Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dominika lublin

bóle pleców w ciąży

Polecane posty

Gość gość
Polecam z własnego doświadczenia 2 podstawowe rzeczy- odpowiedni materac i poduszkę ortopedyczną. Materac najlepiej odpowiednio, indywidualnie dobrany- ja mam Viscotherapy z pianki oddychającej. Jakości spania nie da się do niczego porównać- po prostu przynosi ulgę. Ponadto warto zainwestować w dobrą masażystkę.

Gość gość
Polecam zaopatrzyć się w dobrą poduszkę i najlepszy materac - taki z pianki medycznej, z regulowaną twardością Art Medic. Sprawdziłam to sama na sobie - za radą mojego masażysty i jestem mu wdzięczna za tak cenną wskazówkę. Jakość życia nie do opisania

Gość gość
Co do wczesniejszych postow bez obrazy , ale wyglada na reklame materacy; ))) ja jestem w 35 tyg.bole plecow mam od 30 tyg, dobrze,ze tylko wieczorem i noca w dzien moge funkcjonowac. Pomaga masaz, bol jest okropny jak wiecej sie nastoje , albo narobie pomogla mi takze pilka gimnastyczna ta duza wypustkami (kupiona w netto po obnizcei za ok 15zl , fajna sprawa, ale nie mam jej teraz przy sobie i cierpie:((

Gość gość
Trzeba się dobrze wysypiać. Wiem sama po sobie - spałam wiele lat na rozkładanym tapczanie i przypłaciłam to bólami pleców i kończyn...Dopiero niedawno ktoś mi podpowiedział, że materac może wiele zmienić. Kupiłam łóżko drewniane(żeby nie przepłacać), zainwestowałam w nowy materac Art Medic- jest super, ponieważ chyba jako jedyny na rynku ma coś takiego jak zmienną twardość - więc mogę go używać w różny sposób, w zależności od samopoczucia.

Gość gość
Ja uważam, że warto zainwestować w taki materac, który posłuży nam latami. Dobrej jakości, sprawdzonej marki, najlepiej z polecenia kogoś, kto się zna - lekarza, rehabilitanta, bo nawet zdrowe osoby potrzebują odpowiedniego materaca, żeby w przyszłości nie nabawić się kłopotów z kręgosłupem. Nam lekarz polecił materac ViscoTherapy ze zmienną twardością z pianki oddychającej i służy nam świetnie.

Gość gość
Potrzebny jest dobry, porządny, dobrze dobrany do indywidualnych potrzeb i preferencji materac. Ja taki znalazłam, to Viscotherapy i mogę szczerze go polecić- myślę, że odpowiednio dobrany sprawdzi się dla każdego przy każdych dolegliwościach i preferencjach.

Gość gość
Potrzebny jest dobry, porządny, dobrze dobrany do indywidualnych potrzeb i preferencji materac. Ja taki znalazłam, to Viscotherapy i mogę szczerze go polecić- myślę, że odpowiednio dobrany sprawdzi się dla każdego przy każdych dolegliwościach i preferencjach.

Gość gość
Ból pleców w ciąży bywa naprawdę nieprzyjemny. Kiedyś sama na to cierpiałam. Po pewnym czasie stwierdziłam, ze nie mogę tak funkcjonować. Zaczęłam szukać miejsc, w których mogłabym uzyskać jakąkolwiek pomoc. Zależało mi aby chociaż trochę ból był mniejszy. W końcu kolanka poleciła mi http://ctkregoslupa.pl/. Otrzymałam tam pomoc jeśli chodzi o mój problem. Ból pleców zdecydowanie się zmniejszył. Widać, że pracują tam profesjonaliści.

Gość gość
Dobrym pomysłem jest nie zarzucać ćwiczeń, ale wykonywać je starannie i może na początku pod okiem trenera. Potem można zapisać sie na masaże i zmienić materac, na którym się sypia. Ja polecam swoim pacjentom Viscotherapy ze zmienną twardością, dobrany indywidualnie, by wspomagać ciało podczas wypoczynku.

Gość Lelusia
Ból pleców towarzyszył od 4 miesiąca ciąży. Ulgę przyniósł mi dopiero tamping medyczny, który wykonywany miałam w gabinecie Rehamed - http://rehamed.net.pl/ktaping.html . Polega ona na odpowiednim oklejeniu specjalną taśmą miejsca podlegającego leczeniu. Terapia na tyle fajna, ze wystarczyło raz w tygodniu podejść do gabinetu na zmianę taśm a ulga nieziemska :)

Gość meggamoccna
oj kochana ja w ciąży miałam straszne problemy z kręgosłupem - nie dość, że wszystko się rozciągało to jeszcze w pewnym momencie miałam nacisk na nerwy i np nie czułam jednej reki, coś okorpnego. A wtedy nie można brać olfenu, czy innych leków przeciwzapalnych niestety :( Koleżanka podesłała mi wtedy taką stronkę http://wolniodbolu.pl/ i były na niej ciekawe porady dotyczące własnie tego jak radzić sobie z bólem plecow podczas ciąży, stosowałam naprzemiennie z ciepłymi (nie gorącymi!) kąpielami i pomagało. Mam nadzieje, że tobie też szybko przejdzie!

Gość gość
Ja też miałam okropne bóle kręgosłupa w ciąży, szczególnie w trzecim trymestrze. Coś okropnego, to już zakrawało o codzienny płacz do poduszki. Taka rwa która uciska na nerw. Ech, ale koniec końców wyjechałam na turnus rehabilitacyjny http://www.all-tourist.pl/ naprawdę świetnie się tu mną zajeli. Duzo ćwiczeń, bardzo fajny klimat, no i morze., a te kocham miłościa szczerą

Gość gość32423
Może warto skorzystać z rehabilitacji ? Medikar Home Care ma właśnie taką opcję rehabilitacji specjalnie przeznaczoną dla kobiet w ciązy. Jak jesteście ze stolicy, bo tam właśnie działają, to może warto skorzystać? Siostra jest teraz w 8 miesiącu początek i korzysta i sobie chwali.

Gość gość
Witam, poszukuję w celach naukowych do wypełnienia ankiety kobiet w ciąży z bólami kręgosłupa, które miały wykonywane masaże w trakcie ciąży? Bardzo proszę o kontakt za pośrednictwem mojego maila: nisia20@gmail.com Będę naprawdę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam

Gość Alinka

Bardzo dobre porady w sumie tutaj wyczytałam 🙂 ja do tego mogę ci polecić taką poduszkę od Fiki miki, ona się nazywa bodajże Fikuśna Poduszka i do spania jest, podpiera fajnie brzuszek i zapewnia odpowiednie ułożenie biodra, dzięki czemu kręgosłup jest odciążony, do teraz na niej śpie 🙂