Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ggggggggg

pierwsza wypłata na zwolnieniu w ciąży

Polecane posty

Gość ggggggggg

hej dziewczyny, mam takie pytanie odnośnie zapłaty dla kobiety w ciązy, kiedy przechodzi na zwolnienie L4. jaka jest ta pierwsza wypłata, tzn. jest to normalna wypłata taka jak wcześniej, czy juz ta średnia roczna i pomniejszona o 22% przez zus?

Ja jestem na zwolnieniu w ciąży już długo i moje wypłaty nie różnią się niczym od normalnych wypłat w czasie, gdy pracowałam. Nie słyszałam, żeby ZUS coś pomniejszał, bo zwolnienie l4 w ciąży jest płatne 100%.

Po 182 dniach zwolnienia za to dostaje się tzw. zasiłek rehabilitacyjny i wtedy jest to obliczona średnia z 12 miesięcy, ale nie pomniejszona o nic, z tego co wiem. Chyba tylko jakieś dodatki są odliczane, jeśli je pobierałaś, ale o tym akurat nic nie wiem, bo ja takowych nie mam.

Gość Blask Słonca
dokładnie bo nie chorujesz ale dbasz o dziecko..mniej więcej jest to w ten sposób interpretowane :)

Gość ggggggggg
EmiBaby - dzięki za odpowiedź. Wczesniej czytałam na innym topiku, że jest to średnia wypłata roczna, ktorą ustala pracodawca (bez premii) i że jeszcze to zus pomniejsza o 22%. zwykle niby 200 zł mniej. to w końcu jak to jest? Jest to mój pierwszy miesiac na zwolnieniu i chciałabym wiedzieć, czego się spodziewać...

Ja ci powiem jak jest u mnie- ja mam stawkę godzinową, dostaję do tego premię godzinową i dodatkowo w tym roku w maju była u mnie w firmie duża premia motywacyjna ( 2000 zł brutto) i to wszystko jest wliczane do średniej. Na zwykłym l4 ZUS obcina te 20%, ale kobiety w ciąży mają 100%. Ja jak mówię- nie odczułam żadnej różnicy póki co- zobaczę jak to będzie po tych 182 dniach, bo jeszcze nie minęły. Ale wtedy do średniej będzie wliczone wszystko- wszystkie premie itd. i nikt nie obcina 20%.

Gość jojojj
JAK jesteś na zwolnieniu dłużej niż 182 dni to wtedy tak masz - do tych 182 płacą normlanie

Gość ggggggggg
pociesza mnie to ;) a nie wiecie jak jest z 13tką? bo ja jestem w takim miejscu gdzie to jeszcze obowiazuje;). Nalezy sie 13tka czy nie?

Hmm tego nie wiem. U mnie w firmie jest właśnie ta premia ( jakby 13) i wypłacają osobom, które w roku kalendarzowym nie były na zwolnieniu dłużej niż 30 dni... ale gdzie indziej to się nie orientuję.

13stka sie nalezy bo ona jest za caly 2008 rok ale pomniejszona o ilosc dni na l4 w 2008 roku wiec dostaniesz tylko troche mniej

Gość l.kjnbhgvb
po 31 dnu l4 w ciazy dostawalam wyplate wieksza netto od tej jak pracowalam, bo nie placi sie wtedy skladek. Wychodzilo o ok 400 stowki wiecej niz normalnie. Jak bylam na zasilku rehabilitacyjnum to dostawałam tez wiecej

Gość ggggggggg
fragment postu z inengo topiku: tzreba liczyc sie ztym ze 100% wynagrodzenia to 100% sredniej z ostatnich 12 mcy poprzedzajacych dzien pierwszego l4 w ciazy i tak pzrez 6 mcy jezeli jest niepzrerwane l4 a jezeli wrocilas do pracy np na 1 dzien to ta sama srednia pzrez kolejne 6mcy ciaglego l4 lub musisz miesc pomiedzy jednym a drigim l4 3 mce przerwy by mozna policzyc kolejny raz srednia wiec skoro mialas wczesniej mniejsza pensje to teraz masz srednia z ostatnich 12mcy i dlatego nie dostajesz wynagrodzenia 100% :/ sama już nie wiem co o tym myśleć :O Wasze wypowiedzi mnie podbudowały, a ta...

a powiedzcie mi jak to jest z tym zasilkiem rehabilitacyjnym: kobieta w ciazy przechodzi na niego wowczas gdy jej zwolnienie przekracza te 182 dni, ale jak to sie liczy?? obliczam sobie 182 dni w kalendarzu jak leci? czy pomijam, niedziele i swieta???

Gość ggggggggg
z tego co wiem to liczy się pełne miesiace, czyli niedziele i chyba święta też...

Gość qwertyui
L4 liczy się z wszystkimi dniami a nie tylko tymi pracującymi. Przecież chorujesz cały czas a nie tylko w dni pracy. :)

gggg bo chodzi o to, że jeśli np. zajdziesz w ciążę w marcu, a w styczniu dostałaś podwyżkę, to licząc 6 miesięcy wstecz do średniej obejmie ci jeszcze 3 miesiące na poprzedniej niższej stawce. Prosty przykład: zarabiałaś 2zł przed podwyżką, teraz 3 zł i dodaj: 3x2 + 3x3= 15 : 6 miesięcy = 2,5 a nie 3 tak?

Liczysz jak na zwolnieniu- wszystkie dni- włączając święta, niedziele, dni wolne od pracy itp.

Gość ggggggggg
EmiBaby - rozumiem, że np. miesiac urlopu bezpłatnego który miałam w pracy w ciągu ostatnich kilku miesięcy w ogóle nie wchodzi w rachubę? bo jest to taki czas, że jestem jakby poza marginesem pracy, nie płace składek ani nie dostaję pensji...

Gość ggggggggg
pocieszające są te Wasze wypowiedzi, że na zwolnieniu dostajecie więcej niż wczesniej - bo spodziewałam się, że znacznie mi zmniejsza wypłatę, a tu... jest nadzieja, że nie będzie aż tak źle :)

Gość sztuka terria
Ja nie chcę cię martwić i obyś dostała więcej (a przynajmniej nie mniej) na tym zwolnieniu. Ja od lipca jestem na L4 z powodu ciąży i dostaję sporo mniej. Średnia liczy sie z ostatnich 12 miesiecy, a ja w ciągu roku miałam dwie podwyżki (ostatnia w czerwcu), a do średniej liczą się też te niższe wypłaty sprzed paru miesiecy. W sumie dostaję ok. 400 zł. mniej niż jak pracowałam :(

Gość ggggggggg
Podczas urlopu bezpłatnego pracownik jest zwolniony ze świadczenia pracy i nie ma prawa do wynagrodzenia. Może on jednak podjąć inną pracę lub prowadzić działalność gospodarczą. Musi jednak pamietać, że czasu korzystania z urlopu nie wlicza się do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze. to wydaje mi sie, że jednak nie jest to w ogóle brane pod uwagę :)

Gość ggggggggg
u mnie nie było żadnych podwyżek w ciągu ostatniego roku. stawka u mnie to 'dniówka', dodatkowo premie kwartalne i 'trzynastka'. Sama już nie wiem co jest brane pod uwagę, a co nie?

Gość mikolajamama
czy to sie liczy w ciagu roku czy ciągłością?chodzi o te ze jestem na zwolnieniu od wrzesnia to moje pierwsze chorobowe w tym roku wiec nie przekrocze 182 dni wolnego, czy chodzi o to ze wogole jestem tyle na zwolnieniu?poza tym mam jeszcze pytanko którego zus wyplaca te pieniazki?bo ja teraz dostaje 1 miesiac od zusu i jeszcze nie dostałam

Gość ggggggggg
ZUS wypłaca, czy pracodawca?

Jeżeli firma zatrudnia powyżej 20 osób to wypłaca pracodawca, a jeśli mniej niż 20 to wypłaca ZUS

a jak to jest w przypadku gdy moja co miesięczna wypłata składa się z tzw. podstawy (umowa o pracę) oraz z umowy o dzieło?....czy będąc na l4 a potem na macierzyńskim dostaję tylko tą podstawę?...Byłoby kiepsko...:/