Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania ania skakania

Prosze o pomoc! Koniec z braniem tabsow. Jak to rozwiazac?

Polecane posty

Gość ania ania skakania

hej kobitki. Biore tabsy anty (jasmine) od ok poltora roku. Nie robilam miedzy nimi nigdy zadnej przerwy. Jednak czuje,ze zaczynaja one zle na mnie dzialas, chodze smutna, poddenerwowana, mam wciaz doly. I mysle,ze to dzieki tabsom... zreszta zle sie czuje-taka opuchnieta. Moje pytanie. Czy moge przerwac tabsy tak sobie? Teraz mam okres i w poniedzialek powinnam wziac kolejne opakowanie. Ale chcialabym juz nie brac tabsow. Wiec moge zaprzestac to? A jesli np po miesiacu chcialabym powrocic,ale do inncyh to moze byc taka przerwa miesieczna? czy musi byc jakies minimum? bardzo prosze o odpowiedz kobitki,ktore cos wiedza na ten temat:)

Gość ania ania skakania
:)

z tego co sie orientuje to przerwac branie tabletek mozesz w kazdym momencie... jesli planujesz od poniedzialku nie brac tabletek to po prostu nie zaczynaj nowego opakowania... a co do przerwy.... osobiscie mi ginekolog mowi ze powinno sie miec jakies 2-3 miesiace pzrerwy... ale to wszystko zalezy od Ciebie samej.. a w razie pytan skonsultuj to ze swoim ginekologiem:)

Gość Noctua
Jęsli chcesz przerwać to to jest dobry moment.Ale radziłabym skonsultować z lekarzem ile ma być tej przerwy.Miesiąc to wg mnie za mało.Niepotrzebnie namieszasz jeszcze.Ani organizm nie odpocznie od hormonów, a tu znowu inne tabsy.Po okresie wybierz się do gina, powiedz,że odstawiłas bo żle na Ciebie wpływały i niech zadecyduje ile zrobić przerwy i jakie tabletki.Zrób badania,żeby dobrać te najlepsze dla Ciebie.

Gość ania ania skakania
dzieki za odpowiedz:) no wlasnie nie mialam czasu aby sie z nim skontaktowac, a teraz on wyjechal i nie mam jak nawe:( ale dzieki :)

Gość jeśli skończyłaś właśnie opako
wanie to spokojnie możesz nie zaczynać nowego listka. Poczekaj na normalną miesiączkę - może być później niż w czasie brania tabletek, a po odpowiednio długim odczekaniu (to już od ciebie zależy) znów zacząć brać od 1 dnia miesiączki. Tylko pamiętaj, że jak odstawisz, hormony wracają do stanu sprzed brania tabletek i możesz mieć w dziwnym dniu owulację. Wic jeśli planujesz seks, to zabezpiecz się inaczej

Gość ania ania skakania
badania aby wybrac te najlepsze? to jakies badania pomoga w wyborze??

Gość ania ania skakania
a czy po tabletkach jest wieksze ryzyko zajscia w ciaze?czy tym sie nie mam co martwic??nawet z zabezpieczeniem typu gumka?

Gość Noctua
Oczywiście.Najpierw te podstawowe z krwi-morfologia, czas krwawienia i krzepnięcia, próby wątrobowe.A potem poziom hormonów-na ich podstawie dobiera się odpowiednie tabletki z odpowiednią dawką hormonów.Niestety lekarze nie są chętni do dawania skierowań na nie bo to dość drogie badania.

Gość jeśli skończyłaś właśnie opako
pewnie lekarz wyśle cię na badania krwi a szczególnie wątroby, żeby ustalić co jest przyczyną twojego złego samopoczucia. Może jeszcze zlecić badania poziomu hormonów

Gość Noctua
Jeżeli chodzi o ciążę po zaprzestaniu brania tabletek.Niestety jest to różnie.Niektóre kobiety mają problem bo jajniki potrzebują czasu, żeby wrócić do swoich funkcji.U innych odblokowują się od razu oba na raz.Dlatego mówi się często o ryzyku ciązy mnogiej.

Gość ania ania skakania
dzieki kobitki za odpowiedzi:) wiec mimo wszystko musze isc do lekarza. Wiec ten miesiac jeszcze pobiore tabsy,a pozniej mam nadzieje,ze bedzie tylko lepiej pozdrawiam Was i zycze milego wieczorku:)