Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to moje marzenie jest

Chciałabym żyć w średniowieczu...

Polecane posty

Chodzić w tych przepięknych sukniach, mieszkać w zamku, mieć faceta rycerza... :P Naprawdę mi się to marzy, choć na jeden dzień cofnąć się do tamtych czasów :)

Boże, nie spłycajcie tak wszystkiego. Patrzycie z perspektywy ludzi XXI wieku, wtedy ludzie nie zdawali sobie z tego sprawy przecież...

raczej myslisz o swiecie bajek a nie średniowieczu... w sredniowieczu mieszkalabys w smierdzacym zamczysku bez kanalizacji, chodzila w sukni pranej raz w miesiacu i poslubialabys faceta myjacego sie raz w roku, z gnijącym podniebieniem, 30 lat starszego, ktoremu Twoi rodzice obiecaliby Cie przed Twoim urodzeniem, bo taki bylby uklad polityczny...

Dobra, wiem, że gdybym była księżniczką, to na pewno bym była wydana za mąż za kogoś wybranego, ale wcale niekoniecznie tyle starszego... A gdybym nie była księżniczką i mogła poślubić kogo chcę, to nie mieszkałabym w zamku. :P Dobra, tylko czemu "z gnijącym podniebieniem"??? :O

Gość zws
a ja w starozytnosci caly dzien wpieprzalabym winogrona w zlotych sandalach kolo kolumny

Gość powodzenia w realizacji

Gość zws
chociaz... gra na lutni i rozmowy z ludzmi renesansu tez kusza ...

Gość parabole tancza tancza tancza
co chodzi z tym podniebieniem????????????

Gość zws
co chodzi z tym podniebieniem???????????? nie wiesz ze starzy zydzi maja swoje wizje historii?

\"Dobra, tylko czemu \"z gnijącym podniebieniem\"??? \" bo stan medycyny był taki, że czesto od nieleczony zębów, syfilisu (zwanego wtedy chorobą papieską), gniło podniebienie... fajny musiał byc oddech takiego pana, jak dyszał lasce w twarz podczas posuwania jej :D

Gość parabole tancza tancza tancza
Wiem, ale co to ma do tematu? Czemu niby mąz autorki miałby być Żydem????

Jesteście okropni :O Każde marzenie zniszczycie... Nawet odrobina cudzej radości to coś czego nie możecie znieść:O

Gość zws
Wiem, ale co to ma do tematu? Czemu niby mąz autorki miałby być Żydem???? :D:D:D a to ona chciala na meza nie-zyda?????????????????????????????? mazel tow!

Gość zws
No ale w średniowieczu kobiety miały przynajmniej trochę wolności miedzy oknem a drzwiami mogly sie poruszac dowolnie

Gość a ja czasem myślę że żyję
w średniowieczu

Gość jakbys sie przeniosla
w czasy sredniowiecza to daje Ci jakies max 3 miesiace zycia. WYniszczylo by CIe zgnile mieso ktore musialabys jesc, mnostwo robactwa, mycie sie raz na miesiac albo i rzadziej, ewentualnie korzystanie z publicznych lazni, twoj wybranek pewnie zarazilby cie kila. Jestem archeologiem i pisalam prace magisterska wlasnie na temat stanu zdrowia i warunkow zycia ludzi w sredniowieczu. Chyba gorszego okresu no powiedzmy poza renesansem, gdzie panowala zasada wsrod wyzszych sfer, ze brud po uzyskaniu jakiejs tam grubosci sam odpada nie moglas sobie wybrac:) a no i zyczylabym Ci powodzenia w piciu wody, studnie byly umieszczane w bezposrednim sasiedztwie kloak (kiblekow), kloaki wykonane niestarannie, odchody przedostawaly sie do gleby a z gleby czesciowo do studni:)

Gość jakbys sie przeniosla
a no i pomysl ze zamki z reguly wznoszono w bezposrednim sasiedztwie terenow podmoklych, bagien itd, centralnego wtedy nie bylo, wyobraz sobie te bole reumatyczne.

Gość dobijajcie ja dalej
:P

fajne sukienki to mialy mieszczki i szlachcianki, a ich syf nie dotyczył, przynajmniej nie taki zeby zniszczyc suknie. chlopki i sluzki mialy proste suknie do roboty.

Gość gość
Moim największym marzeniem jest żyć w którejś z tych epok ,,starożytność lub średniowiecze. Ale wiem ze to niestety nigdy się nie spełni...