sie troche oswoic. Pozdr

mY MAMY ŚWINKĘ od pół roku.Na początku misisz dac jej czas na oswojenie sie-poznanie waszych zapachów,dźwieków w domu itp.Potem zacznie wychodzic i upominac sie o jedzenie.A jak jej położysz lisc sałaty to gwarantuję,że zniknie bardzo szybko ;-)

oj dzięki Wam za pomoc, taka jest śliczna a siedzi w tym domku, już nie mogę się doczekać kiedy ją pogłaskam! :)

Gość a to samczyk czy samiczka
?

Gość żarełko jej do klatki wstaw
i poidełko oczywiście-poradzi sobie;) potem zacznie sie interesowac i wychodzić:)

Gość Iwaaaa
Swinki sa Kochane. Dbaj o swego zwierzaka! Niektorzy traktuja je niestety czasami jak maskotki...

Gość charlot
mów do niej dużo ;D a o jej zejście z głodu się nie martw - świnki na ogól w nocy buszują :) pamiętaj żebyś jej nie dawała koperku ani pietruszki [straaasznie sika], a zamiast trocin postaraj się o słomę ;) miłej zabawy z nią życzę.

świnki w nocy buszują? a ja słyszałam ze w dzień a w nocy spia:) chomiki buszują w nocy-ale niech się wypowie ktoś kto ma świnkę

Gość charlot
moje świnki nigdy poidełkiem nie zostawały uraczone.. zwykle wystarczy ogórek i sałata, które mają dużo wody.

Gość charlot
mam świnkę i właśnie słyszę jak biega w nocy. zresztą je też w dzień... ona cały czas je :D

ma wszystko wstawione, nowiusie - klatka, miseczka, poidełko, domek! jedzonka pod dostatkiem, picia też, sianko i wymieniłam dziś nawet po cichutku część podłoża gdzie zrobiła kibelek. To samiczka, podobno z oswajaniem dziewczynek jest ciężej, cóż pozostaje cierpliwie czekać:)

to że jedzą cały czas to słyszałam;) ja mam chomika,ale zastanawiam się nad świniaczkiem;)

Gość charlot
jeśli nie masz kota/psa/małego dziecka możesz po oswojeniu prosiaczka otwierać mu klatkę, będzie biegało po mieszkaniu, a załatwiać potrzeby będzie w klatce. wiesz jak fajnie, gdy świnka Cię w drzwiach wita, kiedy wracasz do domu? :)

właśnie słyszałam, że one takie towarzyskie! wypuszczać na bieganie po pokoju oczywiście będę! Ta moja jest przepiękna cała czarna, puchata jak kuleczka i tak mi smutno, że w tym domku się kamufluje, nikt jej tu nie chce zrobić krzywdy a ona się tak kryje :I

Gość similka
Nie martw się, wszystko jest ok. My kupiliśmy świnke morską rok temu (dzisiaj synek wyprawia jej 1 urodziny!) i też była na poczatku bardzo płochliwa. Przez miesiac uciekała na nasz widok do domku, pomimo ze stworzyliśmy jej dogodne i spokojne warunki. Nasza to też dziewczynka - Zuzia - i już myślałam, ze zawsze bedzie taka dzika, ale po paru tygodniach - miesiącach coraz bardziej sie oswajała. teraz wita nas głośnymi piskami, zwłaszcza Jasia, który daje jej smakołyki z lodówki. Jak słuszu z kuchni otwieraną lodówkę, to zaraz "łii, łii!!". Szybko przyzwyczja sie do porannej i wieczornej marchewki, wiec jak zapomnimy jej dać to głośno sie domaga! Jest bardzo kochana, zobaczysz, twoja też taka będize! Pozdrawiam

Nasza tez sie oswajała pare dni, teraz jest przesłodka :)