Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szczesliwa przyszla mama

Hm... Chyba nie mam pojecia i co dalej???

Polecane posty

Kobietki w maju urodze moje pierwsze dziecko, już powoli robię liste artykułów które będą mi potrzebne i już niebawem chcę je kupowac bo później nie będzie mnie stać na wszystko na raz. Oto moja lista, proszę doradzcie mi czy wszystko oki i jakie kosmetyki pielegnacyjne i pieluszki powinnam zakupić. Wiem że tych topików jest mnóstwo ale na niektórych wpadam w kompleksy bo bogate mamy wydziwiają a nie nie stac na połowe rzeczy które one mają. Dodam iż myślę o zakupie ubranek w rozm. 62 gdyż w mojej rodzinie rodzą się duże dzieci z resztą w męża też, najwyżej będę chwilowo podwijała rekawki. proszę o pomoc i wyrozumiałość. Pozdrawiam Body na długi rękaw x 5 Czapeczki cienkie x 5 Czapeczki ciepłe x 2 Kaftaniki x 5 Śpioszki x 5 Pajacyk x 5 Skarpetki x 5 Pościel do wózka x 1 Grubszy polarek lub swterek x 1 Dresik x 1 ***************************************************************** Pieluszki tetrowe lub flanelowe x 15 Prześcieradełko x 3 Ręczniki kąpielowe x 2 Butelki 125ml x 2 Butelki 250ml x 2 Smoczki do butelek 0-3 mc-y x 5 Smoczek normalny x1 Smoczek uspokajający x 1 Szczoteczka miękka do czesania x 1 Nożyczki małe z zaokrąglonymi końcami x 1 Termometr x 1 Gruszka lub frida do nosa x 1 Termometr do kąpieli x 1 Wózek Łóżeczko Przewijak *********************************************************************** Kosmetyki pielęgnacyjne i pieluszki: Tylko co i jakie i ile???

ja z kosmetyków mialam na poczatek oilatum, kremik do ciala- emolium (bo maly musial byc dobrze nawilżany) i krem do pupy z niwei po co ci 5 czapeczek? 2 ci wystarcza! w domu sie czapeczki raczej nie naklada. przynajmniej ja nigdy nie nakladalam i tak polozne mówily. nawet w spzitalu mi kazaly sciagac czapeczke godzine po kapieli. skarpetki - 2 pary1 taki maluszek nie nosi skarpetek bo nawet te najbardziej nieuciskowe uciskają :) posciel do wózka? ja mialam kocyk i teraz tez mam tylko kocyk, a raczej dwa- jeden pod spód a 2 do okrycia. zamiast dresiku kup polarkowy śpiworek- 30 zl kosztuje u nas to hicior- mozna do fotelika wsadzic zapina sie rewelacyjnie- wygpdny w ubieraniu ja mam tylko dwie butelki- 125 avent do herbatki i 250 nuby do mleka smoczków tez nie kupuj w za[asie- zwwsze sobie mozesz dokupic a moze sie okazac ze te co kupisz są do bani i dziecko nie chce z nich pić. ja mam nozyczki z ogranicznikami i powiem tylko ze to badziew! tym sie krzywdy nie zrobi ale paznokci tez nie obetnie! uzywam zwyklych- przemywam spirytusem i jest ok termometr polecam do czoła albo do ucha- tu mozesz zainwestowac bo to na dlugiiii okres sie przyda mam fride do noska i katarek do odkurzacza. wole katarek ale frida tez fajna- gruszka u nas to niewypał termometr do kapieli to porazka- sprawdzasz łokciem czy ciepla woda i tyle. moj i tak woli cieplejsza niż ta zalecana wiec ten termometr to moglam sobie sama w d... wsadzić. :D

do twojego spisu dodalabym jeszcze wanienke :D bardzo przydatna bo niewyobrazam sobie kapac niemowlaczka w duzej wannie to co u nas sie swietnie sprawdza (ale nie jest niezbedne) to elzaczek bujaczek z wibracjami. maly uwielbiam w nim lezeć, zasypiać :D super sprawa :)

Boże tyle tego jest że zapomniałam o wanience;-( A pieluszki jakie polecacie? Myślicie że jak kupię jedną paczkę new born wystarczy do szpitala? Tam jest około 80 sztuk. Najgorsze jest to że nie dostanę żadnego ubranka dla maleństwa w spadku;-( Wszystko muszę kupić sama...

Mi posciel do wózka sie przydała :) A po co tyle smoczków i butelek? Rezygnujesz z karmienia piersią? Ja miałąm tylko 1 butle na wszelki wypadek... Pieluszki polecam Pampers, chustki Nivea Soft, kosmetyki tez Nivea. Zamiast nozyczek uzywam obcinak do paznokietek. Termometru z początku uzywalam, łokciem nie umiałam, dla mnie zawze byla za zimna a dla meza za gorąca. Jak ktoś nie ma wyczucia (nie musi każdy miec!) to lepiej termometr kupic.

A spytalas w szpitalu co maja a co trzeba wziac swoje? W moim szpitalu uzywalo sie pieluch tetrowych ktore byly na stanie szpitala. Sprawdzali ilosc i czas siku noworodkow. Taka kontrola czy dobrze wydalają.

ja mam termin na koniec maja 2009, nawet nie wiem który szpital wybrac ale pewnie ten 300m od domu. Robię już listę i powoli chce zaczac kupowac bo pozniej nie bedzie mnie stac tak na raz kupić wszystkiego. A i tak wolę mieć wszystko swoje niż szpitalne.

ja mialam pampersy ten najmniejszy rozmiar na poczatek a teraz juz sprawdzamy te tansze i jak narazie procz hugisów clacic wszystkie są fajne :) to jest wląsnie tak jak pisze jana- każda mama musi po swojemu zobaczyc co potrzebne a co nie wiec tak czy siak zbednych wydatkó sie nie wystrzezesz :) Musisz przetestowac :) Przy 2 dziecku bedziesz już wiedziala :D

Ja nie bralam ciuchów Justysi do szpitala, bo istniało ryzyko ze mogły do mnie nie wrocic gdy dziecko szlo np na szczpienie itp, a szpitalne były całkiem OK. Dawali tez pizamy dla kobiet, i duuuzo podkładow poporodowych wiec niepotrzebnie wzielam swoje . Ogolem wzielam olbrzymią torbe ktora nie miałam sily w połogu dzwigac (a maz na oddział nie mogl wejsc) a 3/4 dupereliz niej wcale mi nie bylo potrzebnych.... Aha, pamietaj o Sudocremie lub zielonym Linomagu na dupke dziecka.

u nas w szpitalu trzeba bylo miec swoje. jak raz poprosilam o szpitalne bo maz mi nie zdazyl dowiesc nowych a makly zwymiotował to jejuu spiochy dostalam- lekko podarte ale byly, za to kaftaników nie mieli :-/ kuzynka mi na szybkiego przyniosła bo mieszka niedaleko szpitala, a miala dla swojego maluszka naszykowane... wiec sie dowiedz lepiej. w naszym szpitalu nic nie mieli :-/

jana to moje gratulacie :) pamietam jak rodziłas justynke :) czytalam wtedy chetnie wtoje wpisy :)

kobietki dziekuje wam bardzo ale pewnie i tak bede miala jeszcze mnostwo pytan;-)

Pytaj śmiało :) MaMani serio mnie pamietasz? :) Booosze tak długo juz tu na tej kafeterii siedzimy... :p A test robiłam 2 dni temu :)

ja jestm w 12/13tc w czwartek mam usg i wizyte u lekarza. Mdłosći męczą mnie niesamowicie i nie wiem już jak mam sobie radzić. Czopki Torecan nie pomagają, sucharki biszkopty itp działają chwilowo, a ty Jana jak sobie radziłas??

Nie radziłam sobie :( Jedyne co mi pomagało to porządne wyżyganie sie ... :( serio. Na szczeście trwało to tylko moze z miesiac nie dluzej. Ale wszystkie te super sposoby z jedzeniem na leżąco itp o kant tyłka były. Jak byłam raz w szpitalu w ciazy (chora nerka) laezala ze mna babka w ciąży bliźniaczej. Ona trafila tam wlasnie przez mdłosci. Tak wymiotowała ze sie odwodniła i miała anemie... Z tego co kojarze to radzili jej czesto jest w malych ilosciach i nie dopuszczac do głodu nawet na chwile. I chyba cole popijała (ale nie wiem czy to nie zaszkodziło jej przeciez to kwas...)

Gość z mojego doświadczenia
Body na długi rękaw x 5-----miałam z 10 na poczatek i to wcale nie był wielki wydatek.Na promocji w auchanie jest jedna taka firma która ma dobre gatunkowo Czapeczki cienkie x 5----jedna tylko po kąpieli z godzinkę Czapeczki ciepłe x 2 Kaftaniki x 5 Śpioszki x 5 Pajacyk x 5---nie miałam wcale Skarpetki x 5----zero Pościel do wózka x 1---zero Grubszy polarek lub swterek x 1---śpiworek polarkowy Dresik x 1---nie nie nie ,nie wygodnie ubierac malucha w cos takiego ******************************************************** ********* Pieluszki tetrowe lub flanelowe x 15 Prześcieradełko x 3---szt 2 ,pralam i wymienialam Ręczniki kąpielowe x 2---jeden,prałam Butelki 125ml x 2--miałam 2 Butelki 250ml x 2---za duże na początek Smoczki do butelek 0-3 mc-y x 5 -----nie kupuj na razie,wystarczą ci te które dodają do butelki.Potem zobaczysz czy dziecku odpowiadają czy nie Smoczek normalny x1 Smoczek uspokajający x 1-----a to nie to samo co normalny?:) Szczoteczka miękka do czesania x 1 Nożyczki małe z zaokrąglonymi końcami x 1----porażka wolalam obcinaczki Termometr x 1 Gruszka lub frida do nosa x 1----zawsze upisz w razie kataru,a bez kataru szkoda kasy Termometr do kąpieli x 1----łakieć lepszy:) Wózek---tylko nie trzyfunkcyjny:o porażka.Lepszy zwykły głęboki ( nawet uzywany) i wypasiona spacerówka Łóżeczko----miałam zwykłe teraz kupiłabym tutystyczne Przewijak---miałam a częściej małą przewijałam na naszym łóżku niż na tym przewijaku.Leży i sie kurzy:o ******************************************************** *****

a ja jeszcze co do wózka. to odradzam chicco enjoy... mój po 2 miesiacach poszedl do naprawy bo pękł. a uzywam go jako trzeci wózek tylko na wyjazdy do lekarza, sklepu, rodziny. wkurzylam się. :-/ kosztuje sobie trochę a takie wielkie gówno!

Gość malalalallaall
a tak wogole wiekszkosc z tych rzeczy mozna kupic uzywane :) I juz sporo kasy zostaje w kieszeni. na allegro mozna za grosze kupic naprawde fajne cuda.

dziekuje za rady, jestem młoda mam 22 lata i zero doświadczenia przy dzieciach także każda wasza wskazówka bedzie bardzo cenna. Mnie mdłosci mecza od 4 tc i już tak mam do dzisiaj, wolę się pożądnie wyżygac i mieć spokój na godzine niż sie meczyc, najgorzej jak poczuje jakis zapach to koszmar. Jana proszę powiedz mi co ile odbywa się wizyta u lekarza ginekologa i czy na każdą wizytę musze mieć aktualny wynik moczu i krwi? Nic mi nie mówi czy mam robić te badania i kiedy mam przyjść kolejny raz, nawet do karty ciąży mnie nie zważył i wypisał ją połowicznie. Czy da mi skierowanie na badanie w kierunku toksoplazmozy, kiedy to się stanie? Mówię ci nie wiem juz nic...

lewy ten pan doktor:o ja chodziłam co 3 tygodnie,bo brałam zwolnienie.Dziewczyny jeśli jest ok chodzą raz w miesiacu.Na każdy raz musiałam mieć mocz i krew--wyniki.Zawsze mierzył mi cisnienie i ważył,badał na fotelu.Co jakiś czas usg

a tokso i inne badania miałam zlecone po pierwszej wizycie

Gość zmień lekarza
jeżeli Ci nic nie mówi. Ja miałam wizyty co 4 tygodnie, które czasami wyłużałam do 5. Od 32 tc wizyty były co 3 tygodnie, przy wzorcowej ciaży. Mocz i morfologia na każdą wizytę, tokso powtarza sie w każdym trymestrze, chyba, ze przchodziłaś, to wtedy nie, ale na pewno powinnaś zrobi na początku i pod koniec ciaży. A jak nie chcesz zmienic lekarza, to chociaż czytaj , pytaj i wymuszaj na lekarzu niezbędne badania. Ale ja bym zmieniła, gdyby taki był.

no to jestem zakłopotana, wizyte mam wczwartek i juz raczej nie zdaze zrobic wyników z moczu i krwi. Zobacze co mi teraz powie i doradzi, ide przedłuzyc zwolnienie lekarskie bo mi sie w czwartek konczy. Jezeli bedzie cos nie tak chyba zmienie na innego. A wszyscy sie nim tak zachwalaja... Juz sama nie wiem.

Mam jeszcze take jedno pytanie, na plecach i pod biustem wyskoczyły mi takie małe krostki wygladaja jak potówki czy bez problemu moge pic wapno calcium np w syropie?

Gość zmień lekarza
co do morfologii i moczu, to wynik jest na drugi dzień, proponuję zrobi jutro, zdążysz. A czy na pewno taki dobry ten lekarz, skoro nie informuje Cię o tak istotnych badaniach?

wiesz aktualnie nie ma mnie w domu i bede dopiero jutro wieczorem a wizyte mam w czwartek , ale jestem zla tylko nie wiem na kogo

Morfologie robiłam co miesiąc mocz na początku co miesiąc, potem co 2 tygodnie a na koniec co tydzień ale to dletego ze miałam kłopoty z nerką. Ale to dosc czeste u ciężarnych bo dziecko uciska na pęcherz. Mocz radze badać czesto szczególnie pod koniec ciąży. Calcium mozesz pić. Ale leków przeciwhistaminowych nie wolno brać w ciąży czyli np Zyrtec odpada. Mi na toxoplazmoze skierowania nie dał, ale sama sobie robiłam badanie prywatnie.

jana czyli powinnam zrobic sama, czy czekac az da mi skierowanie?